24– 27 mars var det dags för det årliga FEIF-seminariet, denna gång för instruktörer, tränare och domare gemensamt. Tanken med seminariet var att presentera nya teorier och tankar om form, biomekanik, hästens rörelse och hur ryttaren påverkar dem. Ett 15-tal svenskar var på plats, däribland Camilla Hed som vi på Ishestnews fått en pratstund med. För dem som ville fanns även chansen att vara publik på torsdagskvällens Gædingalist, en härlig upplevelse.
FEIF-seminariet hölls i Vididalur med Islands största klubb Fákur som värd. Det startade med ett seminarium enbart för domare som dömer på VM-nivå medan eftermiddagen ägnades åt föreläsning för domarna, instruktörerna och tränarna ihop.
– Det här upplägget är jätteviktigt, menar Camilla, att vi ur de olika grupperna har en samsyn och att det finns en brygga mellan vad vi lär ut, dömer och hur vad vi tränar våra hästar.
Efter kvällens middag så dömde alla en tävling i femgång, instruktörerna ur ett instruktörsperspektiv och domarna ur ett domarperspektiv och på söndagen diskuterade man resultaten.
– Jag tycker att det är viktigt att åka på sådana här seminarier, att träffa andra instruktörer och domare är givande, säger Camilla.
På lördagen höll Herdis ”Disa” Reynisdottír ett föredrag om forskning kring bland annat form, balans och nosgrimmor, en bra påminnelse för de flesta att ha med sig både som domare, tränare och instruktör.
Thorgeir Gudlaugsson talade om tölt. Föreläsningen var väldigt bra och gav bra diskussioner.
Mette Mannseth föreläste om hästens balans, överlinje och varför det är viktigt ur ett hästvälfärdsperspektiv att träna hästarna för långsiktig hållbarhet.
Efter de här föreläsningarna visade tredjeårs-studenterna från Hólar hur de tränar hästar, från den unga hästen till tävlingshästen.
– Studenterna var duktiga att visa och berätta om träningen, säger Camilla och systemet är samma som de använder på Wången. Utbildningen utgår från hästen och att den ska må bra.
Deltagarna fick även se exempel på barockridning.
Ett uppskattat inslag var en clinic med Julio Borba och Olil Amble som fokuserade på övergångar och var ryttaren kan börja förbereda övergångar. Som vi tidigare kunnat läsa i en intervju med Olil så har hon funderat mycket över vad som är viktigast, att övergången sker på rätt ställe eller att den är bra för hästen. Du hittar intervjun här!
Domarna kontrade med att avdraget för en något sen övergång är ringa och att det kanske borde stå tydligare i domarhandledningen att det ska vara så.
Sista punkten för dagen var Fákurs årliga fartfyllda show med hingstar, riduppvisningar och en härlig kadrilj med ett tjugotal kvinnor från klubben. En enda härlig hyllning till islandshästen.
– Vi fick se fina hästar, fantastiska ryttare men även inslag av lite mer ”gammel-isländskt slag i full fart.
– En sak jag verkligen gillade var hur Fákurs uppmärksammade sina framgångsrika ungdomsryttare, förklarar Camilla, de fick så fin uppskattning.
Under söndagen diskuterades deltagarna kring fredagens bedömning av hästarna och sammanfattade också helgen.
– Ett sådant här digert program är väldigt intensivt och väcker många tankar. Det kommer att ta lite tid att sortera upp alla intryck, men redan nu får det mig att fundera över hur och vad jag gör. Perfekt inför min examination i utbildningen till ridlärare level 4.
Camilla berättar också att hon ser fram emot att gædingalist är på väg till Sverige.
– Att gaedingalist är på väg att bli en tävlingsform även i Sverige kommer gynna utbildningen av våra Islandshäst.
Vi på Ishestnews tackar Camilla för att vi fick fråga om seminariet.