Medaljregn över svenskfödda hästar

Date:

Runi och Siggi Sigurdarsson (som pratar i telefon som vanligt)

I helgen hölls det årliga passchampionatet vid Zachow i norra Tyskland. Där hade flera svenska ryttare och svenskfödda hästar stora framgångar. Tóti Arnarsson på Spíra från Lars-Eriks vann speedpassen  med fina 7,73 sek.  Tvåa var en annan islänning, men som ändå får anses som tämligen svensk, vår avelsprofessor  Þorvaldur Árnason med sin egen uppfödning Thyrnir från Knubbo  med tiden  7,77 sek och  trea kom isabellhingsten Omi från Stav (som såldes till Tyskland för några år sedan) med sin tyska ryttarinna Marie Lange-Fuchs på tiden 8.00 sek.
3 x Askur från Håkansgården-avkommor i topp alltså och 3 x svenska uppfödningar!
Omi och Marie tog även hem en seger i stilpass med suveräna 8.13 i poäng och Þorvaldur tog bronset med Þyrnir från Knubbo med poängen 7,21.  Anna Wahlberg på sin Niklas från Wahlberg kom 7:a i speedpass med 8,18 sek och Anna och Niklas tog även hem en femte placering i 150 meter pass på tiden 15,83 sek.
Sverige kan verkligen ta fram passhästar i världsklass. Stort grattis till uppfödare, ryttare och hästägare som står bakom de här suveräna resultaten!

Förra helgen var det även tävlingar i Aegidienberg i södra Tyskland. Där tävlade svenskfödde fuxhingsten  Runi från Bråtorps gård (även han efter Askur) med sin danska ägarinna Iben Andersen. Iben lånade även ut Runi till Siggi Sigurdarson som bjudits in från Island i en passklass där de tog bronsmedalj. Iben red Runi till A-final i A-flokk med poängen 8,42.
Som ishestnews.se skrivit om tidigare så finns Stari från Bredhall numera i Tyskland (efter att ha flygits dit från USA) där han tävlas aktivt av Nicole Kempf och nu är till salu.

Runi & Iben i pass.
Foto: ibenhestar

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...