Ny töltgren på Island

Date:

Foto: hestabladid.is

 

Isländske journalisten Jens Einarsson har länge kritiserat hård ridning och hårda tygelhänder på raka oledade stångbett. Jens driver tidningen Hestablaðið på Island där han ofta och gärna vädrar sina åsikter om just detta och i bland har han lite skämtsamt kallats “ridpolisen”.
Jens är en av få som verkligen vågar stå upp för sin sak och sina åsikter. Nu har Jens, tillsammans med proffsryttararen Trausti Þór Guðmundsson och mästare Benedikt Líndal, designat en ny tävlingsgren i tölt som bygger på idér från den avlidne mästaren Reynir Aðalsteinsson´s filosofier. Även Reynir var en man som propagerade och agerade för mjuk ridning. Töltgrenen går ut på att man rider enbart i åttor utan stöd från rep eller staket, vilket innebär att ekipaget inte kan ta stöd av detta och inte heller enbart rida rakt fram.
Programmet rids som fyra åttor med huvudfokus på att hästen bär sig själv i arbetstempo liksom volter i bägge varven, tempovariationer (där ryttaren i huvudsak ska använda sig av säte och röst, som minst av tygeln) och att man “ger tygeln fram” åtminstone ca. 10-15 meter. Allt detta på åttan.
Ett annat obligatorisk moment är ryttaren saktar av till skritt på åttans kortsidor, byter varv, och rider upp i så kort arbetstempo (“samlad tölt”) hästen klarar utan att det påverkar takt, lösgjordhet eller flödeo ch genomsläpplighet. Domarna ska lägga fokus på bärighet, lösgjorhet, rätt form, att hästen bär sig framtill och är rätt ställd på kortsidorna samt att det förekommer ett fint samspel mellan häst och ryttare. Poängskalan är från 1-10. Den andra helgen i september kommer Jens att arrangera den första tävlingen i Ölfushöllin nära Selfoss. De 50 högst raknade töltryttarna på Island har blivit inbjudna att delta liksom några ryttare utifrån Island. Det ska bli mycket spännande att följa denna briljanta idé och ishestnews.se kommer att rapportera vidare om detta.

Share post:

Related articles

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...