Islandshästens Dag – tävlingar, happenings och bra stämning

Date:

Invigningskadriljen satte temat!
Invigningskadriljen satte temat!

Temat för årets Islandshästens Dag var Glitter och Glamour med undertexten “Less is not more“. Många hade tagit tillfället i akt att smycka ut både sig själva och sina hästar. Tävlingen var en Firmakeppni. Det innebär att varje ekipage har en sponsor och att alla är inne på banan samtidigt. Det blir trångt och lite galet mellan varven. Domarna får det svåra uppdraget att välja ut cirka hälften av ekipagen som får komma in igen och nu väljs de som ska rida final.

De tre domarna var Alexandra Montan-Grey, Barbro Beckström samt Sigurdur Pálsson.

Dagens domare
Dagens domare

Mellan klasserna bjöds på showinslag och saluhästvisning. Dessutom tävlades det i den traditionella landskampen mellan Sverige, Island, Danmark och Finland.

Vann gjorde det jämna danska laget, som placerade sig på förstaplatsen i alla grenar utom 5-gången där “vår” Hinrik “Hinni” Sigurdsson vann på Andvari frá Stenlia. Det danska laget knep förstaplatsen i 4-gång genom Dennis Hedebo Johanssen på Kolfaxi från Lilleheden, T-2 Anne Sofie Nielsen på Örn frá Efri-Gegnishólum, och Tölt med Isabelle Felsum på spektakuläre Viktor fra Diisa.

På andra plats kom Island, tredje Sverige och sist men inte minst Finland.

Danska laget
Danska laget

Första shownumret stod Kvarbacka Gård för. Johan Larssen slogs om publikens gunst med en clown. Medan Johan demonstrerade hur man rider tölt så slängde den generösa clownen godis till publiken. Så knäppte den elaka clownen fast en tyngs i Johans sadel och vips satt han barbacka. Ekipaget passade på att visa hur man kan rida barbacka upp på en transport i rörelse.

Clownen fäster en tyngd i sadeln...
Clownen fäster en tyngd i sadeln…
som hamnar på marken
som hamnar på marken
Det går att rida upp på en transport i farten barbacka!
Det går att rida upp på en transport i farten barbacka!

 

 

Hinni visade sin träningsfilosofi under ett pausinslag.

Så fick vi också uppleva ett riktigt galet och uppsluppet gäng som rider Uppsuttet Bågskytte. Hästarna är vana att ösa fram på en rakbana med staket så på ovalen inne i ridhuset kunde de bitvis bli riktigt svåra att styra eftersom ryttaren ska skjuta samtidigt. Hästarna genade, hoppade över staketet, bytte varv, allt i full fart galopp medan ryttarna tjoade och ändå lyckades skjuta prick på måltavlorna.

Full fart framåt!
Full fart framåt!
Snygga träffar!
Snygga träffar!
Yiihaa...
Yiihaa…

 

 

I stort var Islandshästens Dag en mycket lyckad tillställning.

Share post:

Related articles

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...