Idunnmedlemmar på gårdsresa, del 2

Date:

Här är fortsättningen på Idunnmedlemmarnas gårdsresa och vi vill passa på att tacka för all den uppskattning första delen fått! Den har fått över 1.650 visningar på Facebook!.

Nya stallet på Þúfur. Foto: Sandra Marin.

Þúfur
Här träffar vi Mette Mannseth och Gisli Gislason som äger gården sedan 2003. Gisli kommer från den legendariska gården Hofsstadir i Borgarfjördur som är känd för sina vita hästar och hingsten Gaski frá Hofsstödum.
2011 byggdes nytt stall och ridhus på Þúfur. Under oktober tar man in många unghästar som skall ridas in och tränas för visning. Man har ca 50 hästar på gården Þúfur  som fö inte ska förväxlas med det Þúfu som hingsten Orri kommer från (på södra Island). Mettes avelshingst som används flitigt på norra Island är Hrodur frá Refsstödum, han är framgångsrik på tävlingsbanorna och det står många avkommor till honom i boxarna.
Mette jobbar heltid på Holar och har aveln som hobby. Hon har ett stamsto, som nu är 23 år, och hennes döttrar i sin avel. Mette har två tävlingshästar som är bröder 8 och 9 år. Den ena, Hnokki, visar spansk skritt och piaff i ridhuset på töm. Hrodur är far till dem båda. Mette jobbar annars mycket med unghästar och vill för sin egen utveckling följa två hästar under en längre tid för att lära sig hur resultatet blir av hennes inridning och träning.  ”Hon unnar sig det ” som hon uttrycker det.

 

Ridhuset på Hof.

Hof
Stort nybyggt luxuöst ställe som Lilja och Baltazar Kormakur, känd filmproducent har byggt upp. Här träffar vi tränaren Barbara som är från Österrike och har gått på Holar.
Hof ligger strax utanför Hofsos dit vi sen åker och badar i utomhusbassängerna vid havet.
Hof är en gammal minkfarm som man byggt om till hästgård. Det ligger vattenslingor som ger värme i golvet i stallet. Man har treåringar inne nu som skall ridas in och tränas, totalt är det 50 stycken som skall ridas in före jul av Barbara och en medhjälpare. Hof håller själva ca 90 hästar varav 10 avelsston. Man tar 8-12 föl per år. Det har inte avlats så länge på gården, 2011 kom första fölomgången till avelsvisning. Man planerar att dra ner på aveln då det finns för många hästar på Island. Bara riktigt, riktigt bra hästar går att sälja så medelmåttiga hästar slaktar man.

Kýrholt
Här möts vi av Gisli Steinþorsson som berättar att avelsmålet här är flexibla rörelser hos mjuka hästar med långt steg. Lynnet är mycket viktigt. Kýrholt vill inte köra sina ston så långt utan använder gärna hingstar från Thufur och man har använt Hrodur frá Refsstödum en hel del. Man skall komma ihåg säger Gisli att alla fantastiska hingstar också har tillkortakommanden

Man har aldrig satsat på stordrift utan nöjer sig med 1-5 föl/år. Det finns idag 27 hästar på gården inklusive ridhästarna som används i fårskötseln. Hästarna är endast ett komplement till får och boskap. När Gislis pappa tog över gården 1976 tog han över 20 hästar av Kolkuosblod. Här finns idag ett av de sista rena Kolkuosstona. Det är svårt att hitta ”rena” blodslinjer idag då man nu avlar mer på prestation och egenskaper. Så småningom köptes ett Hólarsto, Þörf frá Holum (syster till den legendariska Þrá) som bar på den stolinje man letat efter, och började då med mer målinriktad avel. Man köpte också ett sto från Akureyri.

Gisli och Visa.

Gisli visar ett 6-årigt 4-gångssto, Visa frá Kyrholt som ett exempel på Kýrholts avel. Mormor är Þörf frá Holum  och pappa Hrodur frá Refsstödum. Visa har kommit till världen genom  embryotransfer. Man strävar efter att ständigt förnya sitt stomaterial och har otroligt nog endast fått stoföl de senaste 6 åren så man har haft chansen att växla upp nu. Gisli har ingen stress att visa hästarna tidigt. ”Om man inte har så många hästar kan man kosta på sig det” säger han. Vi vill inte pressa fram hästarna till visning om de inte är mogna för det. Vi visar inte 4-åriga ston men kanske en 4-årig hingst, de är starkare då de har lekt och fightats mer under sin uppväxt. Hingstar rör sig naturligt mer än stoföl. Vi kan tillåta oss att vänta tills stona är 6-7 år innan vi visar. Gisli jobbar som hovslagare i trakten av Trondheim  i Norge. Han tränar hästarna hemma i 7 veckor sen får de 10 dagars vila när han är i Norge och skor.

 

Glampi frá Vatnsleysu. Foto: Privat.

Vatnsleysa

Här finner vi naturligt nog många fantastiska tölthästar, hingstar och ston med matadoren Glampi i stamtavlan. På gården där hela familjen är engagerad i verksamheten finns 160 hästar och man tar ca 20 föl / år. Ungefär 20-25 hästar i alla åldrar säljs varje år. Björn Jónsson och Arndís Brynjólfsdóttir visar oss några urflotta hästar under sadel som stoet Súla e.Hrimnir och med Glampi som morfar som är en helt fantastiska töltare. Glampi går i hagen, blanksvart och fin. Han är 24 år och tyvärr inte längre fertil.

