Låt din häst vara med i studien om prestation hos hästar som tävlat i passgång

Date:

Thorvaldur mot Caspar! Pass så det förslår!
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/www.toltaren.wordpress.com

Hej allihopa!

Jag heter Laura Bas. Jag är en veterinär som just nu forskar vid SLU och har börjat ett projekt som heter ”Genetisk undersökning av prestation hos islandshästar som tävlar i passgång”. Jag vill samla in prov från hästar som tävlar i P1, P2 eller P3 (och som har tävlingsresultat registrerat i WorldFengur).

Syftet med denna studie är att undersöka hur mutationer (genetiska förändringar) i tre olika gener involverade i motorfunktion, hastighet, muskulatur, minne och förmågan att lära, påverkar islandshästars prestation . Vi har för avsikt att belysa vad som gör en häst en ”elite racer” i passgång genom att undersöka både fysiska och psykiska faktorer som har ett direkt inflytande i deras förmåga att gå i passgång i mycket hög hastighet. Vi vill också studera faktorer som hästarnas temperament och inlärningsförmåga.

Om du är intresserad att delta i studie med din häst eller känner någon som vill vara med, gärna PMa mig eller mejla på laba0004@stud.slu.se. Jag behöver bara några hår från hästens svans. Jag kan skicka all material ni behöver för att ta prov och har en enkät också som man måste fylla i och där det finns instruktioner till provtagningen.

Tack så mycket!

Share post:

Related articles

Meistaradeildins fyrgång – Adalheidur och Flóvent vann överlägset

Årets första deltävling i Mästarcupen var fyrgång. Så här i januari brukar ju hästarna vara lite trötta men...

Intervju med Susanne Johansson, ridande polis och islandshästryttare

Susanne Johansson är ridande polis i Göteborg. Och har islandshästar hemma på gården. En spännande kombination, eller hur?...

Rabatt på prenumeration hos Alendis TV som sänder Mästarcupen, VM, Icehorse festival, isländska tävlingar och avelsbedömningarna och annat

I ett samarbete med Alendis TV kan vi erbjuda Ishestnews prenumeranter 15 procents rabatt den första månaden på...

Hemma hos Cecilia Nancke och Kristján Magnússon – harmoni och full fart på samma gång

Vi har lite svårt att hitta till Hebergs Borgasgård där vi kör bland Halländska fält med gårdar utspridda...
sv_SESvenska