Medaljregn över svenskfödda hästar

Date:

Runi och Siggi Sigurdarsson (som pratar i telefon som vanligt)

I helgen hölls det årliga passchampionatet vid Zachow i norra Tyskland. Där hade flera svenska ryttare och svenskfödda hästar stora framgångar. Tóti Arnarsson på Spíra från Lars-Eriks vann speedpassen  med fina 7,73 sek.  Tvåa var en annan islänning, men som ändå får anses som tämligen svensk, vår avelsprofessor  Þorvaldur Árnason med sin egen uppfödning Thyrnir från Knubbo  med tiden  7,77 sek och  trea kom isabellhingsten Omi från Stav (som såldes till Tyskland för några år sedan) med sin tyska ryttarinna Marie Lange-Fuchs på tiden 8.00 sek.
3 x Askur från Håkansgården-avkommor i topp alltså och 3 x svenska uppfödningar!
Omi och Marie tog även hem en seger i stilpass med suveräna 8.13 i poäng och Þorvaldur tog bronset med Þyrnir från Knubbo med poängen 7,21.  Anna Wahlberg på sin Niklas från Wahlberg kom 7:a i speedpass med 8,18 sek och Anna och Niklas tog även hem en femte placering i 150 meter pass på tiden 15,83 sek.
Sverige kan verkligen ta fram passhästar i världsklass. Stort grattis till uppfödare, ryttare och hästägare som står bakom de här suveräna resultaten!

Förra helgen var det även tävlingar i Aegidienberg i södra Tyskland. Där tävlade svenskfödde fuxhingsten  Runi från Bråtorps gård (även han efter Askur) med sin danska ägarinna Iben Andersen. Iben lånade även ut Runi till Siggi Sigurdarson som bjudits in från Island i en passklass där de tog bronsmedalj. Iben red Runi till A-final i A-flokk med poängen 8,42.
Som ishestnews.se skrivit om tidigare så finns Stari från Bredhall numera i Tyskland (efter att ha flygits dit från USA) där han tävlas aktivt av Nicole Kempf och nu är till salu.

Runi & Iben i pass.
Foto: ibenhestar

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...