Guðni Ágústsson, ny lärare på hippologprogrammet

Date:

Gudni himself!
Foto: Wången

Wången anställer agronomen Guðni Ágústsson som forskningsansvarig och lärare på hippologprogrammet islandshäst.

Wången välkomnar Guðni Ágústsson till det undervisande teamet på hippologprogrammet. Guðni är agronom utbildad på Hvanneyri Lantbruksuniversitet på Island men har sedan 1996 bott i Sverige. Han har lång erfarenhet av att undervisa på grundskole- och gymnasienivå. Som agronom var Guðnis inriktning husdjur, växtodling och teknik med en specialisering mot genetik och foderkunskap häst.

–Vi är väldigt glada över att få knyta Guðni och hans kompetens till Wången, säger studierektor Elisabeth Englund.

Guðni har i över tjugo års tid bedrivit egen avelsverksamhet, han är C-tränare och har varit avelsdomare för islandshäst.

– Jag kände att det var dags att testa något nytt. Jag har alltid haft ett hästintresse och Wången är en spännande och berikande miljö för den som är hästintresserad på den här nivån. Man kan växa och utvecklas runt hästnörderiet, så det här blir roligt! säger Guðni Ágústsson.

På hippologprogrammet inriktning islandshäst kommer Guðni främst att undervisa i hästens biologi, handleda studenter i deras examensarbeten och vara kursledare. Förutom att undervisa på hippologprogrammet kommer Guðni att bli forskningsansvarig och få ett övergripande ansvar för att utveckla hållbarhetsfrågorna på Wången.

– Det är stora frågor som Guðni får på sitt bord, men vi arbetar tillsammans med SLU för att kontinuerligt utveckla utbildningen och på Wången är vi ett team som jobbar ihop, säger Elisabeth Englund.

I arbetet som forskningsansvarig ingår att planera, genomföra och följa upp forsknings- och utvecklingsprojekt eftersom Wången bedriver egna forskningsprojekt samt är en samarbetspart för större forskningsstudier. Hållbarhetsfrågorna spänner över såväl utbildningsinnehåll som Wången som anläggning.

– Det jag kan bidra med är framför allt att jag har en bra kombo av teoretiska och praktiska kunskaper, och kan i undervisningen få till bra koppling mellan teori och praktik som kommer att gynna studenterna, säger Guðni Ágústsson.

Den 14 augusti arbetar Guðni sin första dag på Wången.

HIPPOLOGPROGRAMMET

Det treåriga hippologprogrammet har tre inriktningar; ridhäst, travhäst och islandshäst fördelade på hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången. På Wången finns inriktningarna trav och islandshäst. Huvudman är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Läs mer på slu.se/hippolog

 

WÅNGEN – EN AV HÄSTNÄRINGENS RIKSANLÄGGNINGAR

Wången utgör tillsammans med Flyinge och Strömsholm hästnäringens riksanläggningar med uppdraget att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling. På Wången ges utbildningar på fyra nivåer: gymnasium, folkhögskola, yrkeshögskola och universitet. Wången är specialiserade på att utbilda inom travsport, brukshästkörning, hovslageri och islandshästsport.

Share post:

Related articles

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...