2022 lider mot sitt slut. Ett på många sätt märkligt år med kriget i Ukraina, nya flyktingströmmar, höga elpriser, inflation och annat. Samtidigt var det också ett fantastiskt år där vi kunde börja ses igen, även om pandemin inte är helt över.
Vi var på ett mycket bra SM med fina prestationer som sedan höll hela vägen till Nm! De Nordiska Mästerskapen på Åland innebar ett veritabelt medaljregn över de svenska ekipagen som blev Bästa Nation. Hela 35 medaljer, helt crazy! Medaljörerna hittar ni längst ned på sidan. Grattis till alla!
Mellan SM och NM fick vi äntligen besöka Landsmót igen, denna gång i Hella på södra Island. Alltså, om du inte varit på Landsmót så borde du åka. Varje år tänker vi att nu kan det inte bli bättre, men det blir det! Hästarna, ridningen. 2022 åkte vi tillsammans med Sabina Svenningsson/Photohestur, så roligt vi hade. Även när regnet öste och vinden ven!
En tydlig trend under 2022 har varit intresset bland islandshästmänniskor att undersöka och träna med positiv förstärkning, uppbyggande träning och att man börjat ifrågasätta olika typer av inspänning och liknande. Många har ju tränat liknande under många många år, nu ser man hur olika metoder närmar sig varandra till en hästvänlig helhet.
Högskolarna Wången i Sverige och Hólar på Island har förepråkat hästvänliga metoder för inridning och träning länge, och det märks så tydligt på ryttare, tränare och instruktörer.
Malin Schön, Trainer of the year 2020, var en av dem som tog in positiv förstärkning in i finrummet genom clinics på Sweden International Horse Show.
Vi ska inte glömma att de flesta av oss med islandshäst varken tävlar eller avlar, vi vill bara ha roligt med våra hästar. Att träna med positiv förstärkning, vara på kurs med sitsträning, utveckla vår ridning och ha roligt tillsammans blir lättare och lättare.
Något vi ofta tänkt på är att man som islandshästägare har möjlighet att träna för otroliga tränare. Tänk att du har en dressyrhäst och är på hobbynivå och får träna för Kyra Kyrklund. Våra mest namnkunniga islandshäst-instruktörer lär ut till ryttare och ekipage på alla nivåer, det är stort!
Apropå aveln, när vi lade ut vår Hingstadventskalender, kom tankarna rullande. Vi har tillgång till fantastiska hingstar i Sverige. Rena drömhingstarna! Men var är stona? Hur tänker de som avlar. När hingstar som Toppur, Óskar, Kiljan, Hávadi, Álffinnur och alla de andra får lite över 20 ston, då börjar vi fundera på ett stort varför? Närmare 1200 ston betäcktes 2022.
Är hingstarna för dyra, är det för långt att åka, tänker man att de här hingstarna inte ger de föl man är ute efter? Berätta!
Vi på Ishestnews har gjort många spännande intervjuer och reportage under 2022. Att intervjua är nog bland det roligaste som finns som journalist, vi lär oss något varje gång.
Roligt var att filma unghästträning, för oss som normalt uttrycker oss i text. Åland var en positiv upplevelse, där banan fick en hel del kritik men stämningen var på topp.
Något som blivit mycket uppskattat har varit våra Q&A där ni fått ställa frågor till utvalda islandshästmänniskor, det kommer vi att fortsätta med nästa år. Lina Cronberg fixar och trixar med intervjuer, videos och annat.
Ett bibliotek av övningar har du som prenumererar genom Isabella Rinaldos inlägg. Vilka utvecklande lektioner, gör dem!
Sofia Hallin har gett oss en inblick i isländskt hästliv, vi ser fram emot att läsa mer under det kommande året. Island är ju ändå “hemma” för oss med islandshäst, eller hur.
Nu står 2023 för dörren med flera roliga reportage. Vi längtar redan till VM i Holland, det är en väldigt najs tävlingsplats och när vi tänker på hur det gick på NM så…..
Vi kommer att fortsätta rapportera från stort och smått. Vi jobbar också med själva tekniken kring hemsidan, det har varit lite strul då och då.
Anledningen? Ja, den har varit att vi startade redan 2012 och trots att vi älskar islandshästen och att skriva så har den tekniska kunskapen kanske inte riktigt hängt med.
Nu önskar vi er alla ett gott slut på 2022 och ett GOTT NYTT ÅR!