Ett ögonblick….Åsa Nevander

Date:

Åsa och Óskasteinn frá Oddhóli.

IsHestNews tog kontakt med Åsa Nevander som är en av 4 nyexaminerade A-instruktörer i Sverige.
Åsa är 31 år och kommer från Norrköping där hon även driver Hreyfing HB tillsammans med Sissel Holmén. Åsa arbetar som ridinstruktör och är också leg. sjuksköterska på deltid.

Hur är utbildningen upplagd?

-Vi gick själva utbildningen i höstas, 7 dagar i september och ytterligare 7 dagar i oktober. Utbildningen var förlagd på Bärby i Uppsala, både för kursen och på examinationen.

Vad innebär en A-instruktörsexamen?

-A-instruktörsexaminationen pågick under 2 dagar. Den innefattar 6 st delprov; demonstration till häst, freestyleprogram, femgångsvisning på rakbana, fyrgång V1 på ovalbanan, privatundervisning och gruppundervisning.
För att bli godkänd krävs minst 6,0 i V1 och 5,5 på femgångsvisningen på rakbana. Under resterande prov bedömer examinatorerna att man kommer upp i tillräckligt hög nivå, både praktiskt och kunskapsmässigt, för att godkännas som A-instruktör. Våra provelever var ryttare som arbetar på Bärby och examinatorer var Gudmundur Einarsson, Jenny Mandal och Vignir Jonasson.

Hur gick själva provet?

-Det var fruktansvärt nervöst! Det är en otroligt stor anspänning eftersom man har laddat ganska länge för det här. Det är ju så många delprov och det var tufft att ladda om inför varje prov.
Jag är väldigt nöjd med femgångsvisningen och freestyleprogrammet då mina hästar Lykill frá Gydjarholi och Óskasteinn frá Oddholi skötte sig väldigt bra! Jag fick även fin feedback på mina undervisningsmoment.

Hur många var ni som tog provet?

-Vi var 7 st som gick kursen under hösten och 4 st som klarade examinationen.

Vad kostar utbildningen och examinationen?

– Det kostar en del men det var helt klart värt det….

Vilka är dina närmaste planer vad gäller utbildningen?

– Detta har varit väldigt roligt och jag vill fortsätta utveckla mig som instruktör, jag strävar alltid efter att bli bättre och försöker utmana mig själv.

 

IsHestNews gratulerar Åsa och de andra nyexaminerade A-instruktörerna inom SIF.

Share post:

Related articles

Ny häst till Linnea Blomgren

 I somras såg vi henne bli Svensk Mästare i PP1 Stilpass Young rider tillsammans med Brodir fra Slippen....

Redan som åttaåring visste hon att hon ville träna och tävla. Intervju med Minna Gustavsson.

Redan när hon var åtta år och knappt nådde ner till stigbyglarna visste hon att hon ville träna...

Snart dags för anmälan till Worldtoelt 2024

World Toelt är världens största inomhusevent för islandshästar och den 23-24 februari 2024 slår danskarna  upp portarna till...

Svenskägda avelsgården Prestsbæ är nominerad till Årets uppfödare på Island

Nu är det klart vilka avelsgårdar på Island som är nominerade till titeln Årets uppfödare. Utöver svenskägda gården Prestsbær...