När Ishestnews intervjuade Petronella Davidsson Skúlason i samband med Margaretehof Special så resonerade hon kring några meningar som fick Ishestnews reporter att fundera. Petronella sa:
”Ett ytterligare plus är att Alendis är på plats och livestreamar.
– Det gör att vi ryttare kan gå igenom våra ritter i efterhand och analysera vad som gick bra och vad vi kan förbättra.
Ett tips från Petronella är att träna på att se det som vi gör bra och att ge oss själva cred för det.
– Vi måste lära oss att berömma oss själva och att inte bara se det som gick dåligt”.
Vi på Ishestnews började klura lite kring det här och skulle vi kunna göra något tillsammans med Petronella. Något som gjorde det lättare för människor att just se det som är bra och berömma sig själva i stället för att fokusera på misstagen? Vi tog kontakt med Petronella igen och fortsatte samtalet. Vi vill gärna stötta och peppa, och tänker så här.
- Fundera över vad du är glad över att du gjort med din häst.
- Gör ett inlägg på ditt Instagram med taggen #trebrasakerjaggjortmedminhast (om du inte har Instagram så kan du maila till oss på ishestnews@gmail.com
- Varje månad gör vi en give-away bland er som rapporterat. Första gången blir 31 juli.
Vi tackar På Bettet som sponsrar den första gåvan!
Mer kan du läsa längre ned i texten.
– Det här är ett ämne som man inte pratar så mycket om i grupp, det är lite undanskuffat, säger Petronella.
Hon berättar att det blir tydligt när de har kurser och tanken är att filma deltagarna för att sedan kunna analysera ritterna på ett konstruktivt sätt så att alla lär sig. Reaktionen blir ofta att ”Nej, jag vill inte bli filmad”.
Kommer den här reaktionen ur att man ofta väljer att se det som har förbättringspotential som dåligt och att man inte alls ser det som går bra?
– Man är snabb på att se den negativa delen, resonerar Petronella.
Och se, det där är ett faktum. Att om man gör 98 procent bra och 2 procent dåligt så fastnar tankarna kring de två procenten.
Skippa jante!
Vi funderar kring att det som egentligen är ett lugnt konstaterande att ”det där gjorde jag bra” ibland uppfattas som skryt och det skapar en rädsla för att visa att man är stolt över något. Den där så kallade ”Jante-lagen”* förekommer fortfarande i oss.
– Vi behöver lära oss att stanna upp och lyfta fram både oss själva och andra. Ge det där lilla basberömmet till sig själv, ge en klapp på axeln.
Ur det att lugnt kunna konstatera att det man gör är bra kommer också ett utrymme till att kunna berömma andra. Om man hela tiden fokuserar på det som inte är lika bra, eller känner sig osäker, finns det en risk att man också börjar klanka ner på andra. Att snacka skit!
“Vi måste komma bort ifrån att allt blir prestation”
Något som är vanligt är att någon efter en framgång lägger hela berömmet på sin häst. ”Han var så duktig”, ”hon gjorde det så bra”. En del av det här berömmet borde man också låta sippra över på sig själv. Kunna säga saker som att ”där hade vi ett bra samspel” eller ”det där har vi tränat mycket på, det gick bra”.
– En sak jag funderar över, säger Petronella, är att allt blir till prestation, vi måste komma bort från det.
För henne har det inneburit att hon, i stället för att tänka att hon ska ut på tävlingsbanan och prestera, tänker att hon ska ut på banan och njuta.
– Det är en bra utveckling för mig, jag är inte nervös utan har kul tillsammans med min häst. Jag gör det jag vet att vi kan eller försöker göra det bästa vi kan, utan att jämföra oss med andra ekipage. Det räcker gott.
Det där med ”prestation”, det kan nästan kännas hotfullt för en del, resonerar vi, det är något vi ska undvika.
Petronella har funderat över om det till och med finns en könsaspekt på det där med prestation. De flesta kring islandshästarna är kvinnor och vi påverkas en del av att män är mer tävlingsinriktade. Kan det vara så? Vi frågar dig som läser.
Det här med att se vad man gör bra med sin häst, det har egentligen inget med tävling att göra. I det här sammanhanget, med hashtaggen #trebrasakerjaggjortmedminhast kan det vara små små saker du funderat på. Några exempel kan vara att ha haft ett riktigt roligt ridpass med flyt, det kan vara att du lyckats gå förbi ”läskiga bron”, att din häst kommit i hagen, att du vågat stå upp för din häst, att du hittat en vacker skogsstig, att du lärt din häst gå sidvärts över en bom, att du klarat av att stå emot ett krav, att du är en hejare på markarbete, att du fått din häst att stå still vid uppsittningen, Att rida framför publik, oavsett om det är tävling eller kurs, att du kunnat lasta din häst eller att du vågat dig ut på tävlingsbanan. Det kan såklart vara att ha höjt dina poäng, kommit till A-final eller något som har med tävling att göra, men det kan lika gärna vara något helt annat. Bring it on!
Nu har vi skapat en hashtag #trebrasakerjaggjortmedminhast där tanken är att du ska kunna berätta vad du är stolt över. En rörelse där vi i små steg ska ta till oss och våga berätta om det som vi är nöjda med. Vi fortsätter berätta i ett halvår och varje månad har vi några giweaways som vi drar bland de som taggat, helt oberoende av vad det är.
Vi kommer också att intervjua några mentala coacher som ger tips och kanske intervjua några hästmänniskor.
Det du är stolt över bestämmer du precis själv! Glädjen och stoltheten ska komma inifrån dig!
*Jantelagens 10 budord (och ett tips från oss att aldrig någonsin följa den väldigt vidriga lagen som fortfarande påverkar oss och är helt vansinnig):
- Du skall inte tro att du ärnågot.
- Du skall inte tro att du är lika god som vi.
- Du skall inte tro att du är klokare än vi.
- Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
- Du skall inte tro att du vet mer än vi.
- Du skall inte tro att du är förmer än vi.
- Du skall inte tro att duduger till något.
- Du skall inte skratta åt oss.
- Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
- Du skall inte tro att du kan lära oss något.