Intervju med Jakob Svavar Sigurdsson – vinnare av Mästarcupens gædingafimi

Date:

Jakob Svavar och Hálfmáni
Foto: Meistaradeild

 

Jakob Svavar Sigurdsson med Hálfmáni frá Steinsholti vann Gædingafimin, eller gædingadressyren, under årets Mästarcup. Vi på Ishestnews har fått ställa några frågor om grenen. Här kan du läsa ett reportage från tävlingen.

Vi på Ishestnews tycker det är spännande med tävlingsgrenen och planerar att höra fler ryttares tankar.

Tränar du annorlunda sedan du började tävla i Gædingafimi?

   – Egentligen inte, förklarar Jakob Svavar. Jag har alltid använd de här övningarna för att göra hästarna starkare, bättre och mer flexibla. Samtidigt gör tävlingarna att vi blir motiverade att hela tiden utvecklas.

Vad tycker du om tävlingsklassen Gædingafimi?

– Gædingafimi är en väldigt rolig gren att tävla i. Programmet behöver inte vara så komplicerat men kan ändå vara en utmaning.

När vi frågar om Jakob Svavar skulle vilja se grenen på de stora tävlingarna svarar han tveklöst ja.

– Jag skulle verkligen vilja se grenen på VM och Landsmót. Utöver att det är roligt att tävla i den så utvecklar den ryttarna, hästarna och även domarna som blir bättre på att bedöma ekipagen generellt över alla tävlingsgrenar.

Trav med fokus
Foto: Meistaradeild

Finns det andra fördelar med gædingafimi?

    – Det är en hästvänlig gren. Visst, vi växlar mellan massor av fart till elastisk samling, men det kräver ett mjukt och inkännande sätt att träna hästen. I de vanliga sportgrenarna kan man ibland se ryttare som håller rejält i tyglarna och rider rätt hårt.

– Jag kan använda övningarna på olika sätt till olika hästar beroende på vad hästen behöver bli bättre på och hur mycket den kan. Målet är ju alltid en stark, lösgjord och liksidig häst och de här övningarna innebär bra verktyg för att arbeta mot målet.

– Liksom de flesta som rider så håller jag fortfarande på att hela tiden försöka bli en bättre och bättre ryttare,  avslutar Jakob Svavar ödmjukt. Man blir aldrig fullärd.

Foto: Meistaradeild

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...