Aktiva föreningen Vallholt ordnar knatteskola, pojkar som rider och massor av annat för att göra islandshästen tillgänglig för fler

Date:

Stolta bärare av Vallholts logga.

Nu är vi långt norröver i vårt avlånga land, närmare bestämt i ett gigantiskt område mellan Örnsköldsvik och Skellefteå. Det är här islandshästföreningen Vallholts medlemmar bor. Vallholt är en aktiv och växande förening och vi kom att tala med ordföranden Jan Isaksson angående deras projekt ”Pojkar som rider”.

   – Egentligen började mycket under pandemin, förklarar Jan. Liksom för alla föreningar var det tuffa tider och vi behövde göra något både för befintliga medlemmar och för att få nya medlemmar till föreningen.

Ungdomsledare i hästskolan

Tillsammans med grannföreningen Frosti i Lycksele verkade vi gemensamt i distriktet Västerbottens Islandshästförbund. Vi kom fram till att en utåtriktad aktivitet som gick att ordna, trots att deltagarna inte kunde ses fysiskt, var digitala utbildningar. Och vad kunde passa bättre än att ha ett gäng nya ridledare att tillgå när pandemi-restriktionerna i framtiden skulle vara över?

Sagt och gjort, mitt i covid-tider drog vi i gång en digital utbildning. Först ut var Ridteori 1 med Ulrika Backan, därefter kom Lena Lennartsson upp och höll en livs levande Takt- och gångartskurs med påbjudna avstånd och hygienkrav för deltagarna. När restriktionerna lättades ytterliga så kunde det tack vare gemensamma krafter och engagemang anordnas SIF’s Ridledarutbildning i Grönåker med ingen mindre än Jenny Mandal och efter eximinationen hade föreningen fem nya utbildade ridledare att tillgå.

 

På hästskolans teori får man lära sig sitta upp utan häst

 

Göra islandshästen tillgänglig för fler

I praktiken innebar det att Vallholt kunde göra allvar av sin framtidstanke, att göra islandshästen tillgänglig för fler och framför allt få in fler unga till föreningen via konceptet Hästskola. I dagsläget är målgruppen barn mellan sex och tio år och det finns plats för 16 deltagare (fördelat i två olika grupper med åtta barn i varje grupp). Lektionerna är en timme och innefattar gemensam samling med praktisk övning, ridning/hästlära i halvgrupp och gemensam avslutning. Med små grupper finns det mycket tid för att visa, instruera och öva och hästens behov, välmående och praktisk hästkunskap får varje lektion lika mycket utrymme som ridning.

   – Vi har haft etapp ett och två, förhoppningsvis blir det etapp tre 2024. Hästskolan blev snabbt fullbokad, berättar Jan och tillägger att allt sker med utbildad personal och ungdomsledare.

Hästskolan är en bidragande anledning till ökat medlemsantal.

   – Innan sommaren i år hade vi sjuttiofem till åttio betalande medlemmar, i augusti hade medlemsantalet ökat till ett hundratal varav 30 % är ungdomar under 16 år. Vi var stolta, säger en glad Jan. Efter UIHM 2023, läs idag, så är medlemsantalet 121 medlemmar.

Deltagare i knattekuppen

I samband med Umeå Icelandic Horse Meeting som Vallholt och Frosti arrangerar tillsammans i Västerbottens Islandshästförbunds regi, hade man en Knattecup där alla femton deltagarna fick en vit rosett och var vinnare.

   – Den yngsta deltagaren var bara tre år, och det bästa var att de flesta stannade kvar under meetinget och fick mersmak!

Lova och Ida vill rida som Olle!

Det var många som fick 10-årige Olli Svonni från Norður (Kiruna) som förebild (det kan du läsa om här). Olle kom till A-final i både T3 och V5.

   – Nu har vi flera unga som vill rida som Olle, skrattar Jan nöjt. Flera bestämde sig på stört och vill bli lika bra.

Grabbarna från projektet “Pojkar som rider”

Ett annat projekt som har genomförts i höst är samarbetet med SIF Fritid och deras satsning ”Pojkar som rider”. Här såg föreningen ett tillfälle att låta pojkar med funktionsnedsättning få umgås med islandshästen. Grönåkers Farm, där familjen Kämpeback som är utbildade via Wången i hästunderstödda insatser, genomförde aktiviteten. Än så länge har fem pojkar och yngre män träffats under en dag och tanken är att det ska bli fler.

   – Det blev en bra dag! Grabbarna kom för att borsta hästar, provleda dem på en bana över bommar, fika och umgås. Och var någon rädd för att närma sig hästarna så finns gårdens hundar att umgås med. Det kommer att bli en fortsättning för det här gänget.

Aktiviteterna skulle aldrig vara möjliga utan föreningens engagerade medlemmar. Jan säger att de är så goa och glada, de ställer upp vare sig det är tävling eller en aktivitet som står på schemat.

   – Flera medlemmar ställde naturligtvis upp som funktionärer på Umeå Icelandic Horse Meeting och när de trötta kom hem på söndagskvällen laddade de om och var med på tisdagens hästskola och på onsdagens killar som rider. Likaså har Svenska Islandshästförbundet och Riksidrottsförbundet stöttat på ett väldigt bra sätt.

   – Med sådana här medlemmar är ingenting omöjligt, utropar Jan!

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...