Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg har också tävlat på Landsmót

Date:

Pampig prisutdelning i B-flokkens B-final. Annie är trea från vänster.
Foto: Sabina Svenningsson

Idag fortsätter vi med intervjuerna av svenska Landsmótsryttare, Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg. Annie åkte direkt från ett SM-guld till att rida Landsmót och Jamila var på Island en gång i månaden för att träna. Och yepp, det var hon som blev tagen av lögreglan, som polisen heter på Island.

Annie Ivarsdottir som numera bor på Island har varit med på två Landsmót. Dels förra året, dels 2014 då hon fick låna Sörli frá Húsavik och tävla ungmennaflokk.

   – Det året jobbade jag på Margretarhof och hade knappast tävlat på Island.

Annie fick bra uttagningspoäng och fick representera sin klubb.

   – Klubben står för anmälan och för alla avgifter, förklarar Annie, jag behövde bara köpa ett inträde till själva Landsmót. Jag tror att det är lite olika hur de enskilda klubbarna gör.

Annies klubb hade även ungdomsträffar.

Annie och Prins tog guldet på SM innan Annie slängde sig på planet för att tävla på Landsmót. Foto: Zanna Hofvander

Samma år åkte Annie hem från Margretarhof för att kvala till och sedan rida SM, där hon bland annat tog guld i stilpass med Prins från Wreta.  Direkt efter guldet flög hon till Island och hoppade upp i sadeln på Sörli, tog en träningsrunda och sedan in till tävlingen. Sedan var det dags att åka tillbaka och representera Sverige på NM och ta guld i stilpass även där.

   – Det var helt crazy, och väldigt kul att få vara med. I min klass startade ungefär åttio ryttare och jag kom på fyrtionde plats.

I uttagningen visade de tävlande kort tölt, ökad tölt och trav och fick poäng även vilja och helhetsintryck som man får i gdingakeppni.

Även förra året var Annie med och kom till B-final med Loki frá Selfossi som så tragiskt förolyckades i år.

   – Det var också ganska speciellt, berättar Annie, jag var gravid och hade inte hunnit träna så mycket. Det gick mycket bättre än vad jag trodde.

Loki och Annie kom in i B-final och där slutade de på sjätte plats.

Annie bor numera på Island och berättar att gædingakeppni inte är lika vanligt där längre utan att sporttävlingarna tagit över även på ursprungsön.

Jamila och drömhästen Segull. Foto: Sandra Marin Stefánsson. 

Jamila köpte sin drömhäst och kvalade till Landsmót

Att rida Landsmót hade alltid varit en dröm för Jamila Berg och när hon gick andra året på gymnasiet, 2005, åkte hon till Island med mamma Maria för att leta efter en ny tävlingshäst.

   – Min plan var att ha kvar hästen på Island, träna där och försöka kvala in till Landsmót 2006.

Jamila och Maria tittade på olika hästar och just innan det var dags för hemfärd hörde Siggi Matt (Sigurdur Vignir Matthiasson) av sig och berättade om en ny häst som just kommit till deras stall. Jamila och Maria åkte dit och Jamila provred. Hon sa att ”det är den här hästen jag ska ha!”. Segull frá Akranesi var bara fem år gammal.

Segull blev Jamilas under hösten och trots att hon gick på gymnasiet åkte hon en gång i månaden till Island för att träna honom.

   – Varje gång stannade jag minst fyra dagar, ibland en hel vecka. Det var nog inte så bra för mina studier men däremot för min ridning.

På den första kvaltävlingen hos klubben Fákur vann Jamila och Fákur sin klass. Så Landsmótsdrömmen skulle bli verklighet. Jamila fick stalla in Segull hos Sandra Marin i Akureyri inför Landsmót och hon fick även låna deras hästsläp.

En dag kom Jamila körande till Landsmót och där blev hon stoppad av Lögreglan aka polisen. Hon fick kliva ur bilen och in i en barack där polisen ganska bryskt undrade varför hon körde när hon var för ung.

   ­ – Jag höll på att dö och förstod ingenting. Jag kunde ju inte heller isländska bra nog för att förstå.

Vad hade då hänt?

Jo, Siggi Matt och Edda Rún hade köpt inträde till Jamila och var osäkra på hennes ålder. Eftersom inträdet blev dyrare efter det man fyllt 18 satsade de på att hon var yngre och hon fick ett band runt handleden som visade att hon var under 18. Polisen lade märke till bandet och drog såklart slutsatsen att Jamila inte alls kunde ha körkort.

   – Edda Rún fick komma och styrka att jag var över 18, skrattar Jamila. Och så fick vi betala mellanskillnaden till inträdet som vuxen.

Hur gick det då på Landsmót. Jo, hon kom bland de trettio bästa och fick rida igen. I galoppmomentet hade de lite otur, det blev korsgalopp, men de kom ändå till B-finalen som de vann. Så drömmen blev ännu drömmigare då de kom med till A-final och slutade på en sjunde plats med poängen 8.52.

Share post:

Related articles

Náttfari från Gunvarbyn högst bedömd i Herning

I fredags startade avelsbedömningarna i Herning och där blev den svenskfödde hingsten Náttfari från Gunnvarbyn (e. Grimur frá Efsta-Seli u....

Majtävling på Sleipnirs ängar – en tradition som är en tävling för alla

Under Kristihimmelfärds dag hölls det enligt tradition Majtävling på Sleipnirs Ängar, strax utanför Genarp i Skåne. Cirka 100 startande...

Ambitionen är att ha roligt tillsammans i Áframs ungdomssatsning, öppen för alla, inför Lag-SM 2025

Här kommer ett upprop till alla ungdomar från föreningen Áfram! Är du en ungdom mellan 13-21 som vill vara...

Inför att gräset växer – tips att tänka på från agronom Margareta Bendroth

Trots att våren har pendlat mellan att vara iskall och sommarvärme i de flesta delar av vårt avlånga...