Distansritt för islandshästar/Laxnes Distance Cup

Date:

 

300x372Distans_2__2014
Distansrittdeltagare. Foto: Flygandepass.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hösten 2015 planerar vi för den sjätte distansritten för islandshästar i Sverige! Det är en populär tävlingsform, öppen för alla, unga som gamla, motionärer som tävlingssugna. Och inga krav på ryttarna. Distansritt är också en mycket populär tävlingsgren på Island, där började man för över 20 år sedan. Nu 2015 är det FlygandePass och Stormur som arrangerar höstens distansritt. Precis som 2014. Vi har fått uppdraget av Icelandair och andra isländska företag. Tävlingen sponsras av Icelandair, Laxnes farm, Iceland Excursions och FlygandePass. Banan är ca 2 mil lång och det blir fina priser. Anmäl dig genom att maila bosse@flygandepass.se. Skriv Distans 2015. Sedan skriver du in de uppgifter vi behöver: ryttarens namn, mailadress, mobilnummer och hästens namn + gårdsnamn. Eftersom hästen måste vara minst 7 år gammal är det bra om du anger hästens ålder. Anmälningsavgiften är 400 kr för medlemmar i Stormur och 500 kr för de som inte är medlemmar. Du betalar till Stormurs konto Bg 838-9470. Skriv ditt namn + distans 2015 när du betalar.   Observera att anmälan blir giltig först när den är betalad.   Syftet med denna tävlingsform är främst att man ska lära sig förstå hur uthållig och tålig den isländska hästen är.

Regler:

  1. Hästen måste vara väl tränad och inte yngre än 7 år. Hästen måste vara välskodd och

frisk.

  1. Ryttaren får när som helst sitta av och leda hästen eller rasta den. Ryttaren måste rida över start- och mållinjen.

3. Om hästen visar tecken på att vara halt, sjuk eller väldigt trött under ritten är det ryttarens skyldighet att sitta av och vid behov tillkalla hjälp. Om hästen tappar en sko blir den genast diskvalificerad.

4. Samma person måste rida hästen från start till mål.

  1. Om man kommer på någon av ryttarna med att behandla sin häst illa, att slå den med piskan för att få den att gå framåt eller liknande, så blir ekipaget diskvlificerat.

 

  1. Ryttaren måste följa de markeringar för ridvägen som satts ut och, i de fall en funktionär finns utmed vägen, se till att denne har lagt märke till häst och ryttare.

 

  1. Före tävlingen så kontrollerar en veterinär alla hästar.. Då lyssnar man på puls och lungor. De tittar efter sår, tecken på hälta och att skorna sitter ordentligt. Veterinären kan underkänna hästen redan före starten om hon/han hittar något fel eller ge straffpoäng (se nedan).

 

  1. SENAST 30 minuter efter målgång blir hästen åter undersökt av veterinär. Om du missar tiden blir hästen diskvalificerad.
  2. STRAFFPOÄNG. Kan ges både före och efter ritten.
  3. a) PULS 56 – 59 slag 1 straffpoäng

60 – 64 slag 2 ” 65 – 68 slag 3 ” Mer än 68 slag Ekipaget diskvalificeras   Om en häst får 5 eller fler straffpoäng blir den diskvalificerad.   Lovisedal ligger i Roslagen. Kör E18 och sväng av mot Rimbo vid Söderhall/Roslagsstoppet,följ väg 280 ca 7 km till Rö. Fortsätt rakt fram (sväng INTE av mot Rimbo,) ca 1 km, förbi Rö kyrka. Sväng till höger mot Beateberg (skyltat härifrån vid tävlingar) och följ vägen ca 3 km.Strax efter att du åkt bron över motorvägen så ska du svänga till vänster in på en grusväg.(Du ser en busshållplats på vänster sida ca 70 – 80 m efter bron, där svänger du in). Efter knappt 1 km är du framme på Lovisedal. Efter gårdsplanen, framför magasinsbyggnaden, håll höger för att komma in på P-platsen. Välkommen!

FlyPass-625x110

Share post:

Related articles

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...