Ishestnews har pratat skola, framtid och erfarenheter med Charlotta Liedberg, tredjeårselev på Wångens Hiopplogutbildning med inriktning Islandshäst.
Faktiskt är Charlottas klass den första årskullen som examineras från islandshästdelen, de är fem elever som ska ut i arbetslivet efter skolan.
Charlotta var hemma i Sverige i helgen på semester från sin 9 veckors praktikplats på gården Kringeland i Norge. Att valet blev Kringeland beror på att de har fina hästar och tränar unghästar för visning, något Charlotta vill lära sig mer om. I årskurs 3 får eleverna välja själva var och varför de vill praktisera på ett speciellt ställe. I årskurs 2 däremot, ska praktiken ske på någon form av ridskola. Då valde Charlotta att praktisera på Stenholmen.
– Utbildningen på Wången har varit väldigt bra, säger Charlotta. Skolan har ju haft inriktning mot travet, vår årskull var den första med islandshästar på programmet.
Charlotta förklarar vidare att skolan tar in tio elever. Från början var tanken att sju skulle inrikta sig mot travet och tre mot islandshäst. Men så blev det inte.
– Islandshästintresset var större än så, nu är vi som sagt fem elever som går ut i år.
Alla som arbetar på skolan är superengagerade, fortsätter hon. Vi har ett jättebra team omkring oss. Likaså är alla elever intresserade av det som pågår, och vi försöker hjälpa varandra.
I år arbetar Charlotta och hennes kurskamrater med sina examensarbeten. Lars Roepstorff är huvudansvarig för alla tredjeårsarbeten inom Hippologutbildningarna. Han har varit på skolan flera gånger och är alltid tillgänglig.
– Mailar man honom brukar man få svar efter några minuter, skrattar Charlotta.
Hennes examensarbete handlar om skillnaden i energiförbrukning mellan tölt och galopp.
– Gudrun Stefansdottir på Hólar har gjort ett liknande arbete men jämfört tölt och trav. Jag ville studera hur vi anstränger våra hästar i tölt och hur stor just energiåtgången är i jämförelse med galopp.
– Ett problem jag stötte på var att det inte är samma tempo i tölt och i galopp. Den snabbaste tölten och den långsammaste galoppen överlappade åtminstone varandra. Jag har försökt få fram så bra data som möjligt.
Vi lät hästarna ha pulsmätare och gjorde undersökningen på travbanan. Hästarna reds i fyra minuter i båda gångarterna, ett tempo per minut för att pulsen skulle hinna stabilisera sig. Charlotta mätte också genom lactatprover hur mycket mjölksyra som fanns i blodet. Proverna visade på en rimlig belastning, hästarna kom upp i nivåer där de kunde träna sin förmåga. Men det är inte långt bort att halten mjölksyra blir för hög och att det blir tyngre och tyngre för hästarna att springa. Tanken är att Charlotta kommer att dra kopplingar mellan hur vi anstränger hästarna i träning och även på tävling.
Ishestnews kommer att berätta mer om Charlottas arbete efter att hon presenterat det i maj.
Andra examensarbeten i år är ”semin och islandshäst”, ”hur olika sitspostioner fördelar ryttarens vikt”, ”skillnaden mellan lätta och tunga ryttare”.
Ishestnews passar också på att fråga Charlotta hur hon tänker sig framtiden.
– Vad jag ska göra efter Wången tänker jag på varje dag. Förra sommaren hyrde jag och en kamrat ett stall och startade på så sätt eget. Vi hade träningshästar och jag undervisade en del.
– Jag kan tänka mig att vara anställd parallellt medan jag startar upp min verksamhet. Dessutom vill jag gärna komplettera min utbildning med pedagogik. Det går att läsa på halvfart på distans. Något jag tror skulle passa mig är att vara lärare på till exempel Naturbruksgymnasium.
Ishestnews tackar för pratstunden och önskar Charlotta lycka till!
Ps. Ifall du som läser blir sugen på att söka till Wången så går ansökningstiden ut 18 mars.