Enhörningar på torget! Islandshästarna gjorde succé i Musikhjälpen

Date:

I söndags avslutades Musikhjälpen 2018, ett sammanbete mellan P3 och SVTPlay som under en vecka i December samlar in pengar till olika projekt. Musikhjälpen har pågått sedan 2008 och i år var temat “Alla har rätt att fungera olika”. I år befann sig Musikhjälpen på Kärlekens Torg i Lund.

Under sista dagen av evenemanget samlades ett gäng Islandshästar på torget för att lussa för programledarna som livesänt radio och TV konstant under 6 dygn. IsHestNews har pratat med Emilia Lif från Gandur Islandshästförening som stod bakom lussandet.

“Mycket kärlek på Kärlekens torg”

Hur kom ni på att ni skulle lussa för Musikhjälpen buren?
“Det började med att vi satt på ett styrelsemöte och Linn Winberg kläcker idéen att vi skulle göra något där islandshästar syns och samtidigt vara stolta för vår klubb, Gandur. Det snappades upp och jag tillsammans med Linn har drivit det och gjort det möjligt. Det hela hände under 6 dagar så det var något lite ‘ihopslängt’ men blev SÅ bra!”

Totalt var vi 12 varav 11 islandshästar och en storhäst från Irland som deltog i lussandet för programledarna. “Den spontana reaktionen var chock och de sa ‘Det är enhörningar på torget!'” berättar Emilia Lif.

Hur togs det emot av torget?
“Vi kom och lussade för de i buren med glitter, glamour och jule-ljus. Som vi fick mycket cred för, de var väldigt imponerande över hästarna och tyckte de var väldigt trevligt och skoj!” Lussetåget var på plats redan klockan 8 på söndagsmorgonen och därmed var det inte så mycket folk trots det blev bemötandet glatt. “Alla vi mötte som var på torget var lika chockade men väldigt glada över vår närvaro.”

Underbara, engagerade ekipage! Foto: Islandshastbloggen

Blev ni sugna på att göra om det nästa år?
“Musikhjälpens bur flyttar till olika städer från år till år men absolut så är det något som kan göras igen.” säger Emilia. “Temat i år fokuserade att hjälpa människor med någon funktionsnedsättning. Pengarna går oavkortat till att hjälpa barn, unga, vuxna runt om i hela världen.”

Människor i Islandshästvärlden har stöttat insamlingen till Musikhjälpen på fler sätt, bland annat genom att skapa bössor. Resultatet blev totalt, fördelat på fem olika bössor 17 755 kronor. De pengarna kan räcka till bland annat: Runt 50 kr kan räcka till ett par kryckor som ökar en persons självständighet eller till att utbilda en lärare under en månad i att stötta barn med funktionsnedsättning. 250 kr kan räcka till ett sjukgymnastbesök för barn med funktionsnedsättning. 500 kronor kan räcka till en månads dagverksamhet med rehabilitering för ett barn. Drygt 1000 kronor kan räcka till en rullstol 1500 kronor kan räcka till en termins skolgång för ett barn med synnedsättning (Källa Unicef). Sammanlagt samlade Musikhjälpen ihop 50 550 204 kronor!

Från ca 1:47:30 kan man se Islandshästarna som tar torget med storm!

https://www.svtplay.se/video/20413883/musikhjalpen/musikhjalpen-sasong-11-sista-dagen-i-buren?position=6384&cmpid=del:em:20181220:sista-morgonen-i-buren:pla:lp

Emilia Lif och hästen Matthildur

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...