Låt din häst vara med i studien om prestation hos hästar som tävlat i passgång

Date:

Thorvaldur mot Caspar! Pass så det förslår!
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/www.toltaren.wordpress.com

Hej allihopa!

Jag heter Laura Bas. Jag är en veterinär som just nu forskar vid SLU och har börjat ett projekt som heter “Genetisk undersökning av prestation hos islandshästar som tävlar i passgång”. Jag vill samla in prov från hästar som tävlar i P1, P2 eller P3 (och som har tävlingsresultat registrerat i WorldFengur).

Syftet med denna studie är att undersöka hur mutationer (genetiska förändringar) i tre olika gener involverade i motorfunktion, hastighet, muskulatur, minne och förmågan att lära, påverkar islandshästars prestation . Vi har för avsikt att belysa vad som gör en häst en ”elite racer” i passgång genom att undersöka både fysiska och psykiska faktorer som har ett direkt inflytande i deras förmåga att gå i passgång i mycket hög hastighet. Vi vill också studera faktorer som hästarnas temperament och inlärningsförmåga.

Om du är intresserad att delta i studie med din häst eller känner någon som vill vara med, gärna PMa mig eller mejla på laba0004@stud.slu.se. Jag behöver bara några hår från hästens svans. Jag kan skicka all material ni behöver för att ta prov och har en enkät också som man måste fylla i och där det finns instruktioner till provtagningen.

Tack så mycket!

Share post:

Related articles

Bellas ridövning: Åttvolter och övergångar

Det här är en av mina favoritövningar just nu, som passar många olika ekipage på många olika nivåer....

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...

Så här skriver SIF Avel inför Avels-SM

I år kommer vi att få se ett avels-SM i samband med Sport-SM. Så här skriver SIF avel...