Nytt framtidslöfte till Anna Funni Jonasson

Date:

 

Anna & Æsir. Foto: Sabina Svenningsen./Photohestur,

Vi är vana att se Anna Funni Jonasson sopa banorna med sin vita springare Garri frá Fitjum. Men nu har Anna köpt en ny häst som hon planerar att matcha fram.

Nyförvärvet heter Æsir frá Torfunesi och är en 8-årig valack med kanonstam.
Han är efter den populäre avelshingsten Viti frá Kagaðarhóli som numera finns i Danmark och som ligger bra till för att erhålla hederspremie för avkommor inför Landsmót 2024. Mamma till Æsir är Röst frá Torfunesi som är hederspremierad och mormor är Bylgja frá Torfunesi som är ett av Islands mest välkända avelston, även hon hederspremierad.

Hur kom du i kontakt med Æsir?

-Jag har en längre tid tänkt att jag ska köpa en ny häst och helst en valack, och som jag kan börja ganska direkt med att utbilda och att grundarbetet är gjort.
Jag har egentligen bara Garri och sedan är det ungt som kommer ifrån min avel och jag är sugen på att ha en kompanjon till Garri nu.

Av en slump kollade jag igenom Julie Louise Christiansens instagram och hennes saluhästar. Tänkte att jag skriver och frågar om hon hade något passande till mig, hon plockade fram Æsir och jag nappade direkt, jag åkte inte ens och provade honom utan kände förtroende för Julie samt att beskrivning och filmer av Æsir föll mig i smaken. Jag vet vad jag vill ha och Julie är framgångsrik och ärlig, berättar Anna.

Hur är han att rida?

-Æsir har stora rörelser och en helt magisk uphill känsla i alla gångarter. Sedan är han väldigt känslig för ryttarens rörelser i sadeln så det kommer bli en rolig utmaning att vända det till vår fördel. Men det var när jag mötte honom första gången som jag föll pladask utan att ha provat honom uppsuttet – ögonen, du kan läsa så mycket i en hästs öga och DET fanns i hans ögon, säger Anna lyriskt.

Snacka om uppförsbacke! Æsir i sakta galopp. Foto: Sabina Svenningsen./Photohestur.

Vad är dina planer med honom?

-Hösten och vintern kommer att gå till att rida ut i skogarna i Väshult och skapa ett band oss i mellan. Det har ju varit ett vinnande koncept med Garri och Kristall. Vad gäller tävlingar så har jag inte bestämt så mycket i tid eller grenar än, men jag har som mål att göra honom till en T2 häst i framtiden, avslutar Anna.

Ishestnews önskar Anna och Aesir ett stort lycka till i framtiden.

Share post:

Related articles

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...