Ett ögonblick Haffi Gislason – aktuell med boken Dansa i tölt

Date:

10858582_948998375161606_6967947578583281065_n-2

Ishestnews har fått en pratstund med Haffi Gislason, instruktör, coach och terapeut. I dagarna kommer Haffi ut med boken ”Dansa i Tölt” som han skrivit i samarbete med Stina Helmersson. Boken handlar om ridning och om hästar, men också om mycket mer.

Boken är indelad i tre huvuddelar. Först en presentation av Haffi där han generöst delar med sig av sin uppväxt, sitt liv och kärlek till hästar, sina rädslor och tillkortakommanden och också sin fantastiska resa för att bli den människa han är i dag.

Del två av boken heter ”Mental träning” och i den studerar Haffi hur vårt självförtroende, vår självkänsla och eventuella rädslor påverkar våra liv och också vår ridning och samvaro med hästen. Tredje och sista delen av boken heter ”Ridning och träning”. I den lär vi oss om ledarskap, om de 8 träningsstegen och mycket annat. Genom hela boken svävar just tölten, som Haffi beskriver som gudarnas gångart.

– Jag blev uppmanad av Stina Helmersson att vi skulle skriva den här boken, förklarar Haffi. Först tänkte jag att ”vad har jag att tillägga” men så bestämde jag mig för att det skulle vara en utveckling för mig själv att få ned var jag står för både inom ridning och personlig utveckling på papper. Tanken med boken är att den ska gå innanför skallbenet och in i hjärtat.

– Om jag inte gör det kommer jag att ångra mig hela livet.

 

Vill hjälpa människor att utvecklas

Haffi berättar att hans stora kall i livet är är att hjälpa människor att utvecklas. Kan jag göra det tillsammans med hästar så är det en fantastisk kombination.

I hela 45 år har Haffi hållit på med just hästar, han är född och uppvuxen med de fantastiska djuren.

– Jag håller mig uppdaterad med allt nytt inom hästträning men ju längre jag håller på desto mer återgår jag till enkelheten.

– På Island är hästen en arbetskompis för att driva får, hästar och kor. Och det är hela syftet med att träna sin häst – att skapa en bra och hållbar ridhäst.

10463929_10152794454309206_4481753879748732511_n

Den franska ridkonsten är något som Haffi tycker är fascinerande och som står för hästvänlig ridining. Inspiratörer är Michel Becker och Philippe Karl.

– Det här sättet att rida och träna hästar på krockar rätt rejält med det jag lärt mig i Sverige som ofta är präglat av Strömsholm. Men jag tänker att jag hela tiden måste utvecklas!

Haffi menar att det finns otroligt stor kunskap om hästar i Sverige och säger att han lärt sig mycket här.

– Jag älskar att träffa nya människor och lyssna på vad de har att tillföra. Men många som kan mycket använder ändå inte sina kunskaper.

Varför blir det så, frågar Ishestnews?

– Många är rädda för att misslyckas, förkunnar Haffi. Egentligen är det ju så att det bästa som kan hända är att misslyckas! Vi lär oss av det. Vi måste också våga ta plats.

Haffi förklarar vidare att många inte fullföljer sina idéer och att de inte tänker framåt.

– Vi måste hjälpa hästen att också tänka framåt och inte gå med handbromsen i!

Här kommer vi att tala om de åtta träningsstegen som finns med i boken. De ska användas som ett verktyg i ridningen.

– Att veta på vilket steg man befinner mig upplevs ofta som en befrielse. Ibland får man kort känna på steg högre upp på skalan och då får man ett smakprov på vad som komma skall.

Träningsstegen är desamma oavsett vad vi vill med hästen och vår ridning.

– Idag finns en tendens att vi vill gå för fort fram. Vi glömmer att både vi och hästen behöver utvecklas i lugn och ro.

Haffi ser en skillnad mellan Sverige och Island där det finns många fritidsryttare som njuter av sin häst och rider mera ut i naturen där de har möjlighet att öva sig att tänka framåt med hästen. Fritidsryttaren tar sig ofta bra tid med inridningen och ger hästen lång tid att utvecklas.

– Här i Sverige ser vi ofta prestation, tävling, siffror och BLUP. Det styr vår hästhållning och då märker jag att vi glömmer bort att njuta av denna fantastiska häst som vi har.

