Fritidsmästerskapen- en succé!

Date:

 

Jonna Eriksson och Isak från Rälta vinner galoppracet  Filmat av Sandra Torrång

 

Tack Mirjam Horn från Islandshästpodden för reportaget från Fritidsmästerskapen!

Helgen efter SM var det premiär för fritidsmästerskapen på Romme travbana i Dalarna och vilken folkfest det blev! 

De flesta sportklasser var representerade och här tävlade mer erfarna ekipage (som ridit på poäng över 6.0) för sig, och mindre erfarna för sig. Man kunde starta alla passgrenar och även om startfältet i P1 och P3 inte var så stort var det flera som vågade sig in i startboxarna för första gången, bl.a. Åsa Eriksson som med sin Askur-avkomma Dimmalimm från Bosebacken vann P3 på den fina tiden 16.11 med manuell tidtagning.

Man kunde tävla i gaedingakeppni och här vi fick se hög kvalitet på många av ekipagen och flera fina visningar som resulterade i SM-kvalpoäng. 

Åsa och Dimmalimm fick ta på segertäcket efter sin startboxdebut
Foto: Anna Munters

Reportageskribenten själv, Mirjam Horn och Ari från Kattskallen i full fart  Filmat av Anna Munters

Men de roligaste och kanske mest publikvänliga grenarna gick av stapeln på lördagskvällen: galopprace 100 m med flygande start och maskeradtölt. I galoppracet startade ett 20-tal ekipage och i målområdet sjöd det av adrenalinfyllt skratt. Vinnare blev Jonna Eriksson med Isak från Rälta på tiden 6.65. 100 m galopp är ingen officiell gren och det finns inga rekord, men för att förstå hur snabbt det är kan vi berätta att världsrekordet i pass på samma sträcka är 6,95 och innehas av tyskan Carina Mayerhofer

Vinnarna Tengil och draken Katla
Foto: Anna Munters

Maskeradtölten med sina 20 startande höll en otroligt hög kvalitet både gällande kostymering och horsemanship. Vi fick bl.a. se bevingade drakar, superman, Cruella de vil med sina dalmatiner och en fantastisk Dalahäst. Vinnare blev Tengil av Karmanjaka (Emma Fridell Leijon) som red på draken Katla (Bakkus från Granmyra).

Förutom tävlingar fanns också flera intressanta clinics och föreläsningar och även en avels-lek där man i lag försökte exteriörbedöma en häst och komma så nära domaren Gudni Augustsons poäng som möjligt.

Fritidsmästerskapen blev en tävling där unga och gamla, nybörjare och erfarna kunde träffas i en härlig blandning av allvar, lek och utbildning. Och jag tror att alla redan längtar efter nästa års fritidsmästerskap.

Siri Bastman och Balthasar från Stenbjar knep priset för bästa utklädda ekipage
Foto: Anna Munters

Share post:

Related articles

Bellas ridövning: Åttvolter och övergångar

Det här är en av mina favoritövningar just nu, som passar många olika ekipage på många olika nivåer....

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...

Så här skriver SIF Avel inför Avels-SM

I år kommer vi att få se ett avels-SM i samband med Sport-SM. Så här skriver SIF avel...