Kända ekipage tävlar i Gædingalist under Wångens islandshästdagar

Date:

Jamila ska tävla
Foto: Photohestur/Sabina Svenningsson

Första tävlingen i Gædingalist i Sverige,  med 50 000 kr i prispotten, kommer att gå på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar. Till tävlingarna kommer många kända ekipage, bland andra världsmästaren i T2, Máni Hilmarsson. 

Gædingalist är den spännande nya tävlingsformen på frammarsch. I Geadingalist rider man ett program som ska visa hästens gångarter och rörelser. Syftet med övningarna ska vara att förbättra gångarterna.

 – Det blir en nivå 3-tävling med inbjudna toppekipage och fina prispengar. Totalt 50 000 kr i prispengar till första till tredje plats, berättar Ulrika Backan, Wången.

De som fått inbjudan att tävla är kända tävlingsekipage, ridlärare som är på nivå IV samt dem som gick ridlärare IV-utbildningen i år.

–Dem vi bjudit in är erfarna tävlingsekipage med fina hästar. Vi har också bjudit i några Young Riders.

Ylva Hagander ska tävla!
Foto: Photohestur/Sabina Svenningsson

 

I Gædingalist tävlar både fyr- och femgångare och ryttaren har möjlighet att anpassa programmet för att visa hästens bästa sidor.

– Ännu finns det inga godkända svenska domare i Geadingalist, så till den här tävlingen har vi bjudit in domare från Island, berättar Ulrika. De inbjudna ekipagen kommer också att tävla i T1 på söndagen, även denna tävling kommer att hålla mycket hög klass.

Tävlingarna går under Wångens islandshästdagar 13–15 oktober. Det blir en islandshästhelg med clinics, föreläsningar, tävlingar, alumnträff för hippologstudenter och seminarium för SIF-instruktörer.

 På fredagen den 13 oktober går kvaltävlingen i Gædingalist och på lördagen går finalen, som även kommer att livestreamas. Mer info hittar du på wangen.se/kalender

 

Några av de tävlande toppekipagen är:

 • Máni Hilmarsson 
 • Ylva Hagander
 • Jamila Berg
 • Berglind Rosa Gudmundsdottir
 • Daniel Ingi Smarason
 • Hjalti Gudmundsson
 • Gudmundur Einarsson
 • Fredrik Rydström
 • Anne-Marie Röst
  med fleraDe tävlande ekipagen kommer presenteras närmare i Facebookevenemanget Wångens islandshästdagar.

Gædingalist (FAKTA)

Gædingalist kallades tidigare Gædingafimi. Fritt översatt blir Gædingalist ”konsten att visa den bästa hästen”. Tävlingsformen kräver att man visar minst tre gångarter (tölt är obligatoriskt) i både vänster och höger varv. Ett antal övningar ska även visas, t.ex. till exempel slutor och öppnor i olika gångarter. Gædingalist rids på nivå 1–3; lätt, medel och svår. Tävlingen på Wången blir en nivå 3. Nivå 3 kräver en häst som är kraftfull, kan visas i samling och kan utföra avancerade övningar på ett imponerande sätt.

Share post:

Related articles

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...