Gaedinga-SM

Date:

För att vara den största begivenheten i Islandshäst-Sverige denna helg, var Gaedinga-SM försvånansvärt publikfattigt. Kanske beror det till viss del på vädret, lördagen bjöd på ösregn och söndagen på lera. Eller så är det för att tävlingen ligger så sent på året och de flesta kommit in i höstens vardagslunk. Att resa till tävling står helt enkelt inte högt i kurs. Synd på något så publikvänligt som Gaedingakeppni som i princip är mycket roligare att titta på än en sporttävling. Tävlingen arrangerades av Dyggur ihop med SIF och gick av stapeln på Himmelastalundsbanan i Norrköping.

A-flokk (5-gång), som väl får anses vara synonymt med målet med hela islandshästaveln vanns av Andvari från Stenlia med Hinrik “Hinni” Sigurdsson i sadeln på 8.53. Ekipaget tävlade för hemmaklubben Dyggur. Tvåa kom Aegir från Skeppargården med Caspar Hegard, Ofeigur, på 8.40. Trea blev Straumur frá Saudarkroki och Johannes Larsson, Stigur, på 8.35.

Svenska Mästare i B-flokk (4-gång) blev Gumi frá Dallandi och Anne Fornstedt, Stormur på 8.51. Silver gick till Oskadis från Tallbacken med Madelene Johansson för Mökkur på 8.49 och trea kom Gloi från Nöddegården och Louise Löfgren Nyström, för Hrimfaxi 8.46.

Bland Young Riders vann Audur från Mackmyra och Karin Gilberg med fina 8.29. Ekipaget tävlar för Gneisti. Tvåa Fengsaell frá Holstsmúla och Hulda Tingström, Mökkur på 7.85. Trea Vaengurs Upplyfting frá Skuggabjörgum och Julia Ling, 7.58.

Raudskeggur frá Brautartungu och Filippa Helltén, Vaengur med 8.36 blev Svenska Mästare i tonårsklassen. Silver till Ári Frodi frá Tjaldholum och Natalie Karlsson, Hrimfaxi på 8.05. Brons till välkände Hrafn frá Vestra-Geldingaholti och Lisa Järnmark, Dyggur på 7.74.

I barnklassen kom Ótur fra lille Nörregård med ryttarinnan Matilda Husbom, Mökkur högst på prispallen med 8.09. Tvåa kom Stígur frá Skridu med Thomas D´Arcy, Eir på 8,03 och trea Hvinur frá Hamrahóli och Lisa Järmark för Dyggur på 7.94.

I speedpassen vann Caspar Hegart och Aegir från Skeppargården, Ófeigur med tiden 8.00. Tvåa Lars Fex på Vatnadis frá Oruplund, även de för Ófeigur med 8.79 och trea Johannes Larsson och Straumur frá Saudarkroki, Sigur, på 8.97.

Töltgrenarna tävlas som en traditionell sporttävling och vinnare i vuxenklassen blev Madelene Johansson på Oskadis från Tallbacken, tävlande för Mökkur på 6.89. Silver till Kristine Barner från Danmark på Hektor frá Sondrup, 6.61 och delad bronsplats till Anna Boredahl på Brana från Marbogården, Stormur  och Johannes Larsson, Straumur frá Saudarkroki, Sigur, båda med 6.11.

Tölt ungdon vanns av Filippa Helltén, Vaengur, på sin kompis Raudskeggur frá Brautartunga, 6.11, följd av Karin Gillberg, Gneisti och Audur frá Mackmyra, 6.00. Trea blev Nellie Larsson, Blidfari på Vinur frá Efri-Rotum, 5.17.

Till nästa år hoppas vi på en bättre uppslutning till Gaedinga-SM.

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...