SIF Avel presenterar just svensk avel och alla våra VM-vinnare

Date:

Affischen som presenterar svensk avel under VM.

Ishestnews förbereder sig för VM i Holland och det gör även SIF Avel. Här berättar Heimir Gunnarsson, Avelsledare i SIF Avel lite om kampanjen ”World Champions are made in Sweden”.

Måndagen den 7 augusti är det dags för världsmästerskapen för Islandshästar som denna gången äger rum i Holland, på samma ställe som för 10 år sedan, närmare bestämt i Oirschot utanför Eindhoven. Världsmästerskapen är en viktig knytpunkt för islandshästentusiaster runt om i världen och ger oss möjlighet att mäta de bästa nationella sportekipagen med de från andra länder. Inte mindre viktigt är att det på världsmästerskapen också äger rum en avelsbedömning dit varje land har rätt att skicka två avelshästar i varje åldersklass, oftast ett sto och en hingst. Även detta är en stor möjlighet för avelsarbetet i varje land, att kunna se de bästa hästarna i en live-jämförelse med de bästa hästarna från de andra länderna. Givetvis är Island undantaget eftersom det sällan är de bästa hästarna som skickas till VM.

Historiskt sett har Sverige gjort bra ifrån sig på dessa evenemang och framförallt har svensk avel kunnat vara stolt över Sveriges framgångar. Det är totalt 15 svenskfödda hästar som tillsammans med sin ryttare har kammat hem guldmedaljer på ett världsmästerskap, tio i sporttävling och fem på avelsbedömningarna. Detta är något som SIF Avel vill uppmerksamma vid årets VM som en del i marknadsföring av Svenskfödda Islandshästar, under rubriken „World Champions are made in Sweden“.

De närmaste dagarna kommer vi att lägga ut information om deltagande avelshästar på årets världsmästerskap, inklusive Sveriges representanter.

Share post:

Related articles

Bellas ridövning vecka 5 2023: Arbete från marken i träns

Vi pratar ofta om att man borde arbeta från marken. Men hur och vad ska man göra egentligen?...

Sofia Hallin djupdyker i Meistaradeildins fyrgång – stammar, bedömning, blup och ålder

Att ha sin häst redo för prestation på hög nivå redan i slutet på januari är inte en...

Föreningen Áfram ordnar gemensam resa till Kronshof Special både med och utan häst

Áfram islandshästförening är en nystartad förening i södra Skåne, den såg dagens ljus i hösten 2022. Tanken med...

Meistaradeildins fyrgång – Adalheidur och Flóvent vann överlägset

Årets första deltävling i Mästarcupen var fyrgång. Så här i januari brukar ju hästarna vara lite trötta men...
sv_SESvenska