Upprört runt nya regler från SIF Avel

Date:

ung
Foto: Sandra Marin/Ishestnews.se

I dagarna presenterade SIF Avel nya regler gällande priser och användning av obedömda hingstar inom aveln. Debatten rasar på Facebook och många är upprörda över att stiftelsen nu går emot sitt eget annonserade beslut att sänka stoavgiften genom att plötsligt höja den till 1.000 kr för obedömda ston.

Information från SIF Avel:

Från och med 2016 kommer det inte att gå att lösa betäckningsbevis för obedömda hingstar.
Förklaring:
Det går att lösa hingstlicens för alla bedömda hingstar, oavsett vilken bedömning de har fått. Det går även att lösa licens för 2-4 åriga hingstar med tillräckligt hög BLUP. Därför anses det vara onödigt att erbjuda obedömda hingstar licens och i högsta grad onödigt att använda dessa i avel. De anledningar som kan leda till att en hingst inte bedöms borde räcka till att den inte skall användas i avel. Visserligen kan det uppstå enskilda fall där lovande hingstar skadas och inte kan visas, men för aveln i sin helhet har detta inte något större betydelse så att förlusten är endast för ägaren och täcks i flesta fall av försäkringar.
Ändring: Från och med 2016 kommer stoavgiften att höjas till 1.000 kr. per betäckt sto. Bedömda ston betalar ett rabatterat pris på 250 kr.

Förklaring:
Stoavgiften är en administrativ avgift som har täckt den kostnad som uppstår då register skall skapas och upprätthållas. Hittills har den kostnaden täckt den avgift som WorldFengur tar ut för att registrera betäckningar i systemet. Det överskott som upptår när vi nu höjer avgiften kommer att återföras till uppfödarna genom att vi kommer att införa uppfödarpremier/stipendier. Helst vill vi skapa en regional fördelning av dessa premier. Den exakta utformningen av detta är ännu inte helt klar men inriktningen är att stödja de uppfödare som avelsvärderar sina hästar.

Det är mycket viktigt för avelsplaneringen att avelsmaterialets kvaliteter finns dokumenterade. Om det skall vara möjligt för oss att följa utvecklingen av rasen måste vi kunna analysera underlaget som aveln bygger på. Om hästarna inte döms kan vi inte räkna BLUP och vi kan inte se vad som händer från generation till generation. Därför är det av största vikt att de som avlar Islandshästar deltar i vårt gemensamma avelsmål, som för övrigt är väldigt öppet för nyanser och variation. Huvudsaken är att våra hästar har rena gångarter och är lätta att kontrollera. Om så är fallet kan de också visas. Om det inte är möjligt att visa hästen på grund av att den inte kan går i gångarterna eller saknar kontroll så skall den inte heller användas i avel. Om det inte går att visa ett sto på grund av en skada och det skall användas i avel i vilket fall kommer det innebära att grundkostnaden på avkomman höjs med 1.000 kr vilket inte spelar någon större roll i slutändan om stoet har tillräcklig kvalitet.
Ändring: Från och med 2016 kommer hingstar som erhållit elit eller hederspremie för avkommor inte behöva lösa hingstlicens. Med andra ord så erhåller de en så kallad livstids licens som endast upphör om hingsten visar sig ha eller nedärva genetiska defekter.

Förklaring:
Statistiskt sett används i många fall de erfarna och beprövade hingstarna för lite i förhållande till yngre och i många fall sämre avelshästar. Genom denna regel vill vi säkerställa att dessa avelsmatadorer inte försvinner endast för att de får så få ston att det inte är lönt att lösa hingstlicens för dom.

Share post:

Related articles

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...

Lilly Björsell fick högst poäng i T1 på Sundabakki! Reportage från tävlingsdagen.

Idag, liksom i morgon är det WR-tävlingar på Sundabakki. Ska vi tro att dagens gladaste är young ridern...