Helsingborgs Horse Week

Date:

Magnús med Hraunar och Josefin med Simon, vinnare och tvåa i femgång. Foto: Yvonne Liljeroos
Magnús med Hraunar och Josefin med Simon, vinnare och tvåa i femgång.
Foto: Yvonne Liljeroos

 

Tack Yvonne Liljeroos för text och foto!

Helsingborg Horse Week är ett nytt häst arrangemang på Sverigehimlen. Den i princip nybyggda Helsingborgs arena förbyttes till hopp- och hästarena tillsammans med häst och lantlivsmässan. I 10 dagar har det varit häst i denna fina arena. Hoppklasser på alla nivåer och med en internationell avrundning på veckan (sista dagen i i dag söndag 1/10).

Magnus Liljeroos, Stall Vitavillan som höll i kontakterna för KUSK´s islandstrupp när de fick uppträda på Falsterbo horse show i somras fick inbjudan att kadriljen skulle passa fint in även i detta ”storhäst” arrangemang som showinslag. Så det blev fart på träningen igen, denna gången 16 ryttare (fick inte plats med alla 24 pga arenans storlek). När det återstod ca 3 veckor till dagen D fick Magnus ett samtal från ledningen att de måste flytta om i programmet, något hade blivit felplanerat så nu fanns helt plötsligt en hel måndagskväll till islandsryttarna om vi kunde ”hitta på något”.

Hej o hå, hur skulle vi kunna fixa det? Samtidigt som det var så kort om tid (Magnus hade timmar på sig att tacka ja eller nej…) så är det ju världens chans att kunna visa upp Islandshästar i ett sådant här sammanhang likväl som på Globen och Göteborgs hästevent. Så sagt och gjort, några telefonsamtal till vännerpå toppnivå bl a Vignir Jónasson, Magnús Skúlason och Josefin Birkebro som var positiva och så sattes planeringen igång. Tanken var att skapa ett evenemang med både elit och bredd. Vi lyckades dessutom få fatt i sponsorer vilket innebar prispengar! Hela 5 000 kr var till vinnarna i båda klasserna och sedan i fallande skala t om sista placeringen i varje grupp som fick 500 kr. Programmet bestod av två clinics, en med Josefin Birkebro och hennes nyimporterade 5-gångshingst Tristan frá Hasaeti som bara är 4 år och med Magnús Skulasson med Hraunar frá Efri-Raudalaek i en 5-gångsclinic. Så blev det dags för Kristine Barner som visade handhästridning med 5 hästar och vår speaker för dagen, Barbro Beckström berättade bakgrund och historik kring islandshästen. Så blev det dags för kvällens första tävling. Tölt enligt en modifierad Gaedingakeppni med 5 deltagare. Domare för dagen var Nina Bergholz. Vår härliga Kadrilj följde därpå med 16 ryttare från KUSK´s islandstrupp och alla skötte sig superbra. Sist ut på programmet stod en rafflande 5-gång, även den modifierad efter utrymmet.

Trots den korta tiden som vi kunnat marknadsföra Islandshästkvällen så kom det riktigt mycket publik och vi har fått så många positiva kommentarer. Självklart hoppas vi på en repris nästa år på HHW.

Vi tackar alla som hjälpte till samt alla sponsorer, ryttare och arrangörerna av HHW!

Resultat 5 GÅNG

1a Magnús Skulasson, Hraunar frá Efri Raudalaek , 8.95

2a Josefin Birkebro, Simon frá Efri Raudalaek, 8.68

3e Karin Gunnarsson, Flosi från Rooslunda, 8.59

4e Sebastian Benje, Herakles från Stormsund, 8.35

5e Amanda Svensson, Teisti från Kullen, 8.25

6e Anna Forsman, Jörp från Kåshessle, 8.11

 

 

Resultat TÖLT

1a Unn Kroghen Adalsteinsson, Hrafndynur fra Hàkoti, 8.75

2a Helena Kroghen Adalsteinsdottír, Kavaljer fra Kleiva, 8.53

3e Kristine Barner, Hektor frá Sondrup, 8.35

4e Karin Gunnarsson, Flosi från Rooslunda, 8.33

5e Illugi G Pálsson, Efridís från Stall Vitavillan, 8.22

 

 

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Resultat från Skånska Mästerskapen

  I helgen gick de Skånska Mästerskapen av stapeln på vackra Margaretehof i Skåne. Det var varma och dammiga dagar...

Östsvenska Mästerskapen – ÖSM, första delen är klar

Östsvenska Mästerskapen är i full gång på Gerstorpsbanan strax utanför Lindköping. Tävlingen innehåller både sportgrenar liksom gædingakeppni. De...

Icelandic Breeding: Auðholtshjáleiga

First out in our breeding series is one of Icelands most wellknown and successful breeders, Gunnar Arnason, Kristbjörg...

Fyrgångstoet Miljón fra Berkåsa högst bedömd i Norge

  Vid årets första avelsvisning i vårt kära grannland Norge visades 13 hästar och därav 12 till en totalbedömning....