33 sidor tenta och 30 minuters idisslande – veterinärstudent Julia bloggar

Date:

 

12675297_10154094227828746_1798633990_oHej igen! Dags för en uppdatering om läget på veterinärprogrammet. Det var ett tag sedan jag skrev här och vi har hunnit avsluta kursen i speciell patologi. Sjukdomar, sjukdomar och ännu mer sjukdomar är det enda som har kretsat i mitt huvud under de senaste veckorna.

I fredags var det dags att tenta av kursen och jag svettades lite när jag bläddrade igenom tentan, som var på hela 33(!) sidor. En sådan bjässe har vi sex timmar på oss att skriva, men redan efter två timmar kände jag att jag tömt huvudet på det jag kunde. Jag hoppas innerligt att det gick vägen, men vågar inte andas ut förrän vi fått resultatet, då jag under skrivningen märkte att jag hade en hel del kunskapsluckor. Jag vågar säga att det har varit den mest omfattande kursen hittills, men också den mest intressanta. Under tentapluggandet skrev jag en lång lista på alla de sjukdomar som tagits upp under kursens gång. För att inte skrämma iväg folk som är sugna på att söka till veterinärprogrammet tänker jag utelämna hur lång den listan blev. ?

Pluggandet kräver sin man (kvinna) och ibland känns all inläsning nästan orimlig, men det är en riktigt bra utbildning och framförallt är det ROLIGT! Här samlas många för att uppfylla drömmen om veterinäryrket och vägen dit är helt klart värd både blod, svett och tårar.

Idag inledde vi kursen i populationsmedicin, där vi kommer att läsa epidemiologi, etologi, husdjursgenetik, husdjurshygien, praktisk djurhållning och statistik. Kursen fokuserar just på populationer och inte enskilda individer.  Innan kursstart hade vi också som uppgift att göra lantbruksdjurspraktik för att få insyn i den svenska djurhållningen. Jag besökte en mjölkkobesättning och det var väldigt lärorikt. Som inbiten hästtjej var det roligt att få arbeta med ett annat djur av nästan samma storlek och jag var riktigt road av det monotona arbetet med mjölkningen. Att få mata kalvar med nappflaska var också ett moment jag gärna ser mer av under skoltid. ?

Idag har vi varit på studiebesök på Lövsta, ett forskningscentrum som tillhör SLU, där bedrivs forskning om mjölkkor, gris och fågel. Som jag nämnt tidigare så är de praktiska momenten och djurkontakt sällsynt under de första åren av utbildningen, därför är vi nog många som uppskattar sådana här besök. Eftersom djuren ingår i olika forskningsprojekt fick vi träffa djuren enligt principen ”se men inte röra”. Vi studerade bland annat mjölkkornas beteende i lösdriften (”min” ko ägnade 30 minuter åt att ligga ned och idissla, det var en enkel protokollföring), kikade på kalvarna som bodde i ”kalvhyddor” och fick höra lite om för- och nackdelar av att ha dem ensamma i en hydda eller tillsammans med en kalvkompis, samt ta del av information om grisstallen och olika försök på värphöns och djurhållningen där.

För att få större inblick i svensk djurhållning kommer vi i maj att åka en vecka till Skara, för att besöka olika typer av djurbesättningar och även ett slakteri. Vad många kanske inte vet är att veterinären inte bara är den som vaccinerar din katt eller kommer åkandes till stallet i den röda bilen. Veterinärer har också en betydelsefull roll inom livsmedelsbranschen.

Share post:

Related articles

Island öppnar upp för seminexport

  Guðmundur Jón Viðarsson och familj på gården Skálakot på södra Island har under en längre tid arbetat med...

Mamma Åsa och barnen Tage och Signe tävlar tillsammans – hela familjen driver Milåsa

Tänk att rida A-final med sin mamma som konkurrent. Det var vad 15-årige Tage Håkanson fick göra i...

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...