Nu kan man anmäla sig till årets roligaste helg för fritidsryttaren! Landsmötet 2021 – kurser, clinics, samvaro och glädje

Date:

Finnur Bessi Svavarsson kommer tillsammans med Reynir Adalsteinsson lära ut passridning i naturen
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Det finns mer än tävling i Islandshästvärlden, jag faktiskt är de flesta som har islandshäst hobby- och fritidsryttare. Den 30 juli startar därför Landsmötet på Axevalla Hästcenter med massor av spännande för fritidsryttaren.

 

   – Svenska islandshästförbundet har fått en del kritik från dem som inte tävlar. ”What´s in it for me” är en fråga föreningen regelbundet får till sig, förklarar Rozitha Almgren, projektledare för Landsmötet.

   – Såklart att vi ska göra något för våra fritisdsryttare och Landsmötet är ett sätt att kunna ha roligt tillsammans även om man inte tävlar.

 

Miljöträning står på programmet

Allsidighet och glädje är temat för helgen

På Landsmötet kommer man att ha tillgång till träning med fokus på allsidighet och glädje. Några spännande delar i programmet är miljöträning för hästen med Sara Rott som instruktör, kurs i positiv förstärkning med årets tränare inom FEIF, Malin Schön och träning med fokus på glädje utan prestation med Reynir Adalsteinsson och Finnur Bessi Svavarsson.

Malin Schön kommer tillsammans med sin häst Exakt även att ha en clinic varje dag där hon förklarar hur hon tränar, hur de började sin resa inom positiv förstärkning och vad det gett dem som ekipage.

   – En av träningspunkterna är att de som vill rida flygande pass i skogen ska få vägledning i det. Många känner sig osäkra, men det är väldigt roligt för både häst och ryttare. Under Landsmötet hjälper Reynir och Finnur de som vill över tröskeln, berättar Rozitha.

Ryttarna kommer att med Sara Stiernas hjälp kunna få medvetenhet om sin ryttarkropp, hur våra olika muskler påverkar hästen. Sara Stierna är Feldenkraisutbildad. Emma Blad och Alexandra Strålenhielm lär ut Säker hästhantering.

För den som vill prova på TREC kommer det att finnas både banor och intruktörer som guidar.

Charlotta Liedberg kommer att föreläsa om foder

Föreläsningar och andra aktiviteter

Det kommer att vara ett spännande föreläsningsprogram under helgen. Haffi Gislasson föreläser om att känna glädje med hästen, Charlotta Liedberg från SLU föreläser om foder och hullbedömninng och Marie Svensson, ordförande i Fritidssektionen berättar om allemansrätten och hur vi ska förhålla oss till den.

För den som är intresserad av islandshästens historia kommer Åse Ericsson och Stina Helmersson att berätta om just den.

Man kan testa på TREC

Det blir även föreläsning om TREC.

Reynir och Finnur kommer inte bara som instruktörer till Landsmötet, de kommer även att stå för kvällsunderhållningen. Båda är skickliga musiker.

Andra aktiviteter på programmet är en gemensam månskensritt och så kommer man att få måla sitt eget hästhuvud i cement. Även en tipspromenad, både med och utan häst, kommer att finnas.

Några ovanliga tävlingsgrenar finns med

Och minsann har det ändå smugit sig in lite tävling under Landsmötet, men de flesta av grenarna är inte några vi brukar se på de vanliga tävlingarna. Nu kan du tävla i grenarna Snabbaste skritt 100 m, Långsam galopp 100 m, Pass 100m samt Trail på miljöbanan.

Malin Schön undervisar i positiv förstärkning och håller även clinic

Att få ihop Landsmötet mitt i pandemin har varit lite meckigt för organisationsgruppen. Det var svårt att veta vad som skulle komma att gälla beträffande deltagarantal och annat. De lättnader organisationen hoppades på blev inte av förrän alldeles nyligt.  

   – Nu har det klarnat och restriktionerna lättat, berättar Rozitha, och vi har plats för fler ekipage, både med häst och utan. Vi ser verkligen gärna att fler kommer med sina hästar, vi kommer att ha jätteroligt tillsammans. Så klart är även de utan häst välkomna. Vi kommer att vara noga med covid-säkerheten hela helgen.

Såhär anmäler du dig

Det finns boxar att hyra på Axevalla och vill man hellre ha sin häst i en hage finns det flera gårdar i närheten som kan erbjuda plats. För tvåbenta finns det en camping med el på området och även några enklare stugor.

   – Vi har hyrt hela anläggningen och har tillgång till körhallen. Medlemmar från föreningen Frigg kommer att snitsla slingor i skogen för dem som vill rida ut en sväng.

I Facebookgruppen FREMJA kan man läsa mer om mötet och anmälningsblanketter hittar du här!

Haffi Gislasson föreläser
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Share post:

Related articles

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...

2024 blir de unga förmågornas år för Máni Hilmarsson

Máni Hilmarsson behöver knappast någon presentation, förra året var ju ett super-år där han tillsammans med Gljátoppur frá...

F.T firade 50 år med pompa och ståt, bilder från clinicen

  I år fyller det isländska tränarförbundet, Félag Tamningamanna,  50 år. I helgen hölls det en stor clinic för...