 

Sydra-Skördugil

Här huserar Elvar Einarsson och Fjóla Viktórsdóttir som är fårbonde främst. Det finns 80-90 hästar och 650 får på gården som Einar tagit över efter sin far. Tidigare tog man ca: 20 föl / år men nu har man dragit ner till 8-10. Nästa år planeras endast 5 föl. Marknaden har ändrats säger Einar, förr tränades hästarna 2-3 månader sen såldes de. Nu måste de vara mycket välridna och välutbildade och vara 7-8 år för att kunna säljas och då till samma pris som förr. Kostnaden blir för stor för att ta fram en sådan häst. Einar tycker att avelsdomarna är på fel väg, idag är det mer sporttävling än avelsbedömning säger han. Domarna tolererar inga misstag, då sänks den unga hästen. Vid en avelsbedömning skall avelsdomaren leta efter de goda egenskaperna hos den unga hästen och inte söka efter brister.
Det finns 2-3 anställda för att sköta gården, man har träningsstation hela året men främst på vinterhalvåret. Man rider in och tränar inför avelsvisning. Einar har arbetshästarna inne i stallet nu i väntan på att treåringarna skall börja komma. Arbetshästarna används i fårskötseln vår och höst samt hyrs ut till turistridning på sommaren. På vintern vilar de på bete.
När fåren slaktats i mitten av oktober börjar man jobbet med unghästarna. Brodern är veterinär i Uppsala, han tar ibland med sig svenskar som hjälper till vid fårinsamlingen. Svenskägda och elitpremierade Atli frá Sydra-Skördugil är den hingst man främst känner från gården.

Varmilaekur

Här får vi träffa Björn och Magnea som visar oss musblacka Kristall, bror (samma mor) till hela Sveriges Mökkur. Aveln på Varmilaekur utgår från två stamston, Hrafnhildur frá Varmalaek och Kolbrun frá Saudarkroki och man har idag 10 ston i avel varav 6 st 1-klass ston. Hrafnhildur är mamma till Tindur frá Varmilaek, WC 2009 F1, Kolbrun är mamma till Mökkur WC 1997 T2. Vi får se 1-klass stoet Nótt frá Varmilaek som 6 år gammal bedömts till 8,16 med 4 st 9:or. Nótt är e.Smari frá Skagarströnd och u. Tilvera frá Varmilaek.

Vi får också träffa en diva, skimmelstoet Mirra frá Vindheimum som varit filmstjärna i sommar i ”Horse” som spelats in på Island. Det har varit en artikel i Eidfaxi om filminspelningen.
Mirra frá Vindheimum har 9,5 för huvud  8,20 tot. e. Tindur frá Varmilaek.
Här tar vår turné i norr sin ände och vi styr kosan mot Reykjavik igen. Efter en shoppingrunda på fredag eftermiddag avnjuter vi en makalös avsmakningsmeny på The Fishmarket och kommer sent i säng på hotellet Barón.
Lördag morgon går bussen till saluhästtävlingen på Skeidvellir. I full fart i ridhuset visas saluhästarna upp, två åt gången, och här hittar en av oss resenärer ett fantastiskt Orri-sto med Dalsmynni på mödernet. Mörk kommer att få följa sin nya ägare hem till Sverige efter betäckning i vår med en spännande hingst som just nu noggrant väljs ur Stóðhestarkatalogen.

Sedan till sista gårdsbesöket för denna gång:

 


Hrolfstadahellir
Här får vi se två avkommor till Spói frá Hrolfstadahellir skäckhingsten som Daniela och Felicia Lindblom från Höllviken köpte efter förra årets avelsresa. Vi får se en 4-åring som ridits in och verkar lovande samt en treårig fuxhingst. Stora och rejäla pojkar. På Hrolfstadahellir har man ca: 60-70 hästar och tar ungefär 10 föl/år. I år fick man dock endast 3 föl då två ston gick tomma och två föl dött. Hästarna var snuviga i höstas, man tror hästviruset ligger kvar och spökar och att det påverkar stona. Hrolfstadahellir avlar endast för sin eget behov och har inga ambitioner att avelsvisa. Man vill få fram hästar som är mjuka töltare med bra lynne.

Här slutar en resa som nu, så här några veckor efteråt, känns som en overklig dröm som endast kan anas i den Isländska dimman. Under en vecka fick vi se legendariska och fantastiska hästar. Träffa många underbara människor, starka personligheter och engagerade avlare som frikostigt delade med sig av sitt kunnande och sin erfarenhet, en skatt att ösa ur. Jag vill rikta ett stort tack till mina reskamrater, ni gjorde resan. Många härliga diskussioner där vi inte alltid var överens men hölls samman av vår kärlek till Islandshästen.

Och tack du lilla starka häst som tålmodigt och med stor integritet står ut med alla våra omsorger och nycker utan att tappa din särart och identitet och i själ och hjärta alltid förblir urhäst.

Vid pennan: Änges Kristina Lundén

 

Share post:

Related articles

Intervju med Caroline Agerhill, nybliven domare i gædingalist

Sverige har fått sex nya domare för Gædingalist. De är Ulrika Backan, Caroline Agerhill, Nina Wahlström, Åsa Nevander,...

Omedelbara åtgärder mot hästvidriga träningsmetoder på Island

  Den isländske filmproducenten Baltasar Kormákur har uttalat sig i fallet med de spanska tränare som förra helgen filmades...

Varierad träning var temat på årets Hólarclinic

I helgen höll tredjeårs eleverna på Hólar sin årliga clinic. Den ingår sem ett led i deras utbildning...

Videointervju med Malin Andersson, tredjeårselev på Hólar

Eleverna som går tredjeåret på Hólar håller enligt tradition varje år en clinic med olika teman. Flera ur...