God ridning: Kursdag för Mette Mannseth hos Islantzhästar – med hästens grund och välfärd i fokus

Date:

Lisa och Keilir rider kurs för Mette
Foto: Privat

Lisa Lantz Cronqvist driver sedan fem år företaget Islantzhästar på Väsby Stuteri i Roslagen. Där tar hon emot träningshästar, håller lektioner, har inackorderingar och ridläger. Lisa tävlar också en hel del. Hon är utbildad på Hólar och vi har tidigare intervjuat henne på Island, den intervjun hittar du här.

I helgen som var hade Lisa chansen att ordna en kurs med mästaren Mette Mannseth, något som hon önskat länge. Själv red hon sin egenuppfödda hingst Keilir från Svanberga på kursen.

    – Jag red för Mette på Hólar och tycker mycket om hennes sätt att undervisa, förklarar Lisa. Nu är hon i Sverige som en av dem som ska examinera dem som utbildat sig till ridlärare nivå 4 och i söndags kom hon till oss. Under lördagen var hon hos Anne-Marie Röst och höll kurs.

Mette utgår från hästens välfärd och ryttarens kunskap

Tio ekipage på olika nivåer var med på kursen. Lisa förklarar att Mette alltid har både häst och ryttare i fokus oavsett vad man vill med sin häst.  Och att hon utgår ifrån hästens välfärd och dess biomekaniska och mentala förutsättningar.

   – Mette är uppdaterad i den senaste forskningen och utgår ifrån den, samtidigt som hon är så bra att på ett pedagogiskt sätt förklara, menar Lisa. Att träna för Mette innebär aldrig en så kallad ”Quick Fix” utan träningen utgår ifrån grunderna.

   – Allt Mette säger är trovärdigt, hon har en sådan erfarenhet av hästar och det i kombination med hennes uppdaterade kunskap gör att man aldrig behöver fundera över om det hon säger är rätt.

Lisa säger att Mette alltid möter ryttaren. Ett nytt ekipage får värma upp och visa var de står och ryttaren får förklara vad han eller hon vill uppnå.

   – Alla vill inte tävla, kanske är målet att rida hållbart och att ha roligt tillsammans med sin häst. Och om man tävlar så är hållbarheten lika viktig.

Mette förklarar hur man tränar för att hästen ska arbeta bakifrån, vara så rak som möjligt, vara positiv och hur man tränar långsiktigt.

   – Mycket handlar om grunderna, förklarar Lisa. Att gå framåt, stanna och göra övergångar på ett bra sätt. Mette är bra på att reglera svårighetsgraden efter ekipaget, säger Lisa.

Här kommer Lisa med en uppmaning:

   – Får du chansen att rida för Mette så ska du ta den, oavsett nivå! En del tror att man måste vara en erfaren ryttare för att rida för henne, men så är det inte alls. Mette kan förklara för alla och är bra på att undervisa oavsett ryttarens eller hästens kunskapsnivå.

Share post:

Related articles

Gummi och Amelie inledde med seger i stilpass på Romme

Nivå 1 tävlingen på Romme inleddes med stilpass och det var Gudmundur Einarsson och Amelie Segerström (YR) som...

God ridning: För Elise och Troja var det riden rehab som gällde

När vi ska rehabilitera en häst efter till exempel en hälta så tänker vi nog oftast att det...

Avelsbedömningen på Romme: Diva från Ådalen högst bedömd och Hersir från Lilla Sträckås fick 9.5 för tölt!

Årets första avelsbedömning på Romme håller som bäst på. 65 hästar är anmälda och i år är upplägget...

Rid gravid! Lina Asker tävlade framgångsrikt, gravid i vecka 24

  Lina Asker är gravid i vecka 24. Många slutar att rida under sin graviditet medan andra känner sig...