Ett ögonblick…..Malin Schön

Date:

 

amalin

som är nationell domare och nyss hemkommern från helgens domarseminarium på Strömsholm.

Hur var seminariet upplagt?

 

-Seminariet var två fullspäckade dagar där ca 90 domare deltog (rekordmånga!). Dels reflekterar vi över förra säsongen och går igenom om det varit incidenter eller händelser som vi vill få feedback på eller diskutera och får information om nyheter och förändringar inför den kommande säsongen (i Sverige till exempel systemet med ryttarlicenser, som förändras något). Största delen av seminariet gick naturligtvis åt till genomgång, diskussion och bedömning enligt den nya domarhandledningen, som kommer gälla från och med den 1 april i år inom FEIF.

Hur skulle du beskriva de största ändringarna?

-De största förändringarna är i domarhandledningen (Sportjudges Guidelines) som är, inte bara uppdaterad, utan i en helt ny utformning. Det görs för att bidra till att god ridning med fokus på lösgjordhet och en god överlinje skall löna sig på tävlingsbanan. Som tävlingsryttare kommer det egentligen inte att vara någon skillnad rent konkret i tävlandet. Man kommer till tävlingen och rider sitt program så bra man kan, som alltid. Man blir bedömd och får poäng och kommentarer precis som tidigare. Dock är det ett mycket större fokus i bedömningen på att hästen rör sig lösgjort (och självfallet därmed även taktrent) och jobbar rätt igenom kroppen med en bra överlinje. Ridningens kvalité och ryttarens kontakt med hästen är en viktig faktor liksom hur hästen svarar på hjälper och jobbar i de olika momenten. Inom kort, så fort den är helt och hållet färdigställd, kommer domarhandledningen att finnas tillgänglig för alla på såväl FEIF: s som SIF: s hemsida och jag rekommenderar alla ryttare att då gå in och läsa den! Domarhandledningen är inget hemligt dokument för enbart oss domare -utan något som är av yttersta vikt att även ryttarna läser och fördjupar sig i!

Vad tyckte du var bäst með helgens seminarium?

-Det bästa med helgens seminarium var den positiva stämningen och det öppna klimatet i diskussionen. Jag vill rikta ett STORT TACK till Tävlingssektionen som arrangerade detta samt till Åsa William och Lena Lennartsson som lagt ner ett enormt jobb, tillsammans med resten av arbetsgruppen inom FEIF och som tryggt och bra guidade oss genom detta!

Share post:

Related articles

I huvudet på en höbonde – grässorter påverkar men vädret har en enorm betydelse

Ishestnews har besökt höbonden David Ivarsson på Stora Bränna som levererar cirka tiotusen hösilagebalar till stall i...

Bellas ridövning vecka 5 2023: Arbete från marken i träns

Vi pratar ofta om att man borde arbeta från marken. Men hur och vad ska man göra egentligen?...

Sofia Hallin djupdyker i Meistaradeildins fyrgång – stammar, bedömning, blup och ålder

Att ha sin häst redo för prestation på hög nivå redan i slutet på januari är inte en...

Föreningen Áfram ordnar gemensam resa till Kronshof Special både med och utan häst

Áfram islandshästförening är en nystartad förening i södra Skåne, den såg dagens ljus i hösten 2022. Tanken med...
sv_SESvenska