Emelie Althén öppnar ny drömverksamhet

Date:

 

Full fart mot framtiden! Emelie och Sísi frá Björgum i flygande pass. Foto: Lovisa Uusimäki Bölja.

Emelie Althén är hästtjejen som för nästan 25 år sedan la dressyrsatsningen på hyllan och som sedan dess tävlat islandshäst på nationell nivå. Med sina egna ston Snerpa frá Ögmundarstödum och Sísí frá Björgum har Emelie tävlat femgång, passgrenar och geagingakeppni och 2022 fick hon och Sísí möjligheten att vara förekipage på Nordiska Mästerskapen. I stallet står även unghästen Barbara frá Björgum som Emelie tror mycket på som sin framtida tävlingshäst. Efter att länge ha haft en dröm om att starta upp eget. Nu har Emelie nu gjort slag i saken och startat sin egen verksamhet. 

-Drömmen om en egen verksamhet har funnits i flera år men det är först nu som alla pusselbitar har börjat falla på plats.

Jag vill hjälpa till att sprida kunskap och nyfikenhet, både genom mina egna kurser och aktiviteter men också fortsätta mitt tidigare arbete med kursarrangemang i samarbete med välkända och välmeriterade instruktörer, berättar Emelie.

 

Emelie med sin Snerpa. Foto: Åsa Althén.

Emelie har länge haft ett nära samarbete med gården Björg Hörgárdal utanför Akureyri. Det har varit som ett andra hem för Emelie och det är mycket och tack vare Vidar och Ólafía på Björg som Emelie vågat drömma

Nu har hon startat upp sin verksamhet Hyttbacken som är stationerad på Väsby Stuteri i Rö, utanför Rimbo norr om Stockholm. Här har Emelie haft sina hästar sen 2015 och tillsammans med gårdens ägare Catti och Erik Söderbäck har hon sedan några år tillbaka ansvarat för stallet där det för närvarande står 17 hästar uppstallade.

-Nu har det äntligen blivit dags att dra igång mitt Hyttbacken som inkluderar stallverksamhet, coachning, utbildning och mycket annat som börjar ta form och som nu går från tankar till färdiga idéer! Väsby Stuteri är en optimal anläggning där alla möjligheter finns. Jag bor ett stenkast från gården och jag vill verkligen rikta ett stort tack till Catti och Erik som ger mig möjligheten att bedriva min verksamhet här, säger Emelie. 

Hyttbacken kommer få växa successivt. Drömmarna och förhoppningarna om att detta ska få utvidgas och ta ännu mer plats är målet för Emelie. 

Emelie och femgångsstoet Sísi frá Björgum har tävlat framgångsrikt tillsammans. Foto: Photohestur/Sabina Svenningsen.

Möjligheterna på Väsby Stuteri är optimala så här får efterfrågan och kunderna vara med och påverka vilka fokusområden verksamheten kommer ha framöver och markarbete och framför allt arbetet på töm har sedan flera år varit något som intresserat Emelie lite extra.

-Att ge ekipage bättre förutsättningar, större mod och framför allt kunskap i avsutten träning är väldigt inspirerande. Jag upplever så mycket positivt med mina egna hästar i denna träning och att ”rida sin häst från marken” är något jag vill fokusera på, berättar Emelie. 

 

Nya loggan för Hyttbacken. Emelies mamma, Åsa Althén som är till stor hjälp och en viktig pusselbit för att verksamheten ska fungera, hette även Hyttbacken i efternamn under sin uppväxt. Det är därifrån verksamhetsnamnet kommer. Frida Hermansson gjorde loggan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Emelie har under flera års tid coachat ungdomslaget ”Team Geadingur” med gott resultat och det sporrar henne att bidra till ännu bättre resultat.

Att få vara med och bidra till att ryttare och ekipage når sina mål och att få vara delaktig i deras resa mot sina drömmar är så himla roligt och att Hyttbacken nu är en verksamhet där detta får ta plats känns fantastiskt, säger Emelie.

Hon berättar vidare att kurser/lektioner och aktiviteter är redan inplanerade och den första annonserade kursen blev fullbokad inom några minuter.

-Jag hoppas detta är ett kvitto på att intresset är stort och att nyfikenheten inom detta finns hos många ekipage och ryttare, avslutar Emelie. 

Vi på Ishestnews önskar Emelie ett stort lycka till med den nystartade verksamheten.

Share post:

Related articles

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...