Positiv dopingkontroll efter en receptfri salva, en mardröm som danske Thomas Vilain Rørvang råkade ut för

Date:

Thomas och Toppur under NM i år. Tyvärr fick de lämna tillbaka silvermedaljen
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Olika preparat kan ge positivt utslag i en dopingkontroll på tävling. Det blev en tråkig erfarenhet för Thomas Vilain Rørvang från Danmark efter att han häst Toppur frá Skardi fick ett positivt utslag på ett förbjudet preparat under NM i år.

Thomas Vilain Rørvang erkänner att han använt en receptfri sårsalva utan att förstå att den innehöll ingredienser som räknas som dopingpreparat, i det här fallet Pyrilamine.   Thomas ångrar såklart djupt sitt misstag och har samarbetat med Svenska islandshästförbundet för att reda ut vad som hänt. Resultatet blev en retroaktiv 6-månaders avstängning från och med den 6 augusti 2018. Som en konsekvens av avstängningen förlorar Thomas de resultat han fått på tävlingar under perioden. Han får inte heller tävla i något FEIF-land innan de 6 månaderna är gångna.

Såklart är det inte lätt att hålla reda på alla preparat som finns, trots att man aldrig någonsin tänkt att använda dopingklassade medel.

Här är en länk till de preparat som räknas som doping och hur man resonerar!

 

Share post:

Related articles

Resultat från Skånska Mästerskapen

  I helgen gick de Skånska Mästerskapen av stapeln på vackra Margaretehof i Skåne. Det var varma och dammiga dagar...

Östsvenska Mästerskapen – ÖSM, första delen är klar

Östsvenska Mästerskapen är i full gång på Gerstorpsbanan strax utanför Lindköping. Tävlingen innehåller både sportgrenar liksom gædingakeppni. De...

Icelandic Breeding: Auðholtshjáleiga

First out in our breeding series is one of Icelands most wellknown and successful breeders, Gunnar Arnason, Kristbjörg...

Fyrgångstoet Miljón fra Berkåsa högst bedömd i Norge

  Vid årets första avelsvisning i vårt kära grannland Norge visades 13 hästar och därav 12 till en totalbedömning....