Icehorse Festival i Herning – underhållning på högsta nivå

Date:

Överlägset bäst i T3, Karin och Flosi.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Den här helgen har islandshästar, ryttare och publik vallfärdat till Herning i Danmark för att vara med på Icehorse Festival.

En tävling med hög och glad stämning, fina visningar, en marknadsgata som heter duga och enligt ryttarna en riktigt bra bana att rida på. Både publiken och en del av butikerna kantar banan så man kommer riktigt nära.

Ishestnews har tidigare skrivit om Karin Gunnarsson och Flosi från Rooslunda som överlägset knep segern i Tölt T3 genom en riktigt fin visning med Flosi i fin form. Riktigt roligt att se.

Vinnarna av Femgång F2, Veronika Rauch och svenskuppfödde Söngvinn från Artinge
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Något annat att för oss svenskar att glädja oss åt var att Söngvinn från Artinge, tidigare riden av Anne-Marie Röst och uppfödd av Inga-Maj Röst vann F2 Femgång med Veronika Rauch i sadeln. De fick 7.22 i poäng och 8:or av två domare för passen.

Även passläggningarna som Katie Sundin Brumpton och Simon frá Efri-Raudalaek bjöd på i B-finalen i Femgång F1 var något att bli riktigt glad över. Vad sägs om poängen 8.83 för passen? Det var finalernas högsta passpoäng!

8.83 för pass! Katie och Simon flög fram i Herning och belönades med högsta passpoängen.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Vinnarna av F1 femgång, Vicky Eggertsson och Gandur vom Sperlinghof
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Tror alla skriver under på att just femgången höll en otroligt bra kvalitet. A-finalen vanns av Vicky Eggertsson och Gandur vom Sperlinghof med poängen 7.55.

Även Tölt T1 bjöd på enastående visningar. Vinnarekipaget Johann R Skulason och Finnbogi frá Minni-Reykjum fick 9.0 med flera 9.5 bland poängen både i tempoväxlingarna och den ökade tölten. Och andraplacerade Nils-Christian Larsen och Garpur fra Højgarden fick en domare att visa poängen 10.0. Totalpoängen blev 8.61.

Vana vinnare av T1, Johann R och Finnbogi
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Nils-Christian Larsen och Garpur fra Højgarden slog till med en 10 för ökad tölt
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Niels-Christian och Isbjörn. Bäst i T2!
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Isbjörnar kan stå på två ben
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

T2 vanns av Nils-Christian Larsen och Isbjörn vom Schloss Nienover med poängen 7.54. Isbjörn hettade till under prisutdelningen och bjöd på en del skolor ovan mark och lät även Nils-Christian få känna på att en kraftfull häst kan få för sig att springa snabbt lite av sig själv. Så raskt över till unga 16-åriga holländska Esmee Versteg och belgiskfödda tillika unga Listi frá Malou som fick publiken att jubla med sin självklara ritt, 7.21. Tvåa förresten blev Julie Christiansen med Felix frá Blesastödum 1A. De fick 7,38.

Júlia är Nathalies nya stjärna. Vi ser fram emot att se dem i sommar.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Under Icehorse Festival presenteras också nya talanger i så kallade Futurity-grenar. I femgången fick vi se Nathalie Silverberg Edh presentera sin nya förmåga Júlia fra Tyrevoldsdal och komma på tredje plats med poängen 7.30. I Futurityklassen får man chansen att visa gångarterna i ett program man själv bestämmer.

Snorri fra Enighed vann hingstklassen för fyrgångare
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
och Örvar frá Efri-Hrepp klassen för femgångshingstar
Hnokki kan trava!
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Under lördagen fick publiken också njuta av två hingstvisningar, en i fyrgång och en i femgång. Vinnaren i 4–gång, Snorri fra Enighet (e. Garri fá Reykjavik)bedömdes som segrare i klassen och bjöd på power och elasticitet. Tvåa blev välkände Hnokki frá Fellskoti och trea Viti frá Kagadarhóli.

Viti är en mycket flott hingst
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Bland 5-gångshingstarna segrade Örvar frá Efri-Hrepp (e. Álfur frá Selfossi), tvåa Vaki frá Audsholtshjáleigu , en son till Jamila Bergs Toppur frá Audsholtshjáleigu, trea Laufi frá Skaney.

Ett hett tips om ni vill se islandshästar i en tävling med hög stämning, roliga inslag, bra marknadsgata; åk till Icehorsefestival i Herning!

Ett plötsligt showinslag. Søren Madsen och Niels-Christian Larsen låtsas slå till på bröllopsfronten. Mycket romantiskt. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Blott 7 år och tävlar med den äran. Summer Sandlau Jacobsen och 17-årige Vakur fra Gultentorp.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Från marknadsgatan rakt in på banan
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Share post:

Related articles

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...

2024 blir de unga förmågornas år för Máni Hilmarsson

Máni Hilmarsson behöver knappast någon presentation, förra året var ju ett super-år där han tillsammans med Gljátoppur frá...

F.T firade 50 år med pompa och ståt, bilder från clinicen

  I år fyller det isländska tränarförbundet, Félag Tamningamanna,  50 år. I helgen hölls det en stor clinic för...