Elmia: Clinic med Magnús Skúlason om att träna för en hållbar häst

Date:

Släpp på tygeln och låt hästen ta form och rakriktning
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Idag på lördagen bjöds vi på en intressant clinic med Magnús Skúlason där han tillsammans med sin 19-årige Hraunar frá Efri-Raudalaek visade hur man tränar för en hållbar häst.

Magnús och Hraunar kom in på arenan utan sadel men väl med en pulsmätare. De började med att visa var hästens tyngpunkt befinner sig och hur man ska ha med just detta i all sin träning. Magnús ställde in Hraunars bakben så att de närmade sig just den här tyngpunkten. Sen visade han genom att föra ena frambenet framåt och sedan bakåt vad som händer i hästens bogar. Vi fick också lära oss vikten av att hästen ska vara avslappnad och lös i käkarna. Vi ska vara mycket noga med att inte låsa fast dem med en hårt spänd nosrem.

Sadeln ska ligga mitt över tyngpunkten så att även ryttaren kommer mitt över. Vi ska inte sadla för långt bak och inte heller sadelgjorden ska hamna för långt bak. En bred sadelgjord som fördelar trycket är bra och vi behöver inte heller dra den för kung och fosterland. Med en häst och ryttare i balans ligger sadeln kvar. Gjorden ska också spännas jämnt från båda sidorna av hästen.

Nu var det dags för Magnús att sitta upp. 

   – Hästen ska vara beredd på att jag ska sitta upp, förklarade Magnús och fokus i början på passet är att hästen ska bära mig på ett bra sätt. 

Magnús förklarade vidare att han är försiktig med att rida för länge på volt för att det skapar en vridning i hästens ben.

Han letar efter energi och tempo och kontollerar också sin egna kropp.

   – Var sitter jag, går rörelsen igenom hästens kropp? Var ligger min skänkel?

Han visar hur han använder skänkeln eller spöet under hästens bredaste del och förtydligar också att reaktionen inte får komma ut i handen.

Vi fick se hur Magnús valde galopp ifall Hraunar kändes lite stel för att sedan byta gångart igen. Och hur han lätt och smidigt växlade mellan gångarterna.

   – Galoppen är viktig för lösgjordheten. 

Det var fantastiskt att se hur Magnús släppte tyglarna helt och hur Hraunar rullade på i samma tempo och med samma energi. 

   – Allt är en färskvara och jag kräver rätt mycket. När jag saktar ner är det viktigt att det inte sker slarvigt eller för abrupt, jag vill ha en mjuk avsaktning med sänkt bakdel.

Clinic inför en intresserad publik
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Vi får också lära oss att hästen ofta rätar ut sig när han får ta hand om balansen själv och hur Magnús som ryttare använder den här rakriktningen när han sedan tar tyglarna igen.

Vi i publiken märker att Magnús talar med Hraunar hela tiden, berömmer, manar, lugnar.

Traven använder Magnús en del men det är inte huvudfokus på den. 

Till slut fick vi se en mer spektakulär tävlingsform, häftigt att kunna ha sådan kontroll på formen. Vi fick även se en passläggning i varje var från tölt och sedan galopp innan passen dundrade iväg i en mjuk start. 

Under hela clinicen fick vi veta vad Hraunar hade i puls. När han stod still var pulsen 30 och efter passen 200. Hastigheten var 40 km/timmen. 

Beröm är viktigt
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

 

 

 

 

Share post:

Related articles

– Just nu rider jag mycket i grundgångarterna och försöker få hästarna mer ridbara och lösgjorda, säger Madelen Johanson

Madelen Johanson tävlar både islandshäst på Elitnivå och dressyr på varmblod. Nyligen var vi på en heldagsclinic med henne...

Jóhann Skúlason förlorar sitt domsmål

M Nyligen dömdes det i Jóhann Skúlasons mål där han överklagat isländska ridsportförbundets beslut att utesluta honom från landslaget....

Lollo planerar att tävla Týr och nya tävlingshästen Aron

Louise Löfgren är en van tävlingsryttare sedan barnsben. Hon är uppvuxen med islandshästar på Raudhetta Gård som hon...

Hjärnan, kunskap och riktigt bra hästar är avlarens bästa vän! En pratstund med Olil Amble om avel, tankar kring visningar och annat.

Olil Amble och Bergur Jónsson bor på gården Sydri Gegnishólar där de bedriver sin hästverksamhet i företaget Gangmyllan....