Ett ögonblick….Thilde Höök

Date:

 

IMG_0941
Thilde Höök. Foto: Lovisa Höök.

… som snart flyttar från söder om Gävle till Rörum som ligger på Österlen i Skåne med hela sin islandsverksamhet för att satsa på bland annat turism med islandshäst.

Vad är det du ska göra och hur ser satsningen ut?

Jag jobbade under de första åren med företaget nästan bara med hästförsäljning men allteftersom åren gick så minskade jag ner på den och byggde upp den övriga verksamheten som består av kurs- och lägerverskamhet, reser runt som ridinstruktör, exklusiva gourmetweekends med en inlånad kock och så hunduppfödning av Labradoodles. Flytten till Skåne kommer göra det möjligt att utveckla turismdelen av mitt företag och jag hoppas i framtiden kunna ha mina ridläger och kurser som vanligt men även häftiga ridweekends med stort fukus på god mat, dryck och högklassigt boende (som tur är driver min syster ett gårdshotell som heter Talldungen och är rankat till Skånes 2:a bästa). Att kunna rida i Österlens otroligt vackra natur är ju rätt häftigt och der vill jag att fler ska få uppleva.

Pomonadalen på Österlen. Foto: Thilde Höök.

Vad är det för slags miljö?

Gården jag och min sambo köpt är en riktig pärla som har några hektar vacker gammal äppelodling och några hektar fina betesmarker. Den ligger ca 1 kilometer från havet och orten Rörum är en liten turistpärla med fina ställen som Mandelmanns trädgårdar (känt från tv) och massor av charmiga cafeer och ateljéer. Jag hoppas på att hitta flera samarbeten där så småningom.

Vad är det för typ av hästar du använder dig av och hur tänker du runt det?

Jag är väldigt kräsen i valet av hästar till verksamheten och de som inte håller måttet efter sin första säsong säljer jag alltid av. Det är bara en viss typ av hästar som bibehåller sina gångarter trots att de rids av många olika ryttare och som dessutom verkar gilla uppgiften. Jag har aldrig sysslat med turridning utan föredrar att alltid undervisa mina ryttare en hel del, både på bana och vid uteritt. Målet är att även de som är oerfrna skall kunna rida hästen rent i fyra gångarter och även få den att jobba i en korrekt form. Det kräver hästar som har väldigt lätt för sig, som är mjuka och smidiga både i nacken och i sidorna och som har tölten som starkaste gångart. Hästar med lätt för passtakt eller travtakt försöker jag att helt undvika.

Du har varit mycket framgångsrik i ditt entrepenörskap och t o m fått pris från kungen, hur lyckas man med ett företagande runt islandshästar?

Jag tror att en av de viktigaste punkterna handlar om att man som hästföretagare måste inse att hästar aldrig kommer betala din lön, men det gör däremot kunderna som du har (hästägare, elever osv.). Det gäller alltså att ställa in sig på att arbeta med människor i huvudsak och gilla det för att lyckas tror jag. Hur duktig ryttare du än är så komemr du ingenstans som instruktör om du inte är en bra pedagog och bra på att ta folk. Sedan tror jag på att samarbeta med andra aktörer. Mina gourmetweekends skulle inte vara något utan en riktigt bra kock och ibland har jag hyrt in mig på en bättre anläggning med ridhus etc. för att kunna arrangera vinterkurser.

Ess från Hökebo i flygande pass, riden av Vignir Jónasson. Foto: Erica Herbertsson.

Det har gått bra för din egenuppfödda hingst Ess från Hökebo, kan du berätta mer om honom?

Jag önskade mig en musblack hingst efter Saer och valde därför ut ett sto på Island att betäcka med honom och ta hem dräktig. Morgonen då Ess föddes är nog bland de lyckligaste i mitt liv. Han har tyvärr inte haft så bra förutsättningar för visning de två gånger han varit på avelsbedömning då han fått kort träning och uppladdning och inte varit sitt bästa. Trots det har han ju fått fina siffror men det känns häftigt att själv veta att han gjorde dom siffrorna på en dålig dag. Vi hoppas på att tajma allt bättre i framtiden så han får visa vad han går för. Han är en jättekul häst att rida. Trygg och stabil vilket gör att han passar med alla (och många har faktiskt fått njuta av att rida honom då jag fick ridförbud en stor del av min graviditet). Det som inte passar alla är hans trav som är så enormt stor och har så mycket sväv att en ovan ryttare skulle skumpa av. Det är nog det jag gillar bäst med Ess. Att han känns som en fyrgångare i sina grundgångarter men sen kan prestera 9 för pass.

Hur ser din närmaste framtid ut?

Vår flytt till Skåne blir nog av i mars och sedan drar arbetet igång med att bygga nytt stall, övernattning för lägerdeltagare och utrymme för anställda att bo. Så snart jag kan kommer jag börja reka ridvägar och jag ser fram emot att bjuda ner mina ridande vänner och göra ett genrep för de framtida gourmethelgerna. Vi måste ju hitta de bästa töltsträckorna, galoppbackarna och fikaplatserna innan det är dags att annordna den första helgen.

Share post:

Previous article
Next article

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...