Isabella pluggar till hippolog på Wången – bland det roligaste jag gjort!

Date:

 

Isabella med träningshästen Aria från Alsterås
Foto: ishestnews.se

Isabella Rinaldo ska snart börja sitt andra år på Hippologutbildningen islandshäst på Wången. Utbildningen till Hippolog är på universitetsnivå och den som går den kommer ut med stora kunskaper om hästar, pedagogik och ridning. För den som vill universitetsutbilda sig på islandshäst finns bara två alternativ. Svenska Wången eller lantbruksuniversitet Hólar på norra Island. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är huvudman för utbildningen.

 

   – Jag har alltid vetat att jag vill jobba med hästar och främst islandshästar, förklarar Isabella.

Isabella började rida islandshäst på Raudhetta islandshästar utanför Göteborg när hon var 8 år gammal. Just Raudhetta blev senare hennes arbetsplats på helgerna medan hon läste på gymnasiet. Hon har tävlat på Lag-SM fyra gånger.

   – Anledningen till att jag valde just Wången var att det är en ”ordentlig” utbildning som ger en kandidatexamen. jag tycker det är roligt att plugga och vill jag läsa vidare så finns möjlighet att göra en Master i Equine Science utomlands eller en Master of Animal Science på SLU.

På engelska kallas Hippolog ”Bachelor i Equine Science”.

När vi frågar hur första året på Wången har varit så svarar Isabella ”så roligt”!

   – Vi har läst fyra kurser. Hästens biologi och handhavande, ridkonst och hästhantering, hippologisk baskurs samt pedagogik i hästverksamhet.

Utöver de teoretiska kurserna blir det massor av ridning med Camilla Hed som huvudridlärare.

   – Vi har även många externa gästlärare, det är något jag uppskattar, menar Isabella.

Första året ingår också ett unghästprov där vi påbörjar unghästhanteringen under fem veckor. Nästa år kommer det att stå inridning på schemat.

Flagglopp var en av Isabellas paradgrenar på Lag-SM. Här med egna hästen Nátthrafn från Darragård
Foto: J. Rodin

   – Det är nog många som undrar vad en hippolog är, menar Isabella. Vår utbildning är väldigt bred och tätt knuten till de senaste forskningsresultaten och de nyaste rönen.

Några färdigheter Isabella känner att hon har med sig redan efter första året är att kunna ge ridlektioner på ett pedagogiskt sätt, att kunna träna en unghäst, att kunna slå på tappskor, tänka vettigt kring rehabilitering av hästen, räkna foderstat och mycket annat. Hon har också fått möjlighet att få tävla.

Efter den färdiga utbildningen kan man göra C-tränarprov om man vill.

 

En dag på Wången

 Isabella berättar att dagarna på Wången är fullspäckade.

– Jag brukar äta en tidig frukost och sen åka till skolan. 8.30 börjar kurserna och det kan till exempel handla om foder och bete, näringslära, foderstatsprogram och annat. Vi har lektioner om hästens hälsa och även praktiskt arbete med Wångens veterinär Ulf, då vi känner igenom hästar och sedan diskuterar vad vi har känt och vad man eventuellt kan göra.

– Ridlektioner ingår nästan varje dag och åtminstone tre gånger i veckan. Antingen rider vi i ridhuset som också är en körhall och jättestor eller ute på banan.

Efter skolan finns det oftast någon häst tillgänglig att rida eller som behöver rehabilitering som vi får ta hand om.

   – Det kan också vara så att man har en sköthäst och ansvar för att den får komma in och äta och att den mår bra.

   – På kvällen brukar vi laga mat ihop och umgås.

De är 6 studenter som läser programmet ihop, 4 på islandshäst och 2 på trav. På lördagar vilar alla hästarna men man kan rida på helgen ifall man har en sköthäst.

   –  Utbildningen är ju på universitetsnivå så man har mycket eget ansvar och kan också välja vad man vill göra. Det finns även möjlighet till extra lektioner, föreläsningar och mer praktiska kunskaper.

Wången är ett riktigt hästcentrum. Utöver Hippologprogrammet finns det många andra islandshästutbildningar på platsen; gymnasieutbildning och folkhögskoleutbildning till hästskötare/ridledare och yrkeshögskola för hovslagare m.m. Det innebär att det ofta finns möjlighet att få hänga med på något man vill lära från de andra utbildningarna. På Wången finns även ett Värdshus och konferenscenter med mycket som händer.

Nästa år väntar en ny kurs i ridkonst och hästhantering. Studenterna kommer också att läsa företagsekonomi, ha seminarium i hippologi samt en kurs i sporthästens hälsa och friskvård. Med pedagogik står också på programmet.

Det ingår också praktik, den kan man göra antingen i Sverige eller utomlands.

För att komma in på Hippologutbildning måste man ha en godkänd gymnasieutbildning med krav på naturkunskap 2 samt matte 2. Sedan följer ett antagningsprov i tre delar:

  1. Hästhantering med häst vid hand
  2. Ridning i ridhus på kommando på två olika hästar
  3. Ridning på ovalbana i alla gångarter, även pass. Man måste däremot inte ha ridit pass innan och man måste inte heller klara av att lägga hästen i pass.

 

Sommarlov = häst!

Gissa vad Isabella gjort i sommar utöver ett sommarjobb?

– Jag har haft hand om en träningshäst och även min egen häst, så jag har ridit så ofa som möjligt. Dessutom har jag gett ridlektioner och även hållit ett föredrag om hullbedöming.

Framtidsplanerna efter examen är att jobba med hästar och drömmen är en egen gård.

   – Det finns många olika saker som intresserar mig men jag vill jobba så mycket som möjligt som instruktör och rådgivare inom stall, foder och träning. Jag ser också framför mig att ta emot träningshästar och jag har en plan är även att börja tävla lite grann.  

Nu är det snart dags att åka tillbaka för Wången för andra året.

   – Ifall du gillar islandshästar och vill arbeta med dem så sök in, uppmanar Isabella.

 

Från den vackra banan på Wången. Isabella med skolhästen Lýsingur från Frötuna Gård
Foto: Vilma Sivars

 

 

Share post:

Related articles

Premiär för lyckad inomhustävling – Merkur Grand Tölt

Idag fick Kungsbacka Ridklubb ett ovanligt besök i och med islandshästföreningen Merkurs inomhustävling Merkur Grand Tölt. Cirka 55...

– Eftersom Hördur numera har en bra grund så försöker vi rida färre pass, men att varje pass är av kvalitet.

Ingen glömmer väl förra sommaren när Beatrice von Bodungen Thelin tillsammans med Hördur frá Varmadal och sitt första år som senior...

Adalheidur och Flóvent tog segern i Meistaradeildins gædingalist.

Är det här årets roligaste tävling? Utan tvekan är det åtminstone en av dem. Att få njuta av...

– Det blir ryttarens jobb att motstå instinkten, det krävs tankekraft, säger Fanny Kristoffersson

När Fanny Kristoffersson skulle skriva sitt examensarbete inför kandidatexamen från Hippologutbildningen på Wången var hon osäker på vad...