Bred hästkunskap i Borås

Date:

Hinni med Vakandi och Embla. Foto: Annelie Konradsson

För andra året i följd arrangerades Borås hästmässa vars viktigaste mål verkar vara att förmedla bred hästkunskap till alla hästglada. Och det lyckas de verkligen med. På det viset sticker de ut i Sveriges rad av hästarrangemang som annars har stort fokus på tävling. En marknad för shoppingsugna fanns det också förstås.

Besökarna fick stifta bekantskap med hästmänniskor som dressyrnestorn Jan Brink, irländaren och unghästexperten Eamon Hickey, hästdressören Tobbe Larsson, fälttävlanstjejen Linda Algotsson, hoppgurun Maria Gretzer och vår egen Hinrik ”Hinni” Sigurdsson. Fler tunga namn under helgen var Anders Eriksson, NH-tränaren Lisbeth Johnsson och Birgitta Freter som rider westernstyle. Dessutom en föreläsningssal fylld av faktaföredrag att haka på, allt från hästens parasiter, utfodring och fölning till inhysningsformer, att hitta sin häst som vän, hur hästen lär sig och vår mentala inställning med coachen Johan Fyrberg. Islandshästklubben Fákur som startade 1981 i Borås hade monter och gjorde en fin kadriljvisning. Ett synnerligen ambitiöst program som med rätta borde dra massor av hästmänniskor till Borås ridhus.

Hinni hade två hästar med sig för sin dryga timme i ridhallen, hingsten Vakandi frá Holtsmula 1 och stoet Embla från Dafnes. I publiken sade en granne som inte sett islandshästridning på nära håll förr: – oj vad mycket som är likadant (likadant som bra ridning). Och det är ju så det är – dvs om man med vanlig ridning går ut på att hålla glad och framåt häst, självbärig och lätt för hjälperna! Hinni spred som vanligt en mycket positiv känsla runt sig, han bjöd på anekdoter och på fint samspel mellan häst och ryttare. Han poängterade att vi ryttare inte behöver vara så himla rädda för att saker blir fel när vi rider, näst efter att det blir rätt så är det ju det bästa som kan hända! Hellre att det händer något som är lite fel än att inget alls händer. Det var arbete från marken, skritt, trav, tölt, galopp, temposkillnader, sidvärtsövningar, passläggningar och även ridning utan huvudlag! Hinni som var sist på dagen kunde också knyta ihop säcken och dra paralleller till vad han sett och hört ända sedan morgonens start med Eamon Hickey, Tobbe Larsson m fl. Hinni betonade också vikten av det egna tänket, välj vad du tänker och du får hästen lättare med dig. Tänk trav och det blir trav (nåja inte alltid – ibland blir det det nästbästa!). Sammantaget en clinic som visar häst- och ryttarvänlig pedagogik som demonstrerar hur man kan matcha häst både hemma både i skogen, på banan och på tävling. Det ska bli spännande att höra vad Johan Häggberg och Hinni har att säga när de tillsammans har clinic vid SIFs höstkonferens den 3-4 november. Även där samlas mycket kompetens – i frågor om hästens välfärd, aktuell forskning fång och det senaste om den genforskning om femgångarens dubbelgen som kanske medfört att vi nu kan sluta säga att den är en ”fyraochenhalvgångare”? Vi syns kanske där?

Läs mer på SIFs hemsida, biljetterna går fort nu. http://www.icelandichorse.se/Portals/0/F%C3%B6rbundet/pdf/H%C3%B6stkonferens%20SIF%202012.pdf

Text: Åse Ericson
www.aseericson.se

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Intervju med Sigurdur Óli efter hans fantastiska stilpass med Fjalladis – med video.

Sigurður Óli Kristinsson (Siggi kallad) med Fjálladis frá Fornusöndum tog en en helt amazing seger i Stilpass PP1 i går....

Väldigt danskt i Femgångens (F1) A-final

Det blev en bra röd-vit dag i uttagningen i femgång F1. I topp inför finalerna ligger Susanne Larsen...

I härlig ledning, Lowa och Seifur

    Även young rider och juniorer har haft sin uttagning i fyrgång V1. Nästan sist upp och koncentrerad som...

Beatrice von Bodungen leder fyrgång V1

Nu har uttagningen för fyrgång V1 varit. I klar ledning hittar vi Svenska mästaren i fyrgång Beatrice von...