Rekordantal tävlande anmälda till Gæðingakeppni-SM i Norrköping

Date:

Karin Gunnarsson och Flosi från Roslunda
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

210 tävlingsekipage är anmälda till Gæðingakeppni-SM (GKSM) för islandshästar i Norrköping 5-8 september. Detta är det högsta antalet anmälningar som man någonsin fått till ett GKSM. Ett tecken på Gæðingakeppnis frammarsch som tävlingsform i Sverige.

GKSM för islandshästar startar med uttagningarna torsdag den 5 september dessa pågår fram till lördag 7 september. Söndag den 8 september är det dags för alla B- och A-finaler.

Även detta SM för islandshästar har en otrolig bredd. Tävlingsekipagen som deltar är allt från barn som gör sin SM-debut till rutinerade världsmästare.

Gæðingakeppni är den ursprungliga tävlingsformen för islandshästar och som man fortfarande tävlar i på Island. Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur. Det är alltså hästen som bedöms under tävlingen inte ryttaren, förutom i barn- och tonårsklasserna där sits och inverkan hos ryttaren bedöms.

Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas.
Uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen. Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på ovalbanans långsidor samt på passbanan.

Här kan du läsa mer om Gæðingakeppni:
http://www.icelandichorse.se/tavling/SMGaedingakeppni2019/omgadingakeppni/

Förutom ridsport på högsta nivå så kommer GKSM i Norrköping ha en marknadsgata fylld med utställare, hoppborgar och lek för barnen samt god mat i restaurangen. Det kommer helt enkelt finnas något för hela familjen.

Det är fri entré torsdag-fredag. Lördag kostar entrén 50 kr och söndag 100 kr.
Alla barn och ungdomar t.o.m. 15 år har fri entré.

Länk till tidsprogram: tidsprogram

.

Share post:

Related articles

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...

Resultat och bilder från Umeå icelandichorse Meeting

I helgen gick Umeå Icelandichorse Meeting av stapeln med pompa och ståt. Många fina ekipage äntrade banan och...

Umeå Icelandichorse Meeting: Intervju med Gummi Einarsson

Just nu pågår ett av årets största islandshästarrangemang i norra Sverige. Umeå Icelandichorse Meeting och Ishestnews har fått...