Rekordantal tävlande anmälda till Gæðingakeppni-SM i Norrköping

Date:

Karin Gunnarsson och Flosi från Roslunda
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

210 tävlingsekipage är anmälda till Gæðingakeppni-SM (GKSM) för islandshästar i Norrköping 5-8 september. Detta är det högsta antalet anmälningar som man någonsin fått till ett GKSM. Ett tecken på Gæðingakeppnis frammarsch som tävlingsform i Sverige.

GKSM för islandshästar startar med uttagningarna torsdag den 5 september dessa pågår fram till lördag 7 september. Söndag den 8 september är det dags för alla B- och A-finaler.

Även detta SM för islandshästar har en otrolig bredd. Tävlingsekipagen som deltar är allt från barn som gör sin SM-debut till rutinerade världsmästare.

Gæðingakeppni är den ursprungliga tävlingsformen för islandshästar och som man fortfarande tävlar i på Island. Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur. Det är alltså hästen som bedöms under tävlingen inte ryttaren, förutom i barn- och tonårsklasserna där sits och inverkan hos ryttaren bedöms.

Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas.
Uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen. Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på ovalbanans långsidor samt på passbanan.

Här kan du läsa mer om Gæðingakeppni:
http://www.icelandichorse.se/tavling/SMGaedingakeppni2019/omgadingakeppni/

Förutom ridsport på högsta nivå så kommer GKSM i Norrköping ha en marknadsgata fylld med utställare, hoppborgar och lek för barnen samt god mat i restaurangen. Det kommer helt enkelt finnas något för hela familjen.

Det är fri entré torsdag-fredag. Lördag kostar entrén 50 kr och söndag 100 kr.
Alla barn och ungdomar t.o.m. 15 år har fri entré.

Länk till tidsprogram: tidsprogram

.

Share post:

Related articles

Gammal är äldst! Och bäst! Eyrún Ýr och 18-årige Hrannar vann Meistaradeildins femgång

De kom sist in till finalen med lite strul i passläggningarna men i finalen visade de var skåpet...

Uttagningskriterierna för Svenska islandshästförbundets landslagstrupp är nu klara

Uttagningskriterierna för Svenska Islandshästförbundets landslagstrupp 2024 är nu klara. Uttagningarna av landslagsgruppen organiseras och genomförs av Uttagningskommittén (UK)...

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...