Hästinsamlingar i Skagafjördur – något alldeles extra!

Alla färger! Foto: Sandra Marin/ishestnews.se
Alla färger!
Foto: Sandra Marin/ishestnews.se

Från mitten av  september samlas tusentals människor i Skagafjördur. Det är nu det är dags för de stora hästinsamlingarna! På Island finns det ungefär 80.000 hästar, något man ser när man reser kring på ön. Längst ”Ettan”, ringvägen som löper kring hela Island ser man hästar i stora härliga hagar.På norra ön lever även traditionen kvar att släppa ut hästarna på fjället under sommaren (läs mer här!). Hästarna strövar ihop i fritt i flockar, något som gör dem kloka och livserfarna. Det är de här hästarna som vallas hem under de fartfyllda hästinsamlingarna. De är inte bara hästägarna som är med, utan numera kommer det även massor av turister för att rida med och samla in hästarna, eller bara för att beundra skådespelet när varje ägare hittar just sina hästar. Kanske passar man på att känna av partystämningen som vibrerar ihop med vinden.Hela 19 olika insamlingar går av stapeln. Datum brukar

man kunna hitta här.

Foto: Sandra Marin/ishestnews.se
Foto: Sandra Marin/ishestnews.se

Hästinsamlingarna erbjuder en fantastisk syn, något du kan se på videon nedan och ifall du letar runt på YouTube finns det fler filmer att titta på.


Från mitten av september till början av oktober är det hela 19 hästinsamlingar som går av stapeln i området. Den mest berömda av dessa är Laufskálarettir.

 

Här brukar man kunna hitta datum till de olika hästinsamlingarna.

Reportaget är efter inspiration från http://www.islaendere.dk. Sandras bilder är från insamlingen i Melgerdismelar, Idas från Laufskálarétt.

Hästarna ska till rätt ägare Foto: Sandra Marin/ishestnews.se
Hästarna ska till rätt ägare
Foto: Sandra Marin/ishestnews.se
Foto: Ida Blomqvist
Foto: Ida Blomkvist
Foto: Ida Blomkvist
Foto: Ida Blomkvist