Islands största stall

Date:

Hringsholt. Foto: Andri Gíslason.

Islands största (och kanske t o m världens) stall ligger i Dalvík på norra Island och heter Hringsholt. Stallet är döpt efter lokalklubben som heter Hringur. Så här på höstkanten är det inte så många hästar installade men vintertid när träningssäsongen är i full gång står 350 hästar installade här.
Under 80 och 90-talet användes byggnaden till minkuppfödning. 1990 byggdes den om för hästverksamhet med 29 olika privatstallar under samma tak. Byggnaden i Hringsholt är mycket stor. 175 meter långt och 28 meter brett och längs den mjuka sandade gången arrangerar man i bland tävlingar i speedpass (!).

Ridpaddocken har två banor. En innre och en yttre.
Foto: Andri Gíslason.
Den 175 meter långa ”passrakan”.
Foto: Andri Gíslason.

Gången fungerar även utmärkt för unghästträning och för motion av ridhästar när det snöstormar ute. I bland driver man även hingstarna lösa för att bygga upp deras löparglädje.
I den norra delen finns även en ridpaddock med en ytterbana där man vintertid tävlar i ovalbanegrenar. I de mest moderna stallarna har man tidsinställd och automatisk utfodring i boxarna då en lucka öppnas ned i de rostfria krubborna. Man har även ett smart ”mocksystem”. Under boxarna finns en spadliknande anordning som skrapar ut gödslet. På stallområdet har man en högklassig ovalbana som rymmer både 250 m (sport) och 300 m (gaedinga) och i Hringsholt arrangerar man även avelsvisningar varje vår. 2007 arragerade man Íslandsmót med den äran. Några kända hästar som stått på träning i Hringsholt är b la Baldur frá Bakka (Världsmästare i femgång 1999), Dynjandi frá Dalvík (silver och brons medaljör på VM 2009 med Ásta Covert, tävlade för USA), och Snaelda frá Bakka ( guld i 4-åriga stoklassen på LM 1994) och Dagur frá Standarhöfdi (WR-etta på FEIF-rankinglista i femgång under 2005-2006). Värt att nämna är även att den i dag så framgångsrike ryttaren Agnar Snorri Stefánsson började sin karriär i Hringsholt.

Tävlingsområdet vid Hringsholt.
Foto: Sandra Marin.
Dagur frá Strandarhöfði tävlar stilpass i Hringsholt.
Foto: Sandra Marin

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska