Referat och bilder från Eidfaxi Nationella

Date:

Maria, Skuggi2
Maria och Skuggi i en välformad skritt. Foto: Zanna Hofvander.

I helgen var det dags för nationell tävling hos Eidfaxi i Sundbyholm. Sista chansen att kvala till SM, och det märktes! Det var verkligen som ett eget litet “för-SM”. Kvaliteten var mycket hög på deltagande ekipage och vi fick se väldigt fina visningar! För mig som inte kommer orka åka till SM i Wången i år var det en påse med gott och blandat som jag njöt hejdlöst av.

Tävlingen började redan på torsdag kväll med stilpass. Det enda smolket i bägaren var väl att den elektroniska tidtagningen gav upp när det var två ekipage kvar och man fick gå över till manuell dito. Segrade för ungdomarna gjorde Annie Ivarsdottir med Prins från Wreta med poängen 7,13. Hos de vuxna var det Jessica Rydin med Jorik från Lönneberga som tog hem segern på poängen 7,88.

Fredagens uttagningar började med regn, men det klarnade upp och var riktigt behagligt resten av dagen. Tävlingarna hölls på två ovalbanor samtidigt, vilket är unikt i Sverige. En stor domarkår hade kallats in, och uttagningarna flöt på under dagen. Dagens högsta uttagningspoäng stod Magnús Skúlason med Aspar Frá Fróni för, när de slutade på 7,53 i T2. Inte långt efter Magnus var Unn Kroghen Adalsteinsson med sin Hrafndynur frá Hàkoti i T1 med poängen 7,50. För ungdomarna var det Matilda Rolf med Tumi frá Stóra-Hofi som knep dagens högsta uttagningspoäng med sina 7,20 i T1u.

Lördagen bjöd på kulingstyrka i vindbyarna, och både hästar, ryttare samt publik var stundtals rejält genomfrusna. Trots detta tog Filippa Helltén och Máni frá Galtanesi dagens högsta uttagningspoäng på 6,50. Jag fick hålla i mig i domarbåset, för kastvindarna tog tag i objektivet på kameran och det var ibland väldigt svårt att hålla det stadigt för att få skarpa bilder. Vid lunch kastade jag själv in handduken och åkte hem till värmen.

På söndagen däremot strålade solen över finalekipagen, det var stundtals vindstilla och finalerna höll riktigt hög klass. Ikapp med solen strålade Unn Kroghen Adalsteinsson och Hrafndynur som plockade hem segern i både T1 och V1. Unn vann även kombinationspriset för fyrgång. Femgångskombinationen vann Magnús Skúlason. För ungdomarna var det Pierre Sandsten Hoyos som tog fyrgångskombinationen, och i femgång var det tyvärr ingen pristagare. I passgrenarna får man väl säga att Thorvaldur Arnason gick “All In”, och han gjorde det bra. Seger i P1 250 meter på 23,09 sekunder, seger i P2 speedpass på 7,61 sekunder samt seger i P3 150 meter på 16,15 sekunder.

En riktig kanonhelg är till ända, och jag riktar ett stort tack till Eidfaxi för en väl arrangerad nationell tävling!

Fullständiga tävlingsresultat kan du se på http://www.eidfaxinationell.se/

/Zanna Hofvander

Unn, Hrafndynur

 

Thorvaldur, Thyrnir2

Thorvaldur, Thyrnir

Prisbord

Theresia, Tristan2

Theresia, Tristan Pierre, Falki2

Pierre, Falki

Oskar, Rosti

Magnus, Aspar2

Maria, Skuggi

Matilda, Tumi

Magnus, Aspar

Josefine, Axjon

Johanna, Sveigur

Jessica, Jorik2

Johan, Helga

Johan, Helga2

Jessica, Jorik

Ida, Silfurfaxi

Helena, Kvaler

Eyvindur, Lilja

Filippa, Máni

Filippa, Máni2

Elsa, Biða

Annie, Thorvaldur

Annie, Prins

 

Share post:

Related articles

Ny häst till Linnea Blomgren

 I somras såg vi henne bli Svensk Mästare i PP1 Stilpass Young rider tillsammans med Brodir fra Slippen....

Redan som åttaåring visste hon att hon ville träna och tävla. Intervju med Minna Gustavsson.

Redan när hon var åtta år och knappt nådde ner till stigbyglarna visste hon att hon ville träna...

Snart dags för anmälan till Worldtoelt 2024

World Toelt är världens största inomhusevent för islandshästar och den 23-24 februari 2024 slår danskarna  upp portarna till...

Svenskägda avelsgården Prestsbæ är nominerad till Årets uppfödare på Island

Nu är det klart vilka avelsgårdar på Island som är nominerade till titeln Årets uppfödare. Utöver svenskägda gården Prestsbær...