Bästa svenska ekipage i femgång – intervju med Anne-Marie Röst

Date:

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Ishestnews har fått en pratstund med Anne-Marie Röst som med sin Söngvinn från Artinge kom på delad sjunde plats i femgång under NM och även blev bästa svensk. Det betyder att hon kom delad tvåa i B-finalen, slagen av Olil Amble och Álffinnur frá Sydri-Gegnishólum med bara sju hundradelar. Andraplatsen i B-finalen delade hon med Stian Pedersen och Nói fra Jakobsgården och poängen blev 6.67.

– Det kändes helt otroligt! Både Olil och Stian är mina idoler, skrattar Anne-Marie. Att stå med dem på prispallen, det var något alldeles särskilt-

Det var Anne-Maries första NM någonsin och hon förklarar att hon bara hade roligt.

– Att rida NM var en bonus från SM och uttagningen kändes jättebra!

Anne-Marie berömmer både NM, att vara med i landslaget och hela lagandan i det svenska laget.

– Allt kändes tryggt och Märtha och Lasse stöttade jättebra, liksom våra tränare som var med. En sak som gjorde mycket för oss tävlande var att laget hade en mental coach som var till stor hjälp. Jag hoppas att det fortsätter med mental träning för laget.

– Söngvinn har fem jämna gångarter och är en häst som alltid gör sitt bästa., berättar Anne-Marie vidare. Det finns mer att hämta hos honom och jag är jättetaggad!

Söngvinn är uppfödd av Anne-Maries mamma, Inga-Maj Röst, och man kan nog räkna honom ung i de här sammanhangen, han är bara nio år.

– Redan som föl var han på något vis självklar med ett härligt självförtroende. Söngvinn har ett alldeles underbart temperament.

Anne-Marie har själv ridit in honom, tränat honom och visat honom med den äran. Som sjuåringen fick han 8.84 i ridegenskaper.

– Jag har fokus på att ha en glad och nöjd häst och arbetar mycket på att han ska ha en lång och sträckt överlinje. Jag vill att de hästar jag tränar ska använda kroppen och ryggen på ett bra sätt.Vi får mycket hjälp av vår tränare, Johan Häggberg.

Trodde att Söngvinn var fyrgångare

En sak som är rätt rolig med Anne-Marie är att hon själv ser sig som en fyrgångsryttare, medan nästan alla hennes hästar är femgångare.

Hur kommer det sig, undrar vi?

– Det kommer från storhästarna, skrattar Anne-Marie, jag har ridit mycket storhäst. Nu har femgång blivit min bästa gren.

Från början visste inte Anne-Marie om att Söngvinn var femgångare.

– När Söngvinn var kanske 4-5 år var vi och tränade för Johanna Elgholm. Jag berättade för henne att jag funderade på han kanske ändå var femgångare och att jag funderade på att skicka in gentest. Johanna sa ”varför inte prova lägga honom i pass istället”.

Sagt och gjort, Anne-Marie testade och nog fanns det pass! I visningsresultatet har han rent av 9 för pass!

På gården finns det ungefär 30 hästar. Anne-Marie jobbar med hästar och har många i träning.

Ishestnews tror att vi kommer se mycket mer av Söngvinn framöver och önskar lycka till!

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...