Ett ögonblick Ylva Hagander – om succén på Friends Arena

Date:

 

Ylva, här med sin man Eduardo Privat foto
Ylva, här med sin man Antonio
Privat foto

På Stockholm International Horse Show förra helgen gjorde islandshästarna succé. Ylva Hagander och hennes team sydde ihop det uppskattade programmet med tävling och showinslag. Ishestnews har fått en pratstund med Ylva som bland annat haft hand om islandshästinslagen sedan 1993, då på Globen.

”Bättre än någonsin” är vad vi får till oss när publik och medverkande beskriver vad de sett på Friends Arena. Hur gör man något så här bra, frågar vi Ylva.

– Duktiga ryttare, vi valde att fokusera på duktiga ryttare, betonar Ylva. Med miljontals tv-tittare och över 33.000 personer under lördagens tre inslag på Friends Arena ville vi visa riktigt skickliga ryttare och deras fina hästar.

Och det gjorde de sannerligen, alla deltagare var ekipage som synts på internationella tävlingar. Mer om de olika inslagen kan du läsa här, här och här .

– Redan på VM började jag fundera över vilka som skulle kunna vara med. Jag frågade också Henning Draht om han kunde tänka sig att vara speaker och det kunde han.

Få kan få öka stämningen som Henning och han får med sig publiken på ett unikt sätt.

Till showen bestämde Ylva och teamet sig för att göra något mer än den sedvanliga kadriljen, nu fanns chansen att lära ut mer om islandshästen för publiken. Mitt i showen visade enskilda ekipage de olika gångarterna medan Henning Draht förklarade för publiken.

– Det är svårt för dem som inte dagligen håller på med vår ras att se skillnaden mellan till exempel tölt och pass, förklarar Ylva. Därför lade vi också in galopp och trav.

Showen avslutades med en sax i tölt och pass. Med en sådan hög klass på ekipagen fick islandshästen en mycket fin profilering.

Att se världseliten av hoppryttare tävla gångarter på islandshäst hör inte till vardagen, men det var just vad som hände på Friends Arena.

– HM hörde av sig till mig och funderade på om vi kunde göra något tillsammans, säger Ylva. De hade plåtat en kollektion på Island med sina ryttarprofiler som modeller och nu ville de göra något extra.

HMs plan var att några trygga ridskolehästar skulle vara med.

– Det passade inte min näsa, garvar Ylva, här skulle de få testa att rida riktiga tävlingshästar.

Helt sonika frågade Ylva ifall några av de ryttare som tävlat femgång under SHIS ifall de kunde tänka sig att låna ut sina hästar. Och det kunde de! Så Malin Baryard-Johnsson fick rida Tumi frá Stora-Hofi, Peder Fredricson red Hraunar frá Efri-Raudalaek (som han faktiskt fått rida tidigare under ett besök på Brösarpsgården), Oliver Philippaerts red Falki från Karlsro och brorsan Nicola Philippaerts fick testa Döggvi frá Ytri Baegisa.

_66T3849
Malin Baryard Johnsson och Tumi frá Stora-Hofi Foto: Jessica Stene

Malin Baryard Johnssons kommentar var att det inte var helt okomplicerat att rida Tumi, och Nicola fick uppleva hur det är att sitta på en riktigt framåt islandshäst, i början under träningen gick det rejält fort.

– Man det här är extremt duktiga ryttare och en häst är en häst, så de klarade tävlingen galant. Mer om den läser du här.

– Vi bestämde rätt snart att vi skulle ha ett högervarv i så kallad Beauty Tölt och ett vänstervarv i något vi kallade Speed Tölt. Eftersom två av hästarna är femgångshästar kom vi överens om att domarna kunde se lite mellan fingrarna ifall det blev pass, men hästarna fick inte slå upp i galopp.

Anne Fornstedt och Johan Häggberg dömde föredömligt tävlingen och förklarade för publiken vad de baserade poängen på.

2014 var första året som SIHS gick av stapeln på Friends Arena i Solna. För Ylva och hennes gäng var arenan helt ny och den var inte ens riktigt färdigbyggd.

– Förra året var det mycket praktiskt trassel. I år fungerade allting mycket bättre. Arrangörerna har gjort ett jättejobb för att förbättra både själva arenan och logistiken runt omkring.

– Nu när allt fallit på plats blir det lyckat, menar Ylva. Vi använde feed-backen från förra året till att förbättra oss.

Något som vi som tittar inte vet om eller tänker på är hur lite tid man har på sig att öva. På tisdagen klockan 11 får man rulla in på Friends Arena, sedan hade islandsgänget möjlighet att öva 13.00 – 14. 00 samt 16.16.30 samma dag. På onsdagen har man ytterligare 30 minuter till sitt förfogande.

– Man måste ha proffs med sig, annars fungerar det inte.

– Något som även ökade känslan i år var den fantastiska LED-väggen som gick hela vägen ner till golvet. På den visade vi en isländsk glaciär, en perfekt inramning till våra fina hästar!

_66T3502
Den fantastiska LED-väggen Foto: Jessica Stene

Share post:

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...