Johanna Berg blir filmstjärna till häst

Date:

 

Johanna på hästryggen i Gamla stan. Foto: Melina Berbeck.

 

För lanseringen av nya Games of Thrones serien har islandshästprofilen och flerfaldige SM-medaljören Johanna Berg en roll. Lanseringen spelades av Teater Carpa. En föreställning mitt på Järntorget i Gamla stan, Stockholm. Teater Carpa är en teatergrupp som gör promenad teater och filmer. Denna lansering är ett samarbete med Tele2 och amerikanska HBO. Under föreställningens gång, filmades alla scener, som sedan blir film och som kommer sändas på någon av HBO’s kanaler. Själva föreställningar handlade om dom onda “White walkers”, från karaktärerna i serien.

Hur fick du rollen?
– Egentligen började detta för länge sedan. När jag var hos Teater Carpa, för att prata om en kortfilmside 2014. Så redan då fick jag kontakt med Teater Carpa, vilket sedan visade sig vara givande, då producenten för denna lansering kom ihåg mig.

Vad spelar du för roll i filmklippet vi kommer att få se?
-Jag spelar ond, en White Walker, till häst. Som rider runt och ser hotfull ut.

-Hur var det att uppleva filminspelning i Gamla stan?
Så galet häftigt! Vilken upplevelse!
Allt från att åka in med häst och rida i Gamla stan! Sen också häftigt att spela teater/film bland så mycket folk! Jag blev så himla fokuserad! Två hästar, skådespelare och filmkameror, ja, det blev en uppståndelse kan man säga. Speciellt för turisterna!

-Hur var hästen du red på filminspelningen?
Helt fantastiskt! Ett stort tack till Elisabeth Tilly som tipsade mig om Klara Hanssons fantastiska häst Nico. Klara har lagt ner ett jättejobb på Nico. Han var så mysig att rida och kunde i princip alla konster! Kanske lite mer en vanligt… Vem känner en häst som är kamera tränad? När Nico hörde kameras knäppljud hade han öronen framåt, så som ägaren Klara har lärt honom! Så coolt!

-Vad kommer hända med film materialet ni spelat in?
Det kommer förhoppningsvis sändas på någon av HBO kanaler och finnas på internet. Jag hoppas dom fick med någon cool stegring! Så det ska bli spännande att få se!

Vad händer härnäst för dig inom film branschen?
-Jag har precis spelat in en kortfilm i Kalmar, där jag hade huvudrollen, så det ska bli spännande att se hur det går med den! Den kommer gå på Kalmars bio den 4 juni, tävlas i filmfestivaler och lite mer spännande samarbeten på G. Så jag är jättetaggad att se resultatet!

Vad handlar filmen om?
-Det är ett viktigt tema med ett starkt budskap. Filmen handlar om svartsjuka och våld i hemmet. Av rädslan som tar över livet.
Filmen går under genren thriller.

Hur ser det ut för dig i hästbranschen?
Ja, när jag inte är på filminspelningen rider jag varje dag. Det är jättekul och jag går mycket kurser. Känner att jag utvecklas. Jag kommer fortsätta träna och har några tävlingar inplanerade. Jag och Kyndill (en vacker hingst jag lånar som är under försäljning) har redan kvalat till SM, så det känns jätte roligt!

Vad är viktigt för dig att tänka på när du ska hantera båda dessa branscher?
-Jag är alltid mig själv och har båda fötterna på jorden. Jag har en ödmjuk inställning till allt jag gör och är en person som blir glad av små saker. Jag uppskattar små ting, som andra kanske inte ens skulle lägga märke till.

Vad är det häftigare du upplevt inom hästbranschen vs filmbranschen?
-Ett otroligt häftigt minne var min och Svartur’s VM ritt 2011, där vi gjorde en T2 uttagning på 7,60
Det var galet! Det var så stämning och publiken var så glad och varm.
Häftigaste i filmbranschen är svårt, allt är så roligt där haha, men det var nog min Hollywood resa 2012, som ledde till ett filmstipenium. Sen är jag jättenöjd med serien jag medverkar i på SVT. Som hade premiär för några veckor sedan. Justitia heter serien och går på 1:an.

Share post:

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...