Unghästkurs med Iben Andersen

Date:

 

Iben börjar med all utbildning från marken.

Nyligen var danska Iben Andersen på Island för att hålla unghästkurs. Vanligen håller hon kurs i 10 dagar men denna gång var det 5 fullspäckade dagar.
Iben är utbildad ridinstruktör och VM-silvermedaljör i 250 m pass med sin hingst Skuggi frá Hávardarkoti nu i somras. Till vardags bor och arbetar Iben i Holland med både unghästar men även problemhästar. Hon har även varit i Australien och arbetat med vildhästar. Det var just i Australien som intresset för att ta fram ett eget koncept för att hantera, kommunicera och rida in spända och känsliga hästar växte fram.
Iben strävar hela tiden efter att hästen har ett val och det är upp till hästen om den vill slåss med sig själv eller välja den behagligare vägen som leder till avslappning och beröm.
-Det bästa sättet att berömma en häst är att ta bort pressen eller inverkan på hästen, det är så hästar kommunicerar med varandra i flocken. Det är även så en häst lär sig, inverkan, rätt reaktion, beröm, förklarar Iben.
Iben jobbar efter 3 grundprinciper. Body Control (beröring, rörelser, röst) Attitude (lära känns hästens attityd och direkt få upp “alla problem på bordet” som Iben kallar det) och Mindset (hästen måste själv tänka ut det rätta svaret)

En oinriden unghäst har lagts ned.

 

Och efter det sitter Iben upp barbacka. Unghästen är helt cool med situationen.

-Det absolut värsta man gör med en spänd eller nervös häst är att gå som katten runt het gröt. Hästen måste ha en ledare att lita på. Litar och respekterar en häst tillräckligt på sin ledare går den genom eld, säger Iben.

-I det ögonblick hästen väljer att lägga sig ned är den som mest ödmjuk och ger mycket av sig själv. Det är viktigt att även tränaren är ödmjuk gentemot hästen och är medveten om just detta.
Vi fick uppleva detta genom att när hästen valt att lägga sig ned var det helt fritt fram att röra den över hela kroppen, sitta på den, klappa på hovar och klappa i pannan.

En otämjd unghingst har lagts ned och observera hingstens nöjda uttryck.
Iben sitter upp på samma hingst dag 2. Hästen har redan förberets för sadeln från marken.
Iben använder alltid två spön till en början.
Samma hingst rids i ridhuset dag 4. Hästen kan lätt styras och kontrolleras genom böjning, backning och genom att flytta fram och bakdel.

Det var imponerade att se Iben arbeta med de hästar som deltog på kursen som alla antingen hade något eller några problem i bagaget eller var helt råa unghästar som knappt sett en grimma innan. När Iben gått igenom grundjobbet för att sedan lägga dem ned försvann all spänning och man såg på hästarna att de var lugna och till freds. Utifrån det läget jobbar Iben vidare med böjning (endast i repgrimma), flytta bakdel och framdel, backa, sidförande samt att låta hästen lära känna allt “läskigt” (som presseningar, plastremsor på spön ect.). Allt från marken och sedan uppsuttet. Dag 4 red alla sina hästar utomhus utan problem, emellan och över trakordäck och höbalar och det var nästintill osannolikt att se skillnaden på hästarna från dag 1.

Så här roligt hade Thorvaldur Thorvaldsson och Vidar Ingólfsson på kursens sista dag efter att de ridit ut på sina unghästar tillsammans.

 

 

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...