Här kommer samtalet osökt in på att visa 4-åriga hästar, något som är helt förkastligt som det ser ut i dag, enligt Haffi. Vi kan gärna visa 4 åringar med helt andra krav.

 

Släpp dina rädslor

Han berättar att han idag släppt prestationen och njuter mycket mer av ridpassen.

–Jag rider mycket ut och fram med mina hästar och tar ofta många hästar med samtidigt.  Då känns det oftast som jag har vunnit A-finalen när jag kommer hem, skrattar han.

Haffi förklarar att vi har samma ansvar hur vi än rider, om vi är tävlings- eller fritidsryttare, vi måste försöka sträva mot en hållbar häst.

– En bra ryttare strävar efter fysisk och psykisk balans. Det är något vi alltid får träna på och det hjälper att förhålla sig till träningsstegen.

– Vi ska försöka vara lugna och fokuserade, är vi stressade känner hästen det direkt, fortsätter Haffi.

1393318_10151910200089295_1542625466_n

När Haffi håller kurser och är tränare lägger han mycket fokus på människan. Han ser att vi kan utveckla oss själva med hjälp av hästen, som ”kickar igång” vårt inre. Bland annat kickar hästen igång vår rädsla.

– Rädsla kan vara så många olika saker. Den kan vara en oro för att trilla av och slå sig, något jag själv alltid bär med mig, erkänner Haffi. En annan rädsla kan vara att bli dömd av andra när man någon gång visar upp sig.

– Jag har varit med om att ryttare på riktigt hög tävlingsnivå faktiskt inte vågar säga vad de behöver träna på. Man kanske ska fundera över att anlita en coach i så fall.

Haffi förklarar att en coach ställer frågor, svaren bär vi inom oss men vi kan behöva hjälp att hitta dem. En coach hjälper oss att utvecklas utifrån oss själva.

– Vi talas vid om framtiden men då kan det vara något gammalt som sätter käppar i hjulet för att nå dit man vill. Då jobbar vi med just det, förtydligar Haffi.

 

Vikten av att sätta mål

Något som är viktigt i den mentala träningen är att sätta mål och sedan strukturera upp hur  man kan gå tillväga för att nå målen.

– Jag är coach och terapeut och hjälper till att hitta mina elevers huvudmål, förklarar Haffi. Mitt jobb som ridinstruktör blir nästan en bisak. Tillsammans försöker vi hitta ryttarens inre styrkor och genom detta hjälpa honom eller henne att hitta sig själv.

– Något jag funderat över det sista halvåret är ”vilken instruktör som passar mig bäst?”. Det kan finnas en rädsla att välja en ”annorlunda” eller okänd instruktör, en rädsla att inte få vara med i människoflocken om man väljer annorlunda än de flesta andra.

Nu berättar Haffi hur han var på en väldigt intressant clinic med Mette Mannseth. Under clinicen var det något Haffi inte förstod. Han dividerade med sig själv, skulle han våga fråga eller skulle han rent av göra bort sig om han frågade?

– Jag frågade och sedan var det flera som kom fram till mig och sa ”så skönt att du tog upp det, jag förstod inte heller”.

– Egentligen är rädslan min bästa vän, bara jag vågar ta mig förbi den.

När man tränar upp sin självkänsla så slipper man tankefällor som knycker energi och som hästen också känner av.

– När man känner sig fri så mår man bra, blir glad och euforisk. Det här är också känslor som hästen känner och de ger magiska resultat i samvaron, till skillnad mot stressen om man ständigt fokuserar på rädsla och det som är negativt.

Boken ”Dansa i tölt” kommer att släppas i samband med Stockholm International Horse show på fredag.

– Vi kommer också att filma alla träningsstegen. I filmerna jobbar vi med olika instruktörer i Sverige och olika ekipage, allt för att illustrera hur man kan använda dem i sin träning. När filmerna blir klara kommer man att kunna ladda ner en trailer med smakprov från de olika filmerna.

Ishestnews tackar och niger för intervjun och rekommenderar boken till alla som är intresserade av att utvecklas, både i livet och i sin samvaro med hästen.

 

Share post:

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...