Nytt om ryttarmärkena

Date:

De teoretiska böckerna för ryttarmärkena.

Nyligen deltog Ishestnews i en domarkurs för de isländska ryttarmärkena.
Ryttarmärkerna, eller Knapamerkin, som de heter på isländska, är ett nivåbaserat ridborgarmärke för islandshäst och islandshästridning. Märkestagningen är indelat i fem olika nivåer och har undervisats på Island i snart 10 år. Man undervisar både teoretiskt och praktiskt och varje nivå avslutas med prov i både skriftlig och praktisk kunskap.
Det råder stor efterfrågan på översättningar till andra språk och nu har vi goda nyheter!
Nyligen blev den första översättningen till engelska av teoriböckerna för nivå 1-3 färdig.

Helga Thoroddsen (mitten) ser ljust på framtiden. På bilden syns även examinatorerna Sigurbjörn “Diddi” Bárðarson, Þórarinn “Tóti” Eymundsson och Heimir Gunnarsson, som lagt sig till med en rejäl mustasch!

Helga Thoroddsen är kvinnan bakom ryttarmärkerna och hon berättar att hon nu har ett stort projekt på gång. Hon har ansökt om EU-bidrag för att kunna översätta undervisningsmeterialet till fler språk, däribland svenska.
-Vi kommer få svar i början av 2013 och om vi får bidraget är det stora pengar det handlar om.
Det skulle ge oss stora möjligheter och gott om svängrum. Det är ett projekt som vi räknar med kommer ta två år och det översätta materialet skulle bli färdigt 2015. Vi uppfyller alla krieterier och jag har en bra magkänsla.
-Här på Island har vi nått stor framgång genom att ha fått utbildningen i ryttarmärkena godkänd i landets gymnasierskolor, ämnet heter JÓR 204, och förutom själva provtagningen på varje nivå avlägger eleverna även prov i t ex longering och markarbete med hästen, berättar Helga och fortsätter:
-Jag ser framför mig ett framtida samarbete med ryttarmärkena mellan Hólar, Wången och Strömsholm, säger Helga.

Sara Arnbro

Domarkursen hölls för aktiva och aspirerande domare för ryttarmärkestagningen. För att få döma proven krävs godkänt prov som endast får avläggas av examinerade ridlärare. Den här gången dömdes 11 olika prov.
Svenska Sara Arnbro som är bosatt på Island sedan många år. Sara undervisar i ryttarmärkestagningen både på Island och i Sverige. B la har hon hållit kurser och examinationer  i Kalix och på Annero Gård i Stockholm. Då har Reynir Örn Pálmason kommit över för att döma proven. Godkända prov registeras sedan i Hólars databas och de svenska eleverna får diplom och märke precis som de isländska.
– Mina svenska elever har varit mycket positiva till ryttarmärkena. Svenskar har generellt en god ryttargrund i sig och har därför försprång genemot islänningarna, säger Sara.
– Däremot när det kommer till tölt och pass och jobbet runt de gångarterna behöver svenskar generellt sett bli bättre.
Sara planerar ryttarmärkeskurser i Sverige efter årsskiftet och hon har även ett samarbete med ett par gymnasieskolor på gång. Där planerar man att inför ryttarmärkestagningen i läroplanen.

Ca. 20 ridinstruktörer avlade domarprov. Man dömde både “live” och på video,
Kursen hölls i Fákurs ridhus i Reyjkavík.

Kort om ryttarmärkerna:

-Fem olika nivåer. Varje nivå har sin färg på både utbildningsmaterial och ryttarmärke.

– Nivå 1 och 2 kan avlägga prov i direkt och vid godkänt sådant gå direkt till nivå 3.

-Nivå 4 och 5 får endast utbildade ridinstruktörer från Hólar undervisa. Provet på nivå 5 måste en lärare från Hólar döma.

-Ridinstruktörer får inte döma sina egna elevers prov

– De teoretiska böckerna finns att beställa från Hólar.

Här kan man se utdrag från böckerna. Klicka på respektive bok för att öppna.

 

Share post:

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...