Fredrik och Frida satsar stort

Date:

Fredrik Sandrberg och Frida Dahlén

Ishestnews slog en signal till tränarparet Fredrik Sandberg och Frida Dahlén som flyttat tillbaka till Sverige efter flera år på Island. Fredrik är utbildad byggnadsingengör men har nu tagit steget ut att satsa på hästarna.
Frida har vunnit ett tiotal SM-guld och medaljer från både NM och VM.
Tillsammans har Fredrik och Frida startat en ny högkvalitiv verksamhet i närheten av Linköping.

När flyttade ni till Sverige?
Vi kom till Sverige i slutet av Juli och flyttade in på vår nya gård, som vi hyr, i början av augusti.

Vilka erfarenheter tar ni med er från Islandsvistelsen?
All den lärdom jag fick med mig av att driva en så stor gård som Dalur/Dalland är. En mycket nyttig erfarenhet på alla plan. Sen var det givietvis för oss båda mycket utveckande att få ”andas” häst varje dag och få vara med i hetluften där allt händer! Jag har även jobbat både i Sverige och Tyskland, men inget går att jämföra med Island när det gäller hästarna, konkurrensen och sättet att leva häst. En fantastisk erfarenhet som vi inte vill ha ogjord!
Sen var det givetvis otroligt vilket kontaktnät/kompisar vi fick genom jobbet på Dalur. Dalur är en fantastisk gård, förmodligen Islands finaste, med Gunnar och Thordis som ägare. De kommer vara våra vänner livet ut!

Har ni några nya hästar med er hem från Island?
Ja, vi tog med oss 4 hästar hem. En tävlingsvalack och tre ston. Stona 4 och 5 år med mycket bra stam. De är dräktiga med Stáli frá Kjarri, Frakkur frá Langholti och Hákon frá Dalland (1 klass e. Alfur f Selfossi).

Vad händer med Svali som du  tävlade på LM i år?
Svali har jag tagit hem till Sverige. Han är en fantastisk häst som jag tycker väldigt mycket om! Jag hade honom i träning när jag jobbade på Fet och hade turen att få köpa honom. Svali har mycket karaktär och gör alltid sitt bästa på tävlingsbanan, en mycket rolig tävlingshäst!

Fredrik och Svali. Foto: Sonja Noack.

Vad är den största skillnaden mellan Island och Sverige ur träningsperspektiv tycker du?
Den största skillnaden är nog att det är mycket mera säsongsbetonat på Island. Man tränar man hästarna mera i perioder med längre vila där i mellan. I Sverige och övriga Europa är hästarna i gång mer eller mindre hela året runt, med några veckors vila på hösten/vintern. Träning på Island är allsidig, man driver hästarna i flockar, rider långa turer, handhäst ridning etc. Detta görs med alla hästar som är i träning, avelshästar, tävlingshästar, ridhästar etc.Sedan är det stor skillnad på unghästarna, som är mycket mer utvecklade och mottagliga för träning. De har rört sig mycket mera under uppväxten och har då en mycket mera utvecklad fysik. Vilket leder till att allt blir mycket lättare för dem under inridningen. I Europa är ofta unghästana alldeles för feta och vet inte vad röra på sig är.

Vad har du och Frida för planer nu?
Att utveckla vår nystartade verksamhet och få fram några riktigt bra tävlingshästar. Frida satsar mycket på utbildning för ryttare. Just nu går hon utbildningen för A-instruktör.

Satsning inför 2013/Vilka hästar kommer att matchas fram?
Jag kommer satsa på Svali och min femgångshäst Hugi von Forstwald, e Hlynur f. Kjarnholtum. Frida kommer satsa på femgångshingsten Pinni f. Rettarholti, 1 klass med 8,47 för rid e. Hrodur f. Refsstödum.

Ishestnews önskar det ambitiösa tränarparet ett stort lycka till med verksamheten.

Frida tränar på Island.

 

Share post:

Related articles

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...
sv_SESvenska