Upprört runt nya regler från SIF Avel

Date:

ung
Foto: Sandra Marin/Ishestnews.se

I dagarna presenterade SIF Avel nya regler gällande priser och användning av obedömda hingstar inom aveln. Debatten rasar på Facebook och många är upprörda över att stiftelsen nu går emot sitt eget annonserade beslut att sänka stoavgiften genom att plötsligt höja den till 1.000 kr för obedömda ston.

Information från SIF Avel:

Från och med 2016 kommer det inte att gå att lösa betäckningsbevis för obedömda hingstar.
Förklaring:
Det går att lösa hingstlicens för alla bedömda hingstar, oavsett vilken bedömning de har fått. Det går även att lösa licens för 2-4 åriga hingstar med tillräckligt hög BLUP. Därför anses det vara onödigt att erbjuda obedömda hingstar licens och i högsta grad onödigt att använda dessa i avel. De anledningar som kan leda till att en hingst inte bedöms borde räcka till att den inte skall användas i avel. Visserligen kan det uppstå enskilda fall där lovande hingstar skadas och inte kan visas, men för aveln i sin helhet har detta inte något större betydelse så att förlusten är endast för ägaren och täcks i flesta fall av försäkringar.
Ändring: Från och med 2016 kommer stoavgiften att höjas till 1.000 kr. per betäckt sto. Bedömda ston betalar ett rabatterat pris på 250 kr.

Förklaring:
Stoavgiften är en administrativ avgift som har täckt den kostnad som uppstår då register skall skapas och upprätthållas. Hittills har den kostnaden täckt den avgift som WorldFengur tar ut för att registrera betäckningar i systemet. Det överskott som upptår när vi nu höjer avgiften kommer att återföras till uppfödarna genom att vi kommer att införa uppfödarpremier/stipendier. Helst vill vi skapa en regional fördelning av dessa premier. Den exakta utformningen av detta är ännu inte helt klar men inriktningen är att stödja de uppfödare som avelsvärderar sina hästar.

Det är mycket viktigt för avelsplaneringen att avelsmaterialets kvaliteter finns dokumenterade. Om det skall vara möjligt för oss att följa utvecklingen av rasen måste vi kunna analysera underlaget som aveln bygger på. Om hästarna inte döms kan vi inte räkna BLUP och vi kan inte se vad som händer från generation till generation. Därför är det av största vikt att de som avlar Islandshästar deltar i vårt gemensamma avelsmål, som för övrigt är väldigt öppet för nyanser och variation. Huvudsaken är att våra hästar har rena gångarter och är lätta att kontrollera. Om så är fallet kan de också visas. Om det inte är möjligt att visa hästen på grund av att den inte kan går i gångarterna eller saknar kontroll så skall den inte heller användas i avel. Om det inte går att visa ett sto på grund av en skada och det skall användas i avel i vilket fall kommer det innebära att grundkostnaden på avkomman höjs med 1.000 kr vilket inte spelar någon större roll i slutändan om stoet har tillräcklig kvalitet.
Ändring: Från och med 2016 kommer hingstar som erhållit elit eller hederspremie för avkommor inte behöva lösa hingstlicens. Med andra ord så erhåller de en så kallad livstids licens som endast upphör om hingsten visar sig ha eller nedärva genetiska defekter.

Förklaring:
Statistiskt sett används i många fall de erfarna och beprövade hingstarna för lite i förhållande till yngre och i många fall sämre avelshästar. Genom denna regel vill vi säkerställa att dessa avelsmatadorer inte försvinner endast för att de får så få ston att det inte är lönt att lösa hingstlicens för dom.

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...