Redan när hon var åtta år och knappt nådde ner till stigbyglarna visste hon att hon ville träna och tävla. Och 2023 var ett kvitto på att den tanken blev till en satsning, som gav resultat. Hon har nu ett antal SM-guld som kvitto, vad sägs om guld i GDK, GK tölt och i fyrgångskombinationen på sport-SM. Samt ett silver i fyrgång V1. Hon blev även Årets Ryttare i GDK.
Vi talar så klart om Minna Gustavsson som med Kónrad från Navåsen och Sæta från Rosenlund haft ett framgångsrikt 2023. Minna, som är 13 år, kan ju aldrig någonsin rida på styrka utan får förlita sig god ridning med mjuka hjälper och det är något vi kan beundra hos många av de unga ryttarna. Hur går det här egentligen till? Vi har fått en pratstund med Minna.
Minna var bara pytte när hon började rida på sin shettis Moa. Även Minnas mamma var förtjust i hästar och red då och då islandshäst. När Minna vuxit ifrån sin Moa så fick hon sin första islandshäst, ett äldre sto som hette Gola.
– Jag började tävla och tyckte det var så kul, berättar Minna.
Minna måste ha en sjusärdeles känsla för trots att hon bara tränade själv så började hon utvecklas. Efter Gola så kom valacken Heikir frá Leysingastödum II. I den vevan, började Minna träna för James Faulkner.
“Jag vill mycket hellre rida en mjuk och lösgjord häst än en som är tung och stel”
Minna tävlade sin Heikir och då kom James fram till mamma Anneli och sa att det var roligt att se den då åttaåriga Minna tävla, att hon verkligen red trots sin unga ålder.
– Och jag ville göra samma som Lowa, Josephine och Klara som var med på tävlingen, jag ville också träna för James.
Med Heikir tog hon en fjärdeplats i barnklass i T7 och en femteplats i V5 på SM 2019.
Minna förklarar att James fokuserar på att hästen ska vara mjuk och lösgjord innan man ens börjar tänka på en tävlingsform eller rider i ökade tempon.
– Det passade mig, jag vill mycket hellre rida en mjuk och lösgjord häst än en tung och stel, säger Minna.
När Minna tränar för James så börjar han med att försöka se vad som kan förbättras eller rent av vara ett problem. Efter en första analys får Minna pröva en övning och får även göra den som hemläxa. En övning kan till exempel bestå av skolorna som öppna och sluta eller skänkelvikning.
Rider Minna då mest på bana undrar vi?
– Nej, övningarna gör jag var som helst, förklarar Minna. Under uteritten, i paddocken eller på ovalbanan, där gör ingen skillnad.
Minna åker till James för träning ungefär varannan vecka så att han kan stämma av att övningarna funkar och att Minna och hennes hästar utvecklas.
“En så het häst till en 10-åring, kan det fungera, tänker vi!”
Det var även James som hjälpte Minna att hitta Konrad från Navåsen 2020. Han hade en vän som ägde Kónrad och som behövde en lugnare häst.
– James tyckte att jag skulle provrida Konrad och jag kände direkt att han var min typ av häst, honom ville jag gärna fortsätta med.
Hmmmm, tänker vi, en för het häst till en vuxen, passar den en liten tjej på 10 år?
Jo, det gjorde det med besked, Minna och Kónrad gillar verkligen varandra.
– Jag föll för hans personlighet, han är bestämd men samarbetsvillig på samma gång. Man får lirka lite med honom och då hänger han med.
Stoet Sæta är enligt Minna, en riktig töltmoppe.
– Hon är väldigt samarbetsvillig och vill jobba, hon är lätt i handen men samtidigt väldigt känslig.
Med Sæta behöver Minna aldrig träna tävlingsform, den har hon naturligt.
När man som publik ser Minna tävla så ser allt ganska enkelt ut och att hon rider med små hjälper. En av anledningarna kan vara att hon redan som väldigt ung började rida islandshäst och inte tagit vägen över en vanlig svensk ridskola, tänker vi.
– James brukar säga att tyglarna bara ska hjälpa övningen, vi ska aldrig hålla hästen med dem. Det är sätet och skänkeln som ska förmedla till hästen.
Av alla tävlingar Minna ridit under året så är det T2 hon är mest nöjd med.
– Vi började träna det först i år, så det är extra roligt att det gått så bra.
Inför A-finalen på SM hade Minna och Kónrad ledningen men i finalen gick det inte lika bra.
– Det var vår första T2-final och det gick lite si och så. Det tog vi igen på Sundabakki, då vann vi med poängen 6.21.
Minna berättar att hon sällan tränar på tygelsläpp, däremot hjälps flera åt att träna finalridning så att hästen är van vid flera hästar på banan och att man inte alltid kan planera var på banan man ska vara.
En vardag i Minnas liv består av skola och hästar. Efter skolan går hon direkt till hästarna och sedan krävs det såklart även skolarbete.
– Som jag tänker nu så vill jag jobba med hästar i framtiden, säger Minna. Just nu vill jag utvecklas med de två hästarna jag har men skulle gärna vilja ha en femgångshäst längre fram.
Det ska bli roligt att följa Minna i framtiden och vi tackar för intervju och önskar henne lycka till!
Om du vill lyssna på Minna så gjorde vi en videointervju med henne på SM. Den hittar du här!