Föreningen Strokkur är med i planeringen av en fullstor inomhusbana

Date:

Louise Lidberg, projektledare från Strokkur
Foto: Claes Ottosson

Islandshästföreningen Strokkur planerar i samarbete med andra att bygga en fullstor inomhusbana för tävling och träning. Ishestnews har fått en pratstund med Louise Lindberg, projektledare för Strokkurs del i bygget.

  – Tankarna kring en inomhusbana startade egentligen med att några medlemmar började fundera över var de själva och deras barn skulle kunna rida islandshäst, berättar Louise. Funderingarna blev till en föreningsknuten ridskola och varefter åren gick så blev planerna större och större. De blev till en hel hästanläggning – Mönsterås Horse Arena.

Den planerade arenan är ett samarbete mellan bland annat Strokkur, Mönsterås Ridklubb och Emådalens Western Riders samt Mönsterås Kommun.

   – Till saken hör att föreningen Strokkur alltid varit en tävlingsklubb och vi har arrangerat många stora tävlingar som till exempel SM.

En plan för Mönsterås Horse Arena

I Mönsterås Horse Arena kommer man utöver en fullstor ovalbana också hitta banor för hoppning, dressyr och westernridning. Inte nog med det, här planeras ridskola, träningsstall där tränare kan ta emot hästar, veterinärklinik, hovslagare och restaurang. Det ska också finnas en lekplats även tillgänglig för funktionshindrade. Tanken är också att det ska finnas andra lantbruksdjur.

   – Arenan ska bli ett utflyktsmål för alla, även om det är hästen som står i centrum, förklarar Louise.

I anslutning ska det också finnas både handikappridning samt ett rehabiliteringsstall för människor som blir hjälpta av umgänget med hästen. Det ska också gå att anordna mässor och utställningar inomhus.

På tävlingsområdet planeras 80 stycken gästboxar och fler går att ordna. På läktarna kommer det att finnas plats för två- till tretusen sittande publik.

   – Utomhus finns redan en bana samt en paddock och det kommer att vara lätt att byta underlag på banorna. En ytterligare fördel är att det inte kommer att finnas skymmande stolpar i vägen för publikens sikt.

Just nu pågår detaljplaneringen och en förstudie och man kommer att bygga i etapper. Först ut är delar av gästboxarna som börjar byggas nästa år i samarbete med kommunen, Länsstyrelsen och Strokkurs huvudsponsor Häradssparbanken.

Förstudiens projekterade en miljon kronor kommer från EU genom det lokala leaderkontoret Kustlandet.

Arenan kommer som sagt att ligga i anslutning till Strokkurs nuvarande bana i Mönsterås, lättillgängligt vid riksväg E22.

Louise Lindberg och Hugi vom Forstwald Foto Malin Wengdahl

 

Share post:

Related articles

– Just nu rider jag mycket i grundgångarterna och försöker få hästarna mer ridbara och lösgjorda, säger Madelen Johanson

Madelen Johanson tävlar både islandshäst på Elitnivå och dressyr på varmblod. Nyligen var vi på en heldagsclinic med henne...

Jóhann Skúlason förlorar sitt domsmål

M Nyligen dömdes det i Jóhann Skúlasons mål där han överklagat isländska ridsportförbundets beslut att utesluta honom från landslaget....

Lollo planerar att tävla Týr och nya tävlingshästen Aron

Louise Löfgren är en van tävlingsryttare sedan barnsben. Hon är uppvuxen med islandshästar på Raudhetta Gård som hon...

Hjärnan, kunskap och riktigt bra hästar är avlarens bästa vän! En pratstund med Olil Amble om avel, tankar kring visningar och annat.

Olil Amble och Bergur Jónsson bor på gården Sydri Gegnishólar där de bedriver sin hästverksamhet i företaget Gangmyllan....