Monté på islandshäst – nu kan även du tävla!

Date:

Publiken på SM fick se monté för islandshäst
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Ishestnews fick en text från Stina Swartling som vill slå ett slag för monté med islandshäst. Hon passar också på att bjuda in till tävling.

Vi har under sommaren testat att rida monté på islandshästar. Monté är alltså trav fast man rider hästen istället för att köra. Anledningen till att vi vill testa monté på en annan ras än travhästarna är att vi vill bredda travsporten och få fler att få upp ögonen för den. Dessutom så är det många som tycker att steget från b-ponny (som är största ponnymåttet man får tävla med i trav) till stor häst är för stort när de vuxit ur sin ponny. Om det skulle gå att utöka sporten med att tävla på islandshästar så tror vi att det skulle kunna få fler att stanna kvar i sporten. För islandssporten så har vi märkt att det är ett kul och annorlunda inslag. Dessutom berättade Ulrika Backan som ställt upp med sin häst Rós att hon gått framåt i träningen med hjälp av den nya träningen för trav. Hon har fått bättre kondition och blivit mer balanserad i travet. Så det är jätteroligt!

Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Vi har ridit två uppvisningslopp, ett på Wången i juni och ett under SM-veckan för islandshäst på Rommetravet i juli. Nu är det dags för ett tredje lopp där det är öppen anmälan, så vem som helst får vara med. Kravet är att man har islandslicens och har genomfört en kompletteringskurs på webben där man lär sig grunden för travreglerna. Alternativt att man har montélicens för ponny eller stor häst. Loppet kommer ridas på Åbytravet den 11 oktober (ca kl 17) över distansen 640 m. 

 

Share post:

Related articles

Bellas ridövning vecka 5 2023: Arbete från marken i träns

Vi pratar ofta om att man borde arbeta från marken. Men hur och vad ska man göra egentligen?...

Sofia Hallin djupdyker i Meistaradeildins fyrgång – stammar, bedömning, blup och ålder

Att ha sin häst redo för prestation på hög nivå redan i slutet på januari är inte en...

Föreningen Áfram ordnar gemensam resa till Kronshof Special både med och utan häst

Áfram islandshästförening är en nystartad förening i södra Skåne, den såg dagens ljus i hösten 2022. Tanken med...

Meistaradeildins fyrgång – Adalheidur och Flóvent vann överlägset

Årets första deltävling i Mästarcupen var fyrgång. Så här i januari brukar ju hästarna vara lite trötta men...
sv_SESvenska