Ida och Faxi – ett mångsidigt ekipage som tävlar ovalbanegrenar, fälttävlan och hoppning

Date:

Film på Ida och Faxi

Tänk att ena dagen tävla på ovalbana och en annan tävla fälttävlan. Med samma häst! Det är just vad Ida Öberg och hennes ”Faxi” gör. Igår, den 26 maj, debuterade de i P70 i fälttävlan på Dagstorps Ryttarförening och de gjorde det med den äran. Ida och Faxi fick 60.25% i dressyren, nollade hoppningen och var bara 1 sekund från optimaltiden i terrängen. De slutade på femte plats bland elva startande.

Ekipaget tävlar även i V5 och T8 och där har de fått 6.5 för skritt och trav och 6.0 för tölt. Förra året kvalade de till Gaedinga-SM och planen är att försöka kvala i år igen. Inför förra årets SM hade Ida otur och bröt armen.

Hopptävling på Ribbersborg
I terrängen på Dagstorp

9-åriga Faxi, eller Snarfaxi från Tallarna som han heter i stamtavlan, och 13-åriga Ida möttes på turridning. Ida och hennes mamma red en tur och i täten red Alice Akkerman som sedan startade eget, Österlens Tölthästar. Alice skulle sälja Faxi men lät Ida tävla honom.

   – Han ska inte säljas utan vara kvar hos dig, sa Alice som såg hur bra Ida och Faxi passade ihop.

Sagt och gjort, Ida fick ta honom på prov och efter ett halvår köpte familjen honom.

   – Faxi kunde nästan ingenting, skrattar Ida. Vi kunde kanske tölta 50 meter. Han har utvecklats enormt och är både jättesnäll och arbetsvillig.

Ida och Faxi tränar mångsidigt, dressyr, gångarter, hoppar, rider uteritter och tricktränar.

Blågul rosett på Sleipnirs ängar

 

När Ida var liten fanns det mini-shettisar i familjen och sen gick Ida på vanlig ridskola.

   – Min plan var att ha en fin hopphäst, berättar Ida. På vår första Pay and Jump skämdes jag lite över att jag kom med en islandshäst. En islandshäst är ju knappast avlad för att hoppa.

En av anledningarna till att Faxi är så duktig på hopp- och dressyrbanan tror Ida är hans fina och rena galopp. Men det kräver en hel del av ryttaren ändå.

   – Faxi har en fjärde gångart och den kan ställa till det, förklarar Ida. Om jag inte är försiktig är det lätt hänt att han slår över till tölt. Speciellt från skritt till trav och från halt till trav är det extra känsligt.

När Ishestnews frågar om Ida får många kommentarer om sin islandshäst när hon är på vanlig tävling berättar hon att hon ofta knoppar manen. Då är det inte så många som reagerar. Men när manen är ute så får de kommentarer och nästan alltid positiva sådana.

   – Speciellt får vi kommentarer om hans svans som har en sådan häftig färg.

Ida och Faxi tränar för flera olika instruktörer, bland andra James Faulkner i gångartsridning, Ted Velander i hoppning och terräng och Charlotte Kulneff i dressyr. Och så Alice Akkerman på Österlens Tölthästar som varit med hela vägen.

   –Alice har verkligen hjälpt oss hur mycket som helst, förklarar Ida.

Faxi är en speciell och lite känslig häst som är noga med vem han umgås med och avvaktande mot människor han inte känner.

   – Det är nästan som att han har två olika temperament, menar Ida. Ibland kan han kännas gammal och sömnig, ibland kan han bli het och hetsig.

Islandshästen har nog gjort entré i familjen för att stanna. Idas mamma är nu stolt ägarinna till Hrafntinna och Ida förklarar att även om Hrafntinna är rädd för bommarna så har hon redan visat hopp-skills.

Idag skäms inte Ida längre. 

   – Jag är så stolt över att ha en sådan mångsidig häst!

Det blir spännande att fortsätta följa Ida och Faxi. Vill du följa dem på Instagram så heter de rida_e_livet där.

Faxi kan stegra på kommando
Svansen som får kommentarer

Share post:

Related articles

Ett av Sveriges allra främsta avelsston, Svala från Solbacka, har gått ur tiden.

Vi beklagar sorgen, Ella och Malou Berg på Snäcksjöns Islandshästar, samt uppfödarna Gert och Ellinor Hermansson. Idag har...

”Vilka toppendagar”! Intervju med Jamila Berg om träningsdagarna på Bosön

Som ni tidigare kunnat läsa här på Ishestnews så hade det svenska islandshästlandslaget träningsdagar på Bosön. Vi har...

Svenska framgångar på Istølt Fredrikshamn – Vignír och Felix vann femgången! Även Filippa och Magnús på pallplats!

  Igår gick tävlingen Istølt Fredrikshamn Nordic Ice Games av stapeln. En "kompakt" och rolig tävling med duktiga ekipage. Vignir...

Fullspäckade dagar då landslaget tränade tillsammans på Bosön

Under två dagar träffades Svenska Islandshästlandslaget för att träna tillsammans på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö, en möjlighet...
sv_SESvenska