Kristin Svahn – Diplomerad hästmassör

Date:

Vi på Ishestnews fick ett mail från Lotta Olsson, Webredaktör för Gyda Islandshästförening. Hon ville gärna dela med sig av en intervju med Kristin Svahn som är Diplomerad Hästmassör. Här får ishestnews.se läsare den i något nedkortad version:

 

Kristin Svahn är islandshästtjejen som nyligen har blivit diplomerad hästmassör. Intresset för hur hästkroppen fungerar har alltid funnits där. Nu har hon kombinerat sitt intresse och erfarenhet med professionell kompetens och har redan allt från hobby- till topptävlingshästar som kunder.

Varför blev det hästmassage?
På frågan hur hon blev intresserad av att börja massera hästar berättar Kristin om när Ingalill Elgh (hästmassör) behandlade hennes häst och hittade knuta i nacken. ”Redan efter första behandlingen kom hästen springande mot mig i hagen när jag kom”, berättar Kristin. ”Det hade hon aldrig gjort tidigare.” Ingalill fortsatte då att behandla och när knutan hade lossats blev det en helt annan häst. ”Jag tänkte, kan det vara så häftigt? Det vill jag kunna göra med min häst!”

Gedigen hästbakgrund och intresse för hästkroppen
Förutom sitt nya diplom som hästmassör har Kristin en gedigen grund att stå på. Hon har gått Travskolan på Wången med inriktning Islandshäst och är examinerad C-tränare (unghästtränare) i Svenska Islandshästförbundet samt även ridledare och hästskötare genom Svenska Ridsportförbundet.

Hur går en behandling till?
Kristin börjar alltid sin behandling med att ”sprita händerna” och fråga om hästen. Till exempel om det finns någon sjukdoms- eller skadebild. Sedan känner hon igenom hästen innan hon börjar massera och betonar att massage handlar om att analysera, inte bara att det ska vara mysigt. Detta för att på bästa sätt kunna hjälpa hästen med muskelspänningar, eventuella problem och avlastningsmönster med den verkliga rotorsaken i åtanke. Kristin har tystnadsplikt som hon berättar att hon håller stenhårt på. Om du frågar henne hur någon häst var som hon har masserat kommer du troligen att få ett svar som till exempel. ”Den var fin.”

Under behandlingen ger Kristin något som hon kallar ”hustips”. Det är praktiska tips anpassade till hästens behov om hur man själv kan massera sin häst till exempel som uppvärmning eller i förebyggande syfte.

Ifall du vill läsa hela artikeln hittar du den här.
.

